12/10/2021 | Yazar: Gözde Demirbilek

10 Ekim Ankara Katliamı için hazırlanmış bir bellek çalışması “Barışa Uçan Kanatlar” yayınlandı.

10 Ekim 6. Yıl Almanağı yayınlandı: Barışa Uçan Kanatlar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

10 Ekim 6. Yıl Almanağı “Barışa Uçan Kanatlar” yayınlandı.

10 Ekim Ankara Katliamı için hazırlanmış bir bellek çalışması olan kitap; Ayşegül Duman, Bedia Baykara, Bilge Taş, Cansu Yumuşak, Ceren Salmanoğlu, Cevahir Özgüler, Derman Gülmez, Emine Kart, Gülay Türktekin, Hanife Kardelen Işık, Hatice Kapusuz, İshak Kocabıyık, Sibel Tekin, Mehtap Sakinci, Onur Metin, Yasemin Özgün, Zülal Yurtbay ve 10 Ekim Ailesi kolektif emeğiyle hazırlandı.

TIKLAYIN – 10 Ekim 6. Yıl Almanağı: Barışa Uçan Kanatlar

“Bu almanak bir barış umududur”

Kitabın ön sözünde, çalışmanın motivasyonunun “barış”a vurgu yapılarak katliamda aramızdan ayrılanların hatıralarını ulaştırma sorumluluğu olduğundan şöyle bahsediliyor:

“104 canı kaybettiğimiz, 500’den fazla insanın yaralandığı, binlercemizin ruhunda yaralar bırakan Türkiye’nin en büyük katliamı olan 10 Ekim Ankara Katliamı’nın bize devrettiği görevdir barış. Çünkü gidenleri unutturmamak, tekrar isim isim, öykü öykü hatırlamak ve hatırlatmaktır barış mücadelesi. Bu almanağı savaş dilini, militarist söylemi tekrar tekrar işe koşan egemen anlatıya ya da karşıt anlatıların şiddet üreten diline rağmen iyiye, güzele, adalete meyleden, can değerini bilen, barışı hayal eden insanların yaşamlarına, hikayelerine, anılarına olan sorumluluğumuzla hazırladık. Çünkü, barış hayali her şeyden önce, şiddetin hüküm sürdüğü yerlerde birlikte yaşamanın tek yolunun bu olduğuna inanan veya insanları buna inandıran kişilerce kurulabilir. Barış, engellere rağmen barışın henüz muhtemel görünmediği yerlerde sabırla, sebatla, inatla can değerinin kıymetini bilmek, mücadeleye cesaret etmek, bu talebi inadına dillendirebilmektir. Kaybettiklerimiz geride yalnızca dayanması güç bir acı değil, aynı zamanda bu dünyadaki varlıklarıyla dilden dile birer "barış hikayesi" bıraktılar bizlere. Biz de bu hikayeleri, yazılan satırları, gazete küpürlerinin kenarlarında kalmış satırları, atılmış son tweetleri, yapılan röportajlardan sızan anıları burada bir araya getirdik. Onları bilmeyen tanımayan kalmasın diye.”

“Dayanışma ile hep birlikteyiz”

10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci, kitap için kaleme aldığı yazıda dayanışma ile bir arada olmaya ve haklı olmanın güçlülüğüne vurgu yaptı:

“6 yıl oldu; evlerimize sığınmadan, eşya gölgelerinde saklanmadan, korkmadan ve metanetle geçen onca zaman… Geride kalanlar olarak, sevdiklerimizi geri getiremeyeceğimize ikna olmuşsak da adalet mücadelesinin bir parçası olmanın iyi hissi içimizde, devam ediyoruz. Çünkü, zulmü durduramazsak da buna karşı durmanın tarihi sorumluluğu üstümüzde. Sadece sevdiklerimizi korumak gayesinde değiliz; aynı zamanda umutlu bir gelecek hayalini de taşısın diye çocuklarımız, katliamların üzerini kapatmaya çalışanlara, zalimlere cezasızlık ön görenlere ve bizi tümden yok etmeye çalışan bu sisteme karşı da dayanışma ile hep birlikteyiz. Ne mutlu ki, yaşadığımız bu yüzyılda payımıza devasa acılar düşmüşse de, korkmanın utancı olmadan adaletsiz geçen her gün daha dayanışmanın gücüyle sağaltıyoruz acılarımızı. Haklı olmanın güçlülüğü ile…”

10 Ekim bellek çalışması devam ediyor

10 Ekim bellek çalışması, Almanak ekibinin bir aradalığıyla önümüzdeki süreçte devam edecek. Dijital ve basılı olarak sürecek bu çalışmalara sizde elinizdeki görsel ve bilgilerle katkı sunmak isterseniz onekimdayanismasi@gmail.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları
İstihdam