03/12/2010 | Yazar: KAOS GL

Toplum Gönüllüleri Vakfı, yurtlara giriş saatleriyle ilgili esneklik taleplerini "O yaşta kız çocuğunun başıboş sokakta dolaşması doğru değil" diye yanıtlayan Yur

 Yurt-Kur Ahlak Bekçiliğini Bırakıp Barınma Sorunlarını Çözsün Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Toplum Gönüllüleri Vakfı, yurtlara giriş saatleriyle ilgili esneklik taleplerini "O yaşta kız çocuğunun başıboş sokakta dolaşması doğru değil" diye yanıtlayan Yurt-Kur Müdürü Albayrak'a tepki gösterdi: "Kurumun hukuka aykırı uygulamaları, cinsiyete yönelik ayrımcılığı devlet eliyle güçlendiriyor."

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (Yurt-Kur) bağlı yurtlardaki uygulamalar ve Genel Müdür Hasan Albayrak'ın geçen hafta basına verdiği açıklamalar hakkında kuruma bir mektup gönderdi.
 
Vakıf başkanı İbrahim Betil ve genel müdürü Yörük Kurtaran imzalı metinde, Yurt-Kur'un anayasal ve uluslararası düzenleme şartlarını sağlamakla ve Anayasa'nın tüm yurttaşların kanun ve devlet organları önünde eşitliğini düzenleyen 10. maddesine uygun hareket etmekle yükümlü olduğu belirtildi.
 
"18 yaşını tamamlayan herkes ehildir"
Albayrak'a yazılan mektupta şöyle denildi: "Dile getirdiğiniz üzere, halen Türkiye'de Yurt-Kur'a bağlı birçok yurdun kapılarının kapanma saatleriyle ilgili farklı uygulamalar bulunuyor ve bu uygulamalar cinsiyete yönelik ayrımcılığı devlet eliyle güçlendiriyor."
"18 yaşını tamamlayan her TC vatandaşının hukuken sorumlu ve ehil olduğunu ve Yurt-Kur'un uygulamalarının TC hukukuna aykırı olduğunu hatırlatmak istiyoruz."
"Araştırmalar, gençlerin barınma olanaklarıyla ilgili sıkıntıları olduğunu gösteriyor. Yurt-Kur'un kaynak ve enerjisini, sosyal devlet olmanın da bir gereği olarak, gençlerin insan onuruna yaraşır barınma olanakları geliştirmek yönünde kullanması, demokratikleşme sürecinde önemlidir."
 
Albayrak: Kız çocuğu başıboş sokakta dolaşmasın
25 Kasım'da Albayrak yurtlara giriş saatleriyle ilgili esneklik taleplerine "O yaşta kız çocuğunun başıboş sokakta dolaşması doğru değil. Çarşı-pazar açık değil, bara da gitmesin, hem kız çocuğunun barda ne işi var" diye yanıt vermişti.
Albayrak şöyle devam etmişti: "Yurtlarda kalan öğrencilerimizin yüzde 96-97'si dersleriyle ilgileniyor. Tiyatroya, sinemaya gitmelerine, bir kursa katılmalarına engel yok. Gittiklerinde bunu gösteren belgeleri ibraz ettikleri takdirde hiçbir sorun yaşanmıyor."
"Hem erken saatte yurda girince ders çalışmaya başlıyorlar. Biz de bu giriş saati uygulaması ile onları ders çalışmaya yönlendirmiş oluyoruz."



Etiketler: insan hakları, eğitim
2024