22/12/2009 | Yazar: Kahraman Gür

Latin Amerika’da eşcinsel evliliğine ilk onay Meksika’nın başkenti Mexico City şehrinden.

 Evlilik: ‘İki insanın özgür birlikteliği’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Latin Amerika’da eşcinsel evliliğine ilk onay Meksika’nın başkenti Mexico City şehrinden.

Başkent Mexico City’de eşcinsel evliliği şehir meclisinden geçti. Yeni yasayla eşcinsel çiftlere tanınan haklar arttırılırken, evlat edinmelerinin yolu da açılmış oldu. Yasa 20 ret 39 evet oyu aldı.

Demokratik Devrimci Partili, solcu şehir valisinin yasayı memnuniyetle imzalayacağı biliniyor. Yasanın yürürlüğe girmesiyle beraber, var olan evlilik kanunu iptal olacak.

Şu an yürürlükte olan evlilik kanunu evliliği bir erkekle bir kadının birlikteliği olarak tanımlarken yeni kanun evliliği “iki özgür insanın birlikteliği" olarak tanımlıyor.

Değişiklikle beraber eşcinseller için sivil birliktelik yasasında tanınmayan; evlat edinme, eşin sağlık sigortasından yararlanma, miras hakkı, bankalara kredi için birlikte başvurma ve benzeri heteroseksüellere tanınan tüm haklar eşcinsellere de tanınacak.
 
Destekçilerden 23 yaşındaki Temistocles çok mutlu olduklarını belirtip, Villanueva şehir meclisinde sevinç çığlıklarıyla sevgilisini öperek yasanın geçişini kutladı.
 
Şehir meclisinin sosyalist üyelerinden Victor Romo, tarihi bir gün olduğunu belirterek “Bu topraklarda yüz yıllarca siyahlarla beyazların ve de yerlilerle Avrupa’dan gelenlerin evliliği yasaktı. Bugün meclisten geçirdiğimiz yasa ile tüm engeller ortadan kaldırılmıştır” diye ekledi.
 
Şuan 7 ülkede eşcinsel evliliği yasal: Kanada, İspanya, Güney Afrika, İsveç, Norveç, Hollanda ve Belçika.
 
ABD’de Iowa, Massachusetts, Vermont, Connecticut ve New Hampshire eyaletlerinde ve Washington D.C.’de eşcinseller yasal olarak evlenebiliyor.
 
Arjantin’in başkenti Boenos Aires, 2000 yılında sivil birlikteliği yasallaştıran ilk Latin kenti olmuştu. Arjantin’de 4 şehir aynı yasayı onaylayarak Beunos Aires’i takip etmişti. Mexico City şehrinde ise eşcinseller için sivil birliktelik yasası 2007 yılında yürürlüğe girmiş ve bazı diğer Meksika ve Brezilya eyaletleri de sonrasında aynı yasayı meclislerinden geçirmişlerdi. Uruguay, Latin Amerika’da eşcinseller için sivil birlikteliği ülke çapında uygulayan tek Latin Amerika ülkesi.
 
Türkiye'deki durum

Türkiye'de ise bırakın evliliği, eşcinsellik konusu bile halen bir tabu.

Türkiye'de eşcinsel olmak toplumsal baskı ve önyargıların yanı sıra hukuki açıdan da zor. Çünkü yasalar eşcinselleri yok sayıyor ve eşcinselliği ise "hastalık" olarak yorumluyor.

Türk eşcinsellerin çoğu vatanlarındaki baskıdan şikayetçi. Sadece Hollanda'da eşcinsel Türklerin baskı nedeniyle açtığı 104 iltica davası var. Bunların 89'u kabul edilmiş.

Türkiye'deki eşcinsel merkezlerin yapmış olduğu bir ankete göre, Türkiye'de eşcinsel olduğu halde karşı cinsten biriyle evli olanların sayısı yüzde 21.

Ankette, "Türkiye'deki eşcinsellerin sosyal etkinlik noktaları nelerdir?" sorusuna da yüzde 84'lük ezici bir çoğunluk, toplumsal baskı ve diğer endişeler nedeniyle 'sadece internetteki sohbet odaları' yanıtını veriyor.

Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam