12/06/2022 | Yazar: Yunus Emre Demir

“Yaşamımızı tehdit edenlerden, zorbalıklarıyla hayatı bize zindan edeceğini sananlardan, devlet eliyle beslenen kin ve şiddetten korkmuyoruz!”

1. Çanakkale Onur Haftası, sosyal medyadan gelen tehdit ve saldırıların ardından yasaklandı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

UYARI: Bu haber şiddet iddiasına ilişkindir. Detaylara girilmese de örneklerle yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için danisma@kaosgl.org’a mail atabilirsiniz.

Çanakkale’de 13-17 Haziran tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 1. Çanakkale LGBTİ+ Onur Haftası, sosyal medyada başlayan hedef gösterme ve tehditlerin ardından Çanakkale Valiliği’nin kararı ile yasaklandı.

MUAF Çanakkale LGBTİA+ tarafından hazırlanan Onur Haftası kapsamında Film Gösterimi, Cinsel Sağlık Atölyesi, Kuir Forum, Döviz & Pankart Atölyesi etkinlikleri planlanıyordu. 13 Haziran günü başlayacak Onur Haftası 17 Haziran Cuma günü Onur Yürüyüşü ve ardından düzenlenecek olan After Party ile son bulacaktı.

MUAF LGBTİA+ sosyal medya hesaplarından programın duyurulması ve yürüyüş için geri sayıma başlanmasının ardından sosyal medyada çeşitli dinci-milliyetçi gruplar ve onlara bağlı kişiler yürüyüşü hedef göstermeye, şehirdeki LGBTİ+ hak savunucularını tehdit etmeye başladı.

Haberi yazdığımız sırada görüştüğümüz MUAF Çanakkale LGBTİA+ İnisiyatifi üyeleri, saldırıların başta örgütlü değil tekil olarak başladığını ancak sonradan, belli tarikatlarla bağlantılı olduğunu fark ettikleri birkaç kişinin provoke etmesi ile örgütlü bir hal aldığını belirttiler.

1-canakkale-onur-haftasi-sosyal-medyadan-gelen-tehdit-ve-saldirilarin-ardindan-yasaklandi-1

Vali sosyal medyadan saldıran grupla görüştü, yürüyüşü ve diğer tüm etkinlikleri yasakladı

Sosyal medya üzerinden saldırıları başlatan kişilerden olan Şevki Ö., 10 Haziran günü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ı ziyaret ettiklerini ve yürüyüşün yasaklanmasına dair görüşmeler yaptıklarını söyledi.

1-canakkale-onur-haftasi-sosyal-medyadan-gelen-tehdit-ve-saldirilarin-ardindan-yasaklandi-2

11 Haziran Cumartesi günü ise, yürüyüş için başvuru yapan düzenleme komitesine yürüyüşün Valilik tarafından yasaklandığı bilgisi iletildi. Valiliğin yasak kararında şu ifadeler yer aldı:

“Yapmak istediğiniz bu etkinliklerle ilgili olarak sosyal medyada vatandaşlarımızdan tepki amaçlı çok sayıda paylaşımlarda bulunulmakta ve Valiliğimize de bu bağlamda tepkileri yansıtan dilekçeler verilmektedir.

“Yapmayı istediğiniz yürüyüşün ve yapılacağı sosyal medya aracılığıyla duyurulan diğer etkinliklerin gerçekleşmesi durumunda telafisi mümkün olmayan olaylara sebebiyet verilebileceği ve kamu güvenliği ve düzeninin bozulacağı değerlendirildiğinden …. eylem ve etkinliklerin Çanakkale mülki sınırları içerisinde yapılması 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. maddesi A/B/C fıkraları çerçevesinde uygun görülmemiştir.”

Onur Haftası’nı düzenleyen komiteye bildirilen 1 sayfalık yasak kararına ek olarak Valilik internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından da yürüyüşün ve diğer etkinliklerin yasaklandığına dair duyuru yapıldı. Sosyal medya hesaplarından yapılan duyuruda “Onur Haftası” adı geçmezken, sadece etkinliğin tarihleri yazıldı.

MUAF Çanakkale LGBTİA+ İnisiyatifi aynı zamanda etkinlik yapmayı planladıkları mekanların da polis tarafından aranarak etkinlik yapmamaları yönünde uyarıldıklarını belirtti.

1-canakkale-onur-haftasi-sosyal-medyadan-gelen-tehdit-ve-saldirilarin-ardindan-yasaklandi-3

Aynı gruplar yine devrede

Çanakkale Onur Yürüyüşü’nü tehdit eden isimlerin daha önce İstanbul Onur Haftası’na yönelik saldırı tehditlerinde ve yakın zamanda yaşanan konser yasaklarında da devrede olması dikkat çekti.

