01/08/2017 | Yazar: Umut Erdem

Kristal, LGBTİ+ camiasında biseksüellerin gullüm içerikli bir tabirle "dik başlı üvey evlat" muamelesi gördüğünü ve bunun artık değişmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Biseksüelliğin sabit iki cinsiyet kategorisi dışında çeşitliliğe eğilimi içermediği, bu yüzden "old school" kaldığına dair işittiğim eleştirilere karşı birtakım çevirilerle yanıt vermek istedim. Kendimi doğuştan atandığı için verili kabul edilen iki cinsiyet kategorisinden birine sabitlemiyorum. Kendimi non-binary olarak tanımlıyorum, ifadem ve yaşayışım bu yönde ama kendimi bu şekilde tanımlama halim, cinsiyet kimliğimi sorgulamam, muammada kalmam biseksüel olduğum gerçeğini değiştirmiyor diye düşünüyorum, yaşadığım biricik deneyim sebebiyle. Kişi non-binary olduğu için "doğru orantıyla" kendisinin panseksüel olması gerektiği, biseksüelliğin sadece iki cinsiyet olduğunu meşrulaştırdığına dair yargılamayı beslediğine dair inanışa deneyimler ışığında, onların biricikliğine sığınarak karşı çıkmak istedim.

Biseksüelliğe dair çeşitliliği ve biricikliği esas alan bir video kampanyası #StillBisexual'le buna başlamak istedim. Aşağıda tanık olacağınız deneyim, biseksüelliğin sadece iki cinsiyetten hoşlanma olduğu gibi bir yargılama yapmanıza sebep olabilir ama burada kişinin kendi deneyimini anlattığını ve her deneyimin biricik olduğunu, biseksüelliğin bunu da ifade etmesiyle birlikte biseksüellik ifadesinin aslında bir çatı olduğunu belirtmek isterim.

Biseksüelliğin "kişinin kendi cinsiyetinden ve diğer cinsiyetlerden hoşlanması" yahut "iki ya da daha fazla cinsiyete ilgi duyma" gibi tanımlanmasının yanı sıra biseksüellik dediğimiz zaman tercihen panseksüeli de içine alabileceğiniz, multiseksüel, poliseksüel, hetero/homo flexible, omniseksüel vb. gibi kimlik, yönelim, varoluşları da içine alan bir çatı olmasından bahsediyorum. Bu sebeple de özellikle "Bi+" şeklinde ifade etmeyi önemli buluyorum.  Biseksüelliğin çatı olduğunu bize video içerikleriyle göstermesi bakımından da önemli bulduğum #StillBisexual videolarına Youtube üzerinden erişebileceğiniz gibi Lezbiyen Biseksüel Feministler' in youtube hesabından birkaçının Türkçe altyazılı versiyonlarına ulaşabilirsiniz.

#StillBisexual Nasıl Başladı?

2015 yılında #StillBisexual (#HalaBiseksüel) video kampanyası başladı. Aynı isimli site ve Youtube hesabı üzerinden paylaşılan videolarda biseksüel kişiler, biseksüel olarak açılma süreçlerini paylaşıp açıldıktan sonra çevrelerinden aldığı tepkileri, biseksüelliğe yönelik damgalama, fobi, görünmezlik, ayrımcılık ve önyargıya ilişkin deneyimlerini ve hikâyelerini açıklıkla anlatıyorlar.

Kampanyanın kurucusu Nicole Kristal. Kendisi Los Angeles'ta yaşıyor ve medya alanında çalışıyor. Bu kampanyayı kendi biseksüelliğine dair yaşadığı yargılama ve dışlamalardan ötürü başlatmış. Bu yargılamaların, biseksüelliğe dair fobiden kaynaklandığının farkında; bu yüzden kendi biseksüel hikâyesini anlatıp yayınladığı video ile kampanyayı dünya geneline taşımayı amaçlamış.

 

Biseksüellerin cinsel yönelimlerinden ötürü yaşadığı hikâyeleri anlatırken kampanyanın hedeflediği kesim LGBTİ+ olmayan ve LGBTİ+fobik insanlar değil sadece, gayet LGBTİ+ ve queer camiada biseksüellere karşı fobi ve biseksüelliğin görünmezleştirilmesinin ayyuka çıkarılması hedefleniyor.

"Senin gibileri burada istemiyoruz!"

Çektiği videoyla kendi deneyimini paylaşan ve tüm biseksüellere paylaşması için çağrıda bulunan Kristal'e kulak verelim şimdi de. Kristal özellikle lezbiyenler tarafından femmefobik ve bifobik tepkiler aldığını belirtiyor. Bir keresinde gittiği bir "gey" barda uzun saçlı olduğu için bir lezbiyenden "senin gibileri burada istemiyoruz" diye tepki aldığını belirten Kristal, biseksüel olduğunu söyleyince "Gerçekten senin gibileri burada istemiyoruz" diye tepkinin yinelendiğini belirtiyor. Kısa bir süre önce de bir dating sitesinde tanışıp görüşmeye başladığı lezbiyen bir kadının kendisinin biseksüel olduğunu öğrenince kendisiyle iletişimi kestiğini söylüyor: "Lezbiyenler ne zaman 'Ah! Senden etkilenmem çok kötü oldu çünkü sen biseksüelsin' dese çok fazla şey yapmamız gerektiğini ama buna rağmen hâlâ damgalamanın olduğunu fark ediyorum."

