“Topluma nefret yaymak habercilik değildir”
Pembe Hayat’tan Av. Emrah Şahin’e Isparta yerel basınındaki “fuhuş operasyonu” haberini sorduk: “Fuhuş yapmak Türk Ceza Kanunu kapsamında suç olmadığı gibi trans olmak da ahlaksızlık değil. Topluma yanlış bilgilerle sırf okunsun, dikkat çeksin diye nefret yaymak habercilik değildir.”
Bugün Isparta Oluşum gazetesinde yayınlanan “Isparta’da Polisten Fuhuş Operasyonu” başlıklı habere göre, polis, seks işçiliği yaptığı iddia edilen transın evine operasyon düzenledi.
Haber operasyonu, Isparta Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı Ahlak Bürosu ekiplerinin düzenlediğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “…travestinin para karşılığında fuhuş yaptığı tespit edildi. Bir süre ev izlemeye alındı. Bir süre sonra ismi açıklanmayan bir erkek eve girdi. Bu sırada ise emniyet operasyon düzenledi. Travesti ile müşteri gözaltına alındı.”
Gözaltına alınan transın kimlik isminin baş harflerinin de yer aldığı haber şöyle devam ediyor: “Travesti ve müşteri işlemlerin ardından serbest bırakıldıkları öğrenildi.”
Isparta Oluşum gazetesinin, translara yönelik önyargı ve ayrımcılığı artıracak haber dili, yasalarda seks işçiliğinin suç olarak düzenlenmediği belirtmiyor. Hem haberi hem de Isparta’da gerçekleşen operasyonu Pembe Hayat Derneği Avukatı Emrah Şahin KaosGL.org’a değerlendirdi.
Bu haberler transfobiyi artırır
Avukat Şahin medyanın ayrımcı dilinin var olan transfobiyi nasıl artırdığına şu cümlelerle dikkat çekiyor:
“Bazı medya kuruluşlarının haber metinlerinde kullandıkları dil ne yazık ki ayrımcı olabiliyor. Trans bireyler zaten toplum nezdinde yeterince ayrımcılığa ve nefret suçlarına maruz kalıyorlar. Bu tarz haberler bunu daha da artırıyor.”
Şahin, seks işçiliğinin suç olmadığını da hatırlatıyor:
”Oysaki fuhuş yapmak Türk Ceza Kanunu kapsamında suç olmadığı gibi trans olmak da ahlaksızlık değil. Ancak söz konusu haber metni bu iki unsuru okuyucularının zihnine suç ve ahlaksızlıkmış gibi pompalamaktan çekinmiyor.”
“Basın etik ve ilkelerine aykırı olan bu ve benzeri haberleri denetleyen yok”
Ayrımcı haber dilinin önüne geçilememesinin sebebini ise şöyle belirtiyor Şahin:
“Basın etik ve ilkelerine aykırı olan bu ve benzeri haberleri denetleyen, yaptırım uygulayan da yok ne yazık ki. Topluma yanlış bilgilerle sırf okunsun, dikkat çeksin diye nefret yaymak habercilik değildir. Habercilik kisvesi altında toplumu ayrıştıran kişi ve kurumların cezalandırılmaması bu haberlerin önüne geçilememesinin de en büyük sebeplerinden.”
Son Yazıları
- İmge, beden, cinsellik (49): Anna Wanda Gogusey’in işleriyle22 Şubat 2019
- Lezbiyen başbakan Brnabiç’in partneri doğum yaptı22 Şubat 2019
- Nasıl bir yerel yönetim (10): Nefreti değil sevgiyi savunan22 Şubat 2019
- Nasıl bir yerel yönetim (9): “Şehirler kadınların ve LGBTİ’lerin yaşayabileceği şehirler halini alacak”21 Şubat 2019
- Yasağı kaldır: Bir nevi oto sansür21 Şubat 2019
- “Ayrımcı haberler tüm HIV pozitif bireyler için büyük bir travmadır”20 Şubat 2019
- Kaliforniya’da öğretmenler LGBTİ+ farkındalık eğitimleri alacak19 Şubat 2019
- Nasıl bir yerel yönetim (7): Kimsenin beni dikizlemediği…19 Şubat 2019
- Yasağı kaldır: Oralarda yine çocuklar olacak19 Şubat 2019
- Hürriyet ve Akit, HIV ile yaşayanları kriminalize ediyor18 Şubat 2019