2016 yılında İstanbul’da gerçekleşen LGBTİ+ ve Trans Onur Yürüyüşlerini tehdit eden Yesevi Alperenler Teşkilatı Genel Başkanı Kürşat Mican, Çanakkale Onur Yürüyüşü’ne yönelik de tehditlerde bulundu:

“Milletimizin bekâsı için LGBTİ oluşumlarını buradan bir kez daha uyarıyoruz. Bu anlayış içerisinde yaşamak sizin tercihiniz ancak bu anormal durumunuzu yürüyüşlerle topluma kanıksatmaya çalışmanızı, gençlerimizi teşvik etmenizi katiyen kabul etmiyoruz.

..

“Ve şunu da önemle belirtiyoruz ki; Eğer Valilik bu gayri ahlaki sözde onur yürüyüşüne müsaade ederse, bizler de aynı gün ve aynı saatte ‘şehitlerimize saygı yürüyüşü’ gerçekleştireceğiz! Kamuoyuna saygıyla ilan ediyoruz!" 

Kürşat Mican 2017 yılında Neve Şalom Sinagogu’na düzenlenen saldırı için de yargılanmış, 2 yıl süren yargılamanın ardından halkı kin ve düşmanlığa tahrikten 1 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Özellikle Isparta’da gerçekleştirilmesi planlanan Melek Mosso konserini hedef göstererek belediye tarafından yasaklanmasına aracı olan Anadolu Gençlik Derneği’nin Çanakkale Şubesi de Valilik tarafından verilen yasak kararını “sevinçle” karşıladı.

Sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımda Çanakkale Anadolu Gençlik Derneği olarak Sayın İlhami Aktaş beyefendiye bu yürüyüşe izin vermediğinden dolayı teşekkür ediyoruz.” ifadeleri yer aldı.

Aynı zamanda Milli Gazete, Yeni Akit gibi birçok gazete de yürüyüşü hedef gösterenler arasında yer aldı.

Şehirde Talibanvari gerici ve saldırgan bir atmosfer estirmek amaçlanmaktadır.”

Çanakkale Onur Haftası Komitesi, sosyal medya üzerinden yürüyüşü ve Çanakkale’deki LGBTİ+’ları tehdit edenler hakkında şikayette bulundu. Şikayet dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Paylaşımları yapan şüphelilerin bu beyanları asla ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyecek nitelikte, kin, manasız bir nefret, tehdit ve inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme mahiyetindedir. Doğrudan anayasal hakların kullanılmasını engellemek, terör ve tehdit dalgası yaratarak, şehirde Talibanvari gerici ve saldırgan bir atmosfer estirmek amaçlanmaktadır.

“Söz konusu paylaşımları üreten ve yayan kişiler açıkça halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunu işlemekte ve Çanakkale’deki LGBTİ bireylere ağır saldırılar gerçekleşmesini teşvik ve tahrik etmektedirler. Söz konusu paylaşımlar toplumsal risk oluşturacak niteliktedir. Kullanıcıların profilleri incelendiğinde “Büyük Uyanış Derneği” ve “İHH”, “Hakikat Talibi Gençler” gibi kurumlarla bağlantılı oldukları, profillerinde bu gruplara referans verdikleri görülmektedir.”

“Bugün buna ses çıkartmazsak, yarın yolda yürürken de saldıracaklar”

Çanakkale MUAF LGBTİA+ İnisiyatifi’ne tüm bu saldırılar ve yasaklar gölgesinde planlarını sorduğumuzdaysa “bunu kabul etmek istemiyoruz” yanıtını verdiler:

“Çünkü çok ciddi bir saldırı var ve bugün buna ses çıkartmazsak, bugün bunu kabul edersek yarın sokakta yürürken de saldıracaklar. Ve bunu kabul etmek istemiyoruz. Bu şeriatçı aklı kabul etmek istemiyoruz.

Ne olursa olsun orada olacağız demek istiyoruz. Ancak tüm bildirilerimize rağmen bizden değil Talibancı zihniyetten yana olan devlet elinin o gün alanda bizim can güvenliğimizi sağlamayacağını biliyoruz. Bizi sokakta değil sanarlarken hayatın tam içinde olduğumuzu göstermek için başka alanlar yaratma seçeneğini bu emniyetsizlik ortamında düşünmeden edemiyoruz.”

Şehirde uzun zamandır faaliyet yürüten Çanakkale Feminist Dayanışma’dan çok büyük destek gördüklerini belirten MUAF LGBTİA+ İnisiyatifi gönüllüleri, diğer siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum örgütlerinden de destek beklediklerini belirttiler.

Çanakkale MUAF LGBTİA+ İnisiyatifi sosyal medya hesaplarından paylaştıkları açıklamada ise “Yaşamımızı tehdit edenlerden, zorbalıklarıyla hayatı bize zindan edeceğini sananlardan, devlet eliyle beslenen kin ve şiddetten korkmuyoruz!” ifadeleri yer aldı.

1-canakkale-onur-haftasi-sosyal-medyadan-gelen-tehdit-ve-saldirilarin-ardindan-yasaklandi-4


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset
İstihdam