04/09/2018 | Yazar: Aslı Alpar
Caedmon Magboo Cahill’in “Kendine faydan olmayan jinekoloji” makalesi vajinamızla aramızın açık olduğunu gösteriyor.
Caedmon Magboo Cahill’in “Kendine faydan olmayan jinekoloji” makalesi vajinamızla aramızın açık olduğunu gösteriyor.
Vajinama ilk defa baktığımda sanırım 20 yaşındaydım. Neden bakma ihtiyacı hissettiğimi hatırlamıyorum ama o güne dek neden bakmamış, merak etmemiş olduğumu çok iyi biliyorum: “Elleme, kurcalama” kuralı.
Bu kural, “namus” ile ilişkilendirilen, “kızlık zarı” olarak bilinen ‘hymen’in korunması için çoğu kız çocuğunun maruz kaldığı bir kural. “Elleme!”
Bedenini keşfederken ve kendinle oynarken tehlikeli sularda yüzdüğünü bilirsin. Aldığın keyif her zaman bir sebepten kontrol altındadır, “dikkatli olmalısın”! 20 yaşında ayna yardımıyla vajinamı ilk keşfettiğimde tehlikeli suların güvenli sakin bir deniz olduğunu görmüş, kendimden bu kadar uzak olduğum için pişmanlık ve öfke duymuştum. Dahası o zamana kadar kendimle ilgili olduğumu düşünürdüm çünkü jinekoloğa ilk kez 14 yaşında gitmiş 18’imden sonra da rutin kontroller için her yıl mutlaka kapısını çalmıştım.
Faydasız jinekoloji
Caedmon Magboo Cahill’in “Kendine faydan olmayan jinekoloji” makalesi de tam bu konuyu dert ediniyor. Cahill bu makalesi için, 1990’lı yıllarda bu konuya dair tavırlarını anlamak adına üniversite çağındaki vajinalı kadınlarla görüşmeler yapıyor.
İllüstrasyon: Patsy Lascano
Cahill makalesinde söz konusu vajinanın sağlığı olduğunda kadınların çoğunlukla doktoru vazgeçilmez bir aracı olarak gördüğüne değiniyor. Vajinanın gizli bir organ olduğunu, kolayca görülmediğini belirtiyor ancak jinekologlar olmadan kadınların vajinalarına bakmaya cesaret etmediklerini belirtiyor.
Kadınların çoğunun “kendine bakma sorumluluğu”nu yıllık jinekolojik muayenelerden ibaret olduğunu düşündüğünü ekliyor Cahill şöyle devam ediyor: “Kadınların kendileri ile pelvisleri* arasındaki ilişkiye aracılık etmek için doktorlara bağımlı olduğu gayet açık.”
İlk dokunma
Makale çoğu kadının ilk defa vajinalarına dokunma hakkını jinekoloğa verdiğini de söylüyor ve jinekolojiyi bu duruma daha yatkın hale getiren şeyi ise kadınların cinsel organlarını kendi elleriyle anlamak için henüz kendilerini yeterince rahat hissetmemesi ile açıklıyor.
Cahill makalesini çok güçlü bir mesajla bitiriyor: “Yalnızca kadınlar kendilerine yeniden hâkim olduğunda ve cinsel organlarını kendilerinin bir parçası gibi hissettiğinde tamamlayıcı jinekolojik ilgi etkili olacaktır.”
* Mesane, rahim ve bağırsakları yerinde tutan bölge.
**Caedmon Magboo Cahill, "Kendine Faydan Olmayan Jinekoloji", Kadın Sağlığı Hareketinden Sesler II. Cilt” içinde, Ayizi Kitap, Nisan 2018, Sf. 95-96
Etiketler: