05/08/2010 | Yazar: KAOS GL

İnsan Hakları Derneği (İHD) Bursa, İnegöl'de yaptığı incelemelerin sonunda "adli olarak başlayan bir olay Kürtlere yönelik linç girişimine dönüştü

 İHD: İnegöl'de Kürtler Tedirgin Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İnsan Hakları Derneği (İHD) Bursa, İnegöl'de yaptığı incelemelerin sonunda "adli olarak başlayan bir olay Kürtlere yönelik linç girişimine dönüştürülmeye çalışıldı" dedi.
 
25 Temmuz'da bir minibüs şoförüyle bir grup arasındaki tartışma Kürtlerin işyerlerinin basılmasına, emniyete götürülen şüphelilerin linç edilmeye çalışılmasına dönüşmüştü.
İHD heyetinin yerel yetkililer, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle tanıklarla görüşerek hazırladığı rapora göre olaylarda polislerin de aralarında olduğu 53 kişi yaralandı, 53 kişi gözaltına alındı, 11'i tutuklandı.
 
İHD heyeti şu isimlerden oluştu:
Marmara Bölge Temsilcisi Rıza Dalkılıç, İstanbul Şube Başkanı avukat Abdulbaki Boğa, Bursa Şube Başkanı avukat Mustafa Yağcı, Bursa Şube Yönetim Kurulu üyesi avukatEnver Hakan Özdemir ve AyGe Batumlu, Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu Üyesi avukat Gül Emek ve Bursa Barış Meclisi Üyesi Azra Aydoğdu.

"Huzur Mahallesi, Kürt sorunu nedeniyle boşaltılan köylerden gelen Kürtlerin ilk başta köy olarak, daha sonra mahalle statüsüne kavuşan ve ilçeye 10 km uzaklıkta bir yerleşim alanıdır. Olayın taraflarından biri olan ve Muş ilinde yaşarken 'Korucubaşı' olarak devletle birlikte çalışan ve halen kendi ifadelerine göre devletle arasının 'iyi' olduğunu ifade eden Kürt ailesinin gençlerinin MHP üyesi olmaları, onları saldırıya maruz kalmaktan alıkoyamamıştır. 'Şoförün başka bir etnisiteye mensup olması halinde, böyle bir adli vakanın bu boyuta ulaşması mümkün müydü?' Sorumuza tüm görüşmeciler 'hayır' cevabını vermişlerdir. Kürtlere yönelik gelişen önyargının boyutunu göstermesi açısından, tek başına bu durum birçok şeyi açıklamaya yetmektedir." (EÜ)


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam