19/06/2019 | Yazar: Ali Erol

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Mayıs Ayı İnternet Seyri: 1 Mayıs, LGBTİ+ işçiler ile seks işçileri tartışmaları hâlâ sürüyor!

“1 mayısa saygımız var onu da bitirecekler bu ibneler” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Mayıs Ayı İnternet Seyri: 1 Mayıs, LGBTİ+ işçiler ile seks işçileri tartışmaları hâlâ sürüyor!

Medya çalışmaları kapsamında sosyal medya mecrasını izleyen Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların takibini yaparak kaydını tutuyor.

Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, nefret söylemi üreten, yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren ifadeler içeren haber ve yorumları aylık dosyalarla ele alıyoruz.

“1 mayısa saygımız var onu da bitirecekler bu ibneler”

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Mayıs Ayı İnternet Seyrine, Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs ile başlıyoruz.

Kaos GL’nin, Ankara’da 1 Mayıs eylemine Gökkuşağı Korteji’nde katılanlardan aktardığı Seks işçisi translar ve işyerinde ayrımcılığa uğrayan LGBTİ+’lar için buradayım” haberini Ötekilerin Postası adlı sosyal medya hesabı facebook sayfasında takipçileriyle paylaştı.

Ötekilerin Postası’nın facebook paylaşımı takipçi/okur yorumları, “Admin hayırdır? Seks işçiliği diyerek neyi meşrulaştırmaya çalışıyorsun. Madende yer altında can veren emekçilerle ,para karşılığı bedenini satanları aynı kefeyemi koyuyorsun” yorumu ile açıldı.

Bir takipçi, İşçi işçidir, emekçi emekçidir. Bunun meslek ayrımı, kadını-erkeği-transı olmaz.” mesajı vermek istese de, diğer takipçilerin cinsiyetçi nefret söyleminde sıraya girdikleri görüldü.

1 mayısa saygımız var onu da bitirecekler bu ibneler yorumu ile devam eden “Ötekilerin Postası” takipçi/okurlarından derlediğimiz cinsiyetçi nefret söylemi “yorum”ları şöyle sıralandı.

“Piç etmeyin, alinteri ve onuru ile karin tokluguna çalisan gariban İşçi köylü bayramini.”

“Allahtan biz emekci işciler olarak gitmedik yoksa bizim gotumuzude bi guzel elleyeceklerdi”

“Acizlik ve haysiyetsizliği sex işçiliği diye söylüyorlar saçmalamada doruklara vardınız”

“Seks işçisi diye aptal bir tanımlama yoktur.”

“Seni takip eden senin gibi LGBT li olsun”

“Sabahtan beri lgbt de lgbt . Bakırköyde Lgbt şu pankartı açtı. Bursa da şunu açtı ,bilmem nerede ne dedi.”

“ibne ve orruspu bayramı oldu galiba”

“1mayis isci emekci insanlarin bayrami degilmiydi ne ara bedenini satan oruspularin da oldu”

Ötekilerinin Postası sosyal medya hesabının gene facebook sayfasında, 1 Mayıs 2019 İstanbul Bakırköy mitinginden paylaştığı “Seks işçisiyim, emekçiyim” dövizli fotoğrafı ise 1600 “beğeni”, 689 “yorum” aldı. “İşçi/emekçi” tartışmalarında cinsiyetçi, ayrımcı, nefret söylemli “yorum”lar, 1 Mayıs’a katılan seks işçilerinin “işçi” olup olmadıklarına karar vermek için birbirleri ile yarıştılar:

“Seks işçisi terimini kabul etmiyorum. İşçilik onuruyla, namusuyla, alın teriyle para kazanmaktır. Kendi tercihidir nasıl para kazanacağı sorgulamak bana düşmez ama 1 Mayıs'ın onurunu korumak bana düşer. Çirkin bir pankart olmuş, saçma sapan savunmalar yapmayın.” mesajı 433 “etkileşim” alırken, takipçi/okur “tartışma”larını da beraberinde getirdi.

“Seks işçiyim kelimesi ile emek kelimesi aynı cümlede olmaz o bir nevi tercihtir kimse kusura bakmasın insan onuruyla yaşar iş bulamıyorsan merdiven silersin yinede kazanırsın ahlaksızlık meşrulaştırılamaz”

“Seks işçisi” tanımlaması aşagılık burjuvazi’nin ürettiği bir algılama ve “Fuhuşu” meşrulaştırma biçimidir!! Kendisini sol/sosyalist olarak tanımlayanların bu kervana katılması, fuhuşu “seks işçiliği/beden işçiliği” temelinde vurgulamaları tam bir onursuzluktur! Kimsenin “ahlak bekçiliği” yaptıgı yoktur! Kapitalizmin ürettiği bu tanımlama (seks işçiliği) meşrulaştırılamaz !”

“Ülke normlarından habersizmiş gibi orospuluğu normal bir şeymiş gibi benimsetmeye kalkıyorsunuz, sonra da haritanın sağ alt köşesinden gelen hırboların tecavüzüne uğruyorsunuz. Şu pankartı gören keko, yaptığı yanlışı sorgulama gereği duymaz. Madem orospu, demek ki ırzına geçebilirim diye düşünür. 
Bir erkek olarak bana hava hoş.”

“Kimse kusura bakmasın sex işçiliği kapitalist düzen dışında hiç bir görüşte yer bulamaz ve ne kadar yıkılmaya çalışsada toplumun belli bir kalıpta ahlaki değerleri var ayrıca bunlara sex işçisi denmez obje denir meta denir bunlar çoğaldıkça kadınlara çirkin bakış açısı yaygınlaşacaktır.Kadını objeleştirmekten ve cinsel kimliklerini ön plana çıkarmaktan başka birşey yapmıyorlar ve kadınlar kendini satmak haricinde erkeklerin yaptığı birçok işi yapabilirler!!”

“Şuraya yorum yaptım gelen arkadaş isteği şuanlık 32 :D 
Orospufobik misiniz orospu sevici mi ?
Bu kadar ikiyüzlülüğe ne gerek var ?
Hayır orospuluk yaptığımıda söylememiştim aslında sadece haklarını savundum 
Türkiye'de türkçeyi anlayamıyoruz aman ne hoş”

“1 mayis helal anninin teriyle kazananlarin yanina bu orospulari koymakta nedir kimse oyle bir pislik cukurunda olmk istemez onun iscisiyim diyede onur duyup o pankartla sokaga cikmaz engelli oldgu halde bu ulkede nice calisan emektar isciler var bu soysuzlari koymak 1mayisi karalamaktan baska birsey degil lgbt miş yeni neslin zihniyeti bozan kotu ornek olan Ahlaki bozuk insanlar”

“Bokunu çıkarmayın lan adiler.insanların canları pahasına bedel ödeyerek var ettikleri 1 mayısı bu şekilde degersizleştirmeye çalışmayın. Ötekilerin postası sende bu rezilliğe çanak tutma.gidin başka yerde yapın ne yapacaksanız.Hem dünyada hemde ülkemizde hayatını kaybeden binlerce insanın kanı var 1mayıslarda.Adilik yapmayın şerefsizler”

“Ya bi siktirin gidin ya LGBT nin 1 Mayıs la alakası yok gerizekalılar. Bahane arıyorsunuz mk yürümek için.” 
“Demem bunu normalde ama.
Umarım linç ederler sizi o pankartın sopasıyla.”

“Abi tamam lgbt saygılı olmalıyız da bu akdar iğrençleşmeyin..ne yapıyorsunuz aptalmısınız”

“1mayis isci emekci insanlarin bayrami degilmiydi ne ara bedenini satan oruspularin da oldu”

“Fabrikada calisan ile ayni kategoride olmalari yani isci olarak ne aci”

Ötekilerin Postası, Avusturya, Hindistan ve Norveç'ten fotoğraflarla, “Dünyanın her yerinde seks işçileri 1 Mayıs'ta sokaklara indi. Seks işçilerinin haklarının korunmasına dair sloganlar atıldı. “Sex work is work” -Seks işçiliği işçiliktir, “The criterion of labor is labor not morality” - Emeğin ölçütü emektir, ahlak değildir diye sloganlar atıldı.” paylaşımı da yaptı.

“İşçi/emekçi” tartışmaları/atışmaları, Türkiye 1 Mayısı gibi, Dünya 1 Mayısından söz konusu paylaşım üzerine de devam etti.

“Marx fahişeleri lümpen sınıfına sokar ve lümpenler için proleteryanın en tehlikeli katmanıdır der. lumpenler yaşamları gereği, gericiliğe, satılmaya, maşalığa hazırdırlar. Hastalık yaymaktan başka bir işe de yaamiyorlar.” yorumu ile açılışı yapan bir takipçi, yorumuna karşılık Ötekilerin Postası’nın facebook paylaşımındaki sloganları tekrar eden bir başka takipçinin cevabı üzerine, devam ediyor: “Tehlikeli bir grup varsa o da ortalığa aids, hepatit, frengi, tüberkiloz yayan; bir de bunu politik meşruluğa oturtmaya çalışan siz liiberal fahişelersiniz. İşçi sınıfının size ihtiyacı yok, tam tersi siz asalaklar sınıfından kurtulmaya ihtiyacı var.” 

“Sex işçiliği ne lan. Skt...gidin orospulugunuzu başka alanlarda meşrulaştırmaya calışın. Bi de bunu savunan kadınlar beyniniz mi çalışmıyor yoksa bi taraflarınız beyninizle yer mi değişti. İşçi sınıfı vardır tarihi bellidir. Emek vardır. Emek mucadelesinin tarihi vardır.Marx ın dedikleri ortadadır. Asalak lümpenler sizi...”

“Fabrikada calisan ile ayni kategoride olmalari yani isci olarak ne aci”

“Emek beden değildir.alın teridir.yine olmamış”

Ötekilerin Postası adlı sosyal medya hesabının facebook takipçileri, seks işçilerinin 1 Mayıs’a katılmalarına “itiraz” ederken, “1 Mayıs 2019 Denizli, Gökkuşağı Korteji oluşturan LGBT'ler, "Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir!" pankartıyla alandaki yerlerini aldı.” paylaşımına da, “Emek beden değildir.alın teridir.yine olmamış” diyerek karşı çıktılar!

“Ne alaka 1 Mayıs ile sizin tercihinizin? Hangi hak arayışı? İyice saçmalamaya başladınız hee. Ürettiklerinizle var olun, cinsel tercihinizle değil!”

“Her cinsel tercih yada kimlige saygi duymak ile birlikte, 1 Mayis emekçi bayraminda LGBT bayragi posteri ne alaka”

1 Mayıs paylaşımı Denizli’den olunca, 1 Mayıs yürüyüşüne katılan mültecilerden hareketle, ayrımcı ve homofobik nefret söylemine yabancı düşmanlığı da karışıyor: “Biz 60 lira yömyeye akşama kadar çalışalım elin ibnesi kendini siktirir emekçi olur sikerim böyle bir mayısı alnından ter akarsa emektir götünden değil bunlar denizli de ki iranlı lar kaç tanesi adam akıllı çalışıyor o şüpheli hayatında bir gün işçilik yapmayanlar ağır işçiden çalışmayanlar bilmez tabi haramı helali bilmeyenler bilmez”

“Diyordum zaten bu odtü lülerde bi ib..nelik var diye. :))))”

ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, rektörlüğün daveti ile kampüse giren polis saldırısıyla engellenirken, sosyal medyadan takipçi/okur mesajlarına yansıyan homofobik nefret söylemleri geleneksel ve bildik ifadelerle kendini gösterdi:

“Cinsel yönelimmiş peh! Bildiğin sapkınlık.Allah'ın sapkın Lut Kavmini helak ettiğinden haberin yok galiba.Müslüman mahallesinde salyangoz satamazsınız.Sizin gibi sözde çağdaş olmaktansa karanlıkta kalmayı tercih ederiz.Türkiye sizin sapkınlığınıza teslim olmayacak.”

“Allahın laneti üzerinize olsun LUT a.s kavminin başına gelenleri bilmedenmi bu sapkınlığa,çirkefliğe destek oluyorsunuz.Unutmayınki Allah c.c hz nin yasak etmiş olduğu bir suçu sahiplenmek,ona destek vermek Allah ve rasulüne savaş açmaktır siz bilim üretin bu sapkınlıklarla uğraşmayı bırakın Allah ıslah eylesin içimizdeki beyinsizler yüzünden Rabbim bizlere azab etme.....!”

“Devlet, bu eyleme destek veren hocalara gençlerimize hososeksülliği öğretsin diye mi maaş veriyor. Bu hocalar derhal görevden uzaklaştırılmalı.”

“Allah ıslah etsin. Lut kavminin torunları. ODTÜ icad edenlerle anılmalıdır. Böyle boş işleri bıraksınlar. Ülke olarak ODTÜ den icad istiyoruz. Ondan sonra devlet bize imkan vermiyaaaah. Ulen sen ülke için ne icad ettin de devlet imkan sağlamadı.”

“Nedense bu topluğunuz Ramazan ayında ortaya çıkıyor ODTÜ'den beklenen projeler ile reklam olsunlar topları ile değil

Nedendir bilinmez hep Ramazan ayında ibnelıkleri ve içkileri akıllarına gelıyor bu toplara bir çift lafım var neyse onada değmezsiniz”

“Diyordum zaten bu odtü lülerde bi ib..nelik var diye. :))))”

“İntersex ne lan Amma cesit cinsiyetiniz varmis.Mercedeste bu kadar araba mideli yoktur”

17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün Deutsche Welle Türkçe, twitter hesabından, Şanlıurfa’nın Çıkrık Köyü’nde yaşayan interseks Aziz Işık ile yaptığı röportajı paylaştı. İnterseks röportaj videosunun youtube paylaşımı ise binden fazla “yorum” aldı. 

DW’in twitter takipçilerinden gelen nefret mesajları şöyle sıralandı:

“Öyle günler göreceğiz ki ensest ilişkiyi bile savunacaksınız. Bugün lgbtyi savunan yarın her türlü pislği savunur. Sapıklığın haddi hududu yok.”

“İntersex ne lan Amma cesit cinsiyetiniz varmis.Mercedeste bu kadar araba mideli yoktur”

“Pislikler Isiniz gucunuz ibnelik”

memurlar.net adlı sitenin “CHP adayı Ekrem İmamoğlu'nun, 23 Haziran seçimleri için hazırladığı Gönüllü İletişim Ağı sayfasında Cinsiyet bölümünde "Diğer" seçenek de yer aldı” haberine gelen takipçi/okurların ayrımcı, aşağılayıcı, nefret söylemli “yorum”larından birkaçı şöyle:

“Pes artık. Siyasi körlük bunu bile alttaki yorumculara savunur hale getirdi. Yazık ya. Toplumda iki cinsiyet vardır erkek ve kadın. Üçüncü bir cinsiyet yoktur. Üçüncü cinsiyet olsa olsa ahlaksızlıktır.”

“Gerçek yüzlerini göstermişler. Bunun adı apaçık sapkınlıktır. Ama cehapelilere sorsan "medeniyet" derler. Lut kavimi gibi batsın sizin medeniyetiniz.”

“Hayır bizim için homo olup olmaması da önemli... Çünkü biz müslümanız... Ahlaklı olmaya tamam...”

“burdada baya 3. secenek varmis yorumlara bakinca”

Nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in Mayıs ayı listesinde ise şu başlıklar yer aldı:

Sapkınlara baro kalkanı

Sapkınlar şimdi de çocuklarımıza el uzattı

Mübarek Ramazan Ayı ile eş zamanlı başlatıyorlar! Kanal D’de eşcinsel sapkınlara yarışma programı

İlahiyatçı Yazar toplumsal felakete parmak bastı: LGBT artık bizim mahallenin de meselesi

Durdurun bu rezilliği

Sapkınlığın sınırlarını zorlayacaklar! Bu da milli güvenlik sorunu

Vurgun, zimmet, hırsızlık, eşcinsel derneklere peşkeş... “PKK’nın Arka Bahçesi”, CHP’nin “Kanka”sı fena götürmüş

İmamoğlu’nun İzmirli versiyonu... CHP’li Soyer sapkınları ağırladı

Kaos GL’den aylık nefret söylemi takibi

Kaos GL, sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmeleri takibe alıyor.

Böylece Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların aylık takibini ve irdelemesel kaydını tutuyor.

Ayrımcı, ırkçı, homofobik, transfobik unsurlar taşıyan ifadelere nefret söylemi denilmektedir. Bir gruba ya da o gruba üyeliği nedeniyle bir kişiye yönelik düşmanlıktan kaynaklanan ve o gruba yönelik düşmanlığı gösteren veya cesaretlendiren ifade biçimleridir. Nefret söylemi, nefret suçuna teşvik ya da eşlik edebileceği için, bu iki kavram birbiriyle bağlantılıdır.

Nefret söylemi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararında, “nefret biçimlerini yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren her tür ifade biçimi” olarak tanımlanıyor.

Sosyal Psikolog, Porf. Dr. Melek Göregenli, nefret söyleminin kurulmasında ve yaygınlaştırılmasında en etkili araçlardan birinin medya olduğuna dikkat çekiyor:

“Medya, dünyada ve ülkemizde nefret suçlarına yol açan ayrımcılığı oluşturan ve besleyen kalıpyargıların, önyargıların kısaca nefret söyleminin kurulmasında ve yaygınlaştırılmasında en etkili aracılardan biridir. Medyanın nefret suçları kapsamında ele alınabilecek eylemleri haberleştirme, kullanılan dil ve mağdurları ya da olayı sunma şekli, eylemi meşrulaştırmaya ve suçun altında yatan ayrımcılığı gizlemeye yol açabilir; sıklıkla böyle olmaktadır. Örneğin, Türkiye’de bütünüyle nefret suçları kapsamında görülmesi gereken eşcinsellere, travesti ve transseksüellere yönelik saldırılar, genellikle mağdurların yarattığı tahrik sonucunda oluşan eylemler gibi sunulmaktadır. Açık bir saldırı ve çoğunlukla cinayete varan ya da bizim ülkemizde ancak ölümle sonuçlandığında ‘haber’ değeri taşıyabilen suçlar, mağdurların çıkardıkları ‘olaylar’ sonucunda gerçekleşmiş, ‘doğal’ sonuçlar olarak ele alınmaktadır. Genellikle mağdurlar, faillerin ‘hassasiyetlerine’ dokunur ve cezalarını bulurlar; oysa failin hassasiyetinin tek kaynağı ayrımcılık ideolojileridir. Bu yaklaşım, sadece şiddeti meşrulaştırmakla kalmaz, aynı zamanda kendini ifade etme ve gerçekleştirme hakkının, bir toplumda kimlere ait bir ayrıcalık olduğunu da tarif eder; bu doğrudan herkesin sadece insan olmak bakımından eşit olduğu ön kabulüne dayanan çoğunu bizim de kabul ettiğimiz evrensel hukuk normlarının çiğnenmesi anlamına gelir.”

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) terimleri ile tanımlarını, LGBTİ’lere yönelik ayrımcılık ideolojileri ve anlamlarını, insan hakları ve ayrımcılıkla ilgili terimler ve tanımlarını ve daha fazlasını, Kaos GL Derneğince yayınlanmış “LGBTİ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları” kitapçığında bulabilirsiniz.

Not: Bu dizide, internet ortamı ile sosyal medyadan yapılan alıntıların yazım hatalarına dokunulmuyor; olduğu gibi alınıyor.

İlgili bağlantılar

NİSAN - “sizi KahramanMaraş’taki ANTİ-LGBT etkinliğimize davet ederiz:)”

MART- “Sapık supuk şeyler”

ŞUBAT - “Ne bu şiddet bu celal?”

OCAK - “Şimdi bana ayrımcı vs gibi laf eden olacaktır”

Kaos GL 2018 Sosyal Medya Raporu: “Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri”

 


Etiketler: medya
İstihdam