On sekiz yaşında açılan Kristal, büyüdüğü yerde herkesin bunun değişmesini beklediğini ama asla değişmediğini söylüyor: "20 yıldır biseksüel olarak açığım, hayatımın geri kalanını da biseksüel olarak yaşayacağım." Biseksüellere dair yanlış algılamaların biseksüellerin kötü deneyimler içeren buluşmalar yaşamasına sebep olduğunu belirten Kristal, bu zamana kadar lezbiyen partnerlerinin kendilerini erkeklerle aldatacağından korktuğunu, heteroseksüel erkeklerin de kendisini sadece fetiş objesi ve "sürtük" olarak gördüğünü söylüyor: "Erkeklerle yaşadığım ilişkilerden bahsetmemem gerektiğini hissediyordum, böylelikle kişilerin kendilerini güvensiz hissetmesine neden olmayacaktım." Biseksüel erkeklerin de önyargıyla karşılaştıklarını belirten Kristal, özellikle hetero kadınlardan bunun iğrenç bir şey olduğuna dair tepkilerin geldiğini belirtiyor.

"Dışarıda kalanmış gibi muamele görüyoruz"

Biseksüellerin kendine ait alanları olmamasının yarattığı eksikliğin bir problem olduğuna dikkat çeken Kristal, biseksüelliğin hetero insanlar için ciddiye alınmayacak bir şey olarak görülürken LGBTİ+ camiası içinde de geçerliliği olan bir varoluş şeklinde görülmüyor olduğunu dile getiriyor. Kristal bunu,  "Bana kalırsa biz gittiğimiz her yerde dışarıda kalanmış gibi muamele görüyoruz" cümlesiyle ifade ediyor.

GLAAD* lezbiyen ve geylere göre biseksüellerin daha yüksek oranda ciddi derecede görünmezlik, sosyal çevrede kabul edilmeme, şiddet, ayrımcılık, fiziksel ve zihinsel sağlık sorunları yaşadıklarını ortaya koyuyor.

Kristal'ın LGBTİ+ ve queer camiaya biseksüelliğe yönelik şu şekilde bir çağrısı var: "Queer topluluğu içindeyseniz ve biseksüellere dair olumsuz bir düşünceniz varsa kendinizi bir sorgulamalısınız. 'Benim biseksüellerle çıkmamam bir tercih meselesi, ön yargı değil' diyorsanız, size şunu tekrar düşünmeniz için meydan okuyorum, bu söylediğinizi renkli insanlara uyarlayacak şekilde yeniden kurgularsak, kulağa nasıl gelirdi?"

#StillBisexual'in Bi+ Proud Gücü

Kristal, kendi videosunu çekerek başlattığı kampanya için çağrıda bulunurken video hazırlamanın güçlendirici hissettirdiğini belirtiyor. "Harikaydı! Kendimi son derece savunmasız hissediyordum. Çünkü benim utanmama sebep olan şeyleri kabul etmiştim. Yaşadığım şey utanç vericiydi." Kampanya başladıktan bir süre sonra açık biseksüel oyuncular Sara Ramirez and Evan Rachel Wood, Twitter üzerinden kampanyanın hesabını takibe alırlar. Kampanya ayrıca 2015 yılında Beyaz Saray Biseksüel Topluluğu Poliçe Brifing'inde (White House Bisexual Community Policy Briefing) yer alır.

Video kampanyası Kristal'in biseksüel arkadaşlarının yer almasıyla hız kazanırken kampanya gittikçe çok daha fazla ilgi çeker ve dünya üzerinde pek çok biseksüelin hikayesini paylaşmasına ve varlıklarını duyurmasına alan açar.

#StillBisexual kampanyasından önce 2006 yılında Bisexual's Guide to the Universe (Bisekseüellerin Evren Rehberi) ismindeki kitabın yazarlarından biri olarak görev almış olan Kristal, LGBTİ+ camiasında biseksüellerin gullüm içerikli bir tabirle "dik başlı üvey evlat" muamelesi gördüğünü belirterek bunun artık değişmesi gerektiğinin altını çiziyor.

*GLAAD, 30 yılı aşkın süredir LGBTİQ topluluğunun tanınmasının hızlanmasına ilişkin kültürel değişim adına mücadele veren bir örgütlenme. Gay and Lesbian Alliance Against Defamation (Karalamalara Karşı Gey Lezbiyen İttifakı) 'nın baş harflerinden oluşan bir kısaltma olarak bilinen GLAAD, uzun süredir transların eşitlik hak ve taleplerinin savunusunu yapmak üzere misyonlarını artırma gayesi sebebiyle bir süredir bu uzun ifadeyi kullanmıyor. Daha ayrıntılı bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.

 


Etiketler:
nefret