01/12/2022 | Yazar: Kaos GL
1 Aralık Dünya AIDS Günü için sekiz örgüt ortak açıklama yayımladı.
1 Aralık Dünya AIDS Günü için sekiz örgüt ortak açıklama yayımladı.
Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları Platformu, 17 Mayıs Derneği, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği, Pozitif-iz Derneği, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı, Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği, Pozitif Dayanışma ve Sağlık Hakkı Derneği’nin ortak metninde, Dünyanın pek çok yerinde kişilerin kondoma, steril şırıngaya veya PrEP’e erişimin sınırlılığına dikkat çekiyor alınması gereken tedbirleri açıklıyor.
Açıklamanın tamamı şöyle:
“1 Aralık her sene HIV ve AIDS’e dair doğru bilgilerin yaygınlaştırılması ve HIV’le yaşayanlara yönelik ayrımcılığın sonlandırılması hedefiyle dünyanın pek çok yerinde Dünya AIDS Günü olarak kabul ediliyor.
“Bu yıl UNAIDS’in (Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı) duyurduğu 1 Aralık Dünya AIDS Günü teması “eşitlenme (equalize)”! Bu tema, HIV ile yaşayan herkesin sağlık hizmetlerine ve Belirlenemeyen = Bulaşmayan gibi güncel bilimsel bilgilere, ayrımcılığa ve damgalamaya maruz bırakılmadan erişebilmesinin ne kadar hayati olduğunu vurguluyor.
“Dünyanın pek çok yerinde kişilerin kondoma, steril şırıngaya veya PrEP’e (TÖP-Temas Öncesi Profilaksi) erişimi hala sınırlı. UNAIDS 2021 verilerine göre günümüzde 38.4 milyon kişi HIV’le yaşıyor ve aynı yıl 1.5 milyon yeni tanı gerçekleşti.
Cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarına odaklanan CİSÜ Platformu olarak tekrar ediyoruz:
- Aile Sağlığı Merkezleri’nin ve hastanelerin ücretsiz sağlama yükümlülüğü olan kondom temin edilmeli ve erişilebilir olmalı.
- Kondom gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunma sağlayan araçlar için vergi oranları düşürülmeli.
- HIV enfeksiyonunun yayılımının önlenmesi, kişilerin anonim ve ücretsiz test olabilmeleri ve danışmanlığa erişebilmeleri için Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezi (GDTM) sayısı ve niteliği ülke çapında artırılmalı.
- HIV’le yaşayan T.C. vatandaşları ve Türkiye'de yaşayan yabancıların SGK kapsamına veya GSS prim borcuna bakılmaksızın, herkesin ilaca erişimi ücretsiz olmalı. HIV'le yaşayanlara yönelik ayrımcılık ve damgalamaya karşı etkin mücadele edecek politikalar geliştirilmeli ve uygulanmalı.
- Kapsamlı, kapsayıcı ve bilimsel olarak hazırlanacak her yaşa uygun cinsellik ve cinsel sağlık eğitimleri öğretim müfredatlarına girmeli.
Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı, hiv