11/10/2010 | Yazar: KAOS GL

KA.DER, seçimlere yönelik kadınların siyasete katılımını art

 KA.DER, 2011 Seçimleri İçin Çalışmaya Başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı KA.DER, seçimlere yönelik kadınların siyasete katılımını artırmak ve Meclis'te kadınların eşit temsilini sağlamak amacıyla çalışmalarına başladı. KA.DER Başkanı Aydın, "seçim barajının düşürülmesi, Siyasi Partiler ve Seçim Kanununun değişmesi" için çalışacaklarını söyledi.
 
Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA.DER), "Genel Seçim Kampanyası", "Eşit Temsil Çalışma Grubu", "KA.DER web sitesi", "Kadın milletvekilleriyle ortak çalışmalar", "Kadın hakları çalışmaları" ve "Siyaset okulları" olmak üzere 2011 Haziran'ında yapılacak genel seçimler öncesi dokuz aylık bir dizi çalışma başlattı.
 
Beşiktaş'taki Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıda, KA.DER Genel Başkanı Çiğdem Aydın, seçim sürecine yönelik hedeflerini özetledi:
 
"2011 genel seçimlerinde, Meclis'teki kadın temsil oranını artırmak, kadın adayların kadın dostu politikalar geliştirmesini sağlamak, kamuoyunda kadının siyasetteki eksik temsili ve kadın siyaseti konularında farkındalık yaratmak ve Meclis'te eşit temsilin sağlanabilmesi için siyasi partilerin kadın adaylara pozitif ayrımcılık uygulamaları için faaliyetler yürütmek."
 
"Eşit Temsil Çalışma Grupları", seçim barajının düşürülmesine çalışacak
Aydın, KA.DER bünyesinde oluşturulacak olan ve içerisinde kadın gazeteciler, akademisyenler, avukatlar, kadın örgütlerinin temsilcileri ile kadın siyasetçilerin yer alacağı 'Eşit Temsil Çalışma Grubu'nun, "Seçim barajının düşürülmesi, Siyasi Partiler ve Seçim Kanununun değişmesi ve Anayasada yer alan olumlu ayrımcılık maddesinin içinin doldurulması" için çalışacağını anlattı.
 
Küçük partilerdeki kadınlara Meclis yolu tıkalı
Aydın, "Kadınlar, küçük siyasi partilerin yönetimlerinde yer bulabiliyorlar. Ancak seçim barajı nedeniyle bu siyasi partiler Meclis'e giremediklerinden bu kadın siyasetçiler Meclis'e giremiyor. Bu nedenle seçim barajının düşürülmesi gerekiyor" diye konuştu.
"Yönderlik" çalışmasıyla da KA.DER'in ilerideki yöneticilerinde yer alması gereken yetkinlikleri ortaya çıkaracaklarını ifade eden Aydın, kadın milletvekilleri ile Meclis arasında da ortak bir dil geliştirilmesi için çalışma yapacaklarını da söyledi.
 
Kadın kolları, erkek adaylar için çalışıyor
"Bu amaçla kadınları 'vitrine konan simgeler' olarak tanımlayıp, kadınların temsilini görünmeyen duvarlarla engelleyen ayrımcılığa karşı, Haziran'a kadar siyasi partilerin genel merkezleri ve kadın kollarıyla görüşmeler yapacağız."
Siyasi partilerin kadın kollarında çalışan kadınların, bir kadın siyaseti geliştiremediklerini belirten Aydın, "Kadın kolları, partinin ya da erkek adayların tanıtımı gibi işlerle uğraşmak durumunda kalıyorlar" dedi.
 
Bin 300 kadına siyasi eğitim
2004'ten bu yana yaklaşık bin 300 kadının katıldığı Siyaset Okullarının, bu yılki sayısının dört olarak belirlediklerini anlatan Aydın, medya aracılığıyla kadın adayların tanıtımına katkı sunacaklarını, "Seçim kampanyası nasıl düzenlenir?", "Liderlik", "Siyasi Mesaj Yöntemleri", "Görünür Olmak" başlıklı eğitimler düzenleyeceklerini belirtti.
Aydın, ayrıca kadın adayları, kadın milletvekilleri ve kadın örgütlerinin temsilcileriyle bir araya getirecekler Aday Destek Atölye çalışmaları gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi. 

Etiketler: yaşam, siyaset
nefret