10/10/2022 | Yazar: Kaos GL

Polis, 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin anılacağı Gar önündeki buluşmayı engellemeye çalıştı. Başkentte 10 Ekim’i anmak için etkinlikler sürüyor.

10 Ekim Ankara Katliamı'nın ardından 7 yıl… Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Evrensel

10 Ekim Ankara Katliamı üzerinden yedi yıl geçti.

10 Ekim 2015’te Ankara Garı önünde barış mitingine bombalı saldırı sonucu 103 kişi hayatını kaybetti. Saldırının ardından polis yaralılara yardım etmek isteyenlere biber gazı sıktı. Yaralıların hastaneye götürülmesi gecikti, 500’den fazla kişi yaralandı.

Anmaya polis engelli

Katliamın yedinci yılında katledilen 103 kişinin yakınları, 10 Ekim'de yaralananlar emek ve demokrasi güçlerinden örgütlerin temsilcileri, Ankara Garı'nda katledilenlerin fotoğraflarının olduğu pankartla yürüdü.

Kolluk anmayı engellemeye çalıştı. Evrensel’in haberinde polisin Turkuaz Basın Kartı olmayan gazetecileri “gazeteci değilsiniz” diyerek alana almadığını, anma için alana girmek isteyen 10'a yakın kişiyi gözaltına aldığını ve Ulaştırma Kavşağından anmaya katılmak isteyenlereyse biber gazı sıktığını yazdı.

Anma etkinlikleri sürüyor

10-ekim-ankara-katliami-nin-ardindan-7-yil-1Çankaya Belediyesi’nin 10 Ekim’in yedinci yılı için bir anma programı hazırladı.  

8 Ekim’de başlaytan anma etkinlikleri kapsamında fotoğraf sergisi, söyleşi ve paneller gerçekleşti. Anma için Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılan “ONDAN ÖNCE Fotoğraf Sergisi”ni 17 Ekim’e kadar ziyaret etmek mümkün.

Sergide, Atilla Atala, Engin Çolakoğlu, Erol Üçem, Fatih Pınar, Özcan Yaman, Sakine Yıldırım Semahi Aydın, Sultan Güner, Şakir Sağlam, Yeşim Oğuz’un fotoğrafları yer alıyor.

Berna Koç

Kaos GL’nin 2004 yılında sendikacılar, işçi ve memurların katılımıyla gerçekleştirdiği Gey-Lezbiyen İşçi Buluşması sırasında tanıştığı ve sonrasında homofobi ve transfobi karşıtı eylemlerde, alanlarda yoldaşlık ettiği Berna Koç da 10 Ekim’de öldürülenler arasındaydı.

10-ekim-ankara-katliami-nin-ardindan-7-yil-2

“Dert bende derman bende” temasıyla 2016 yılında 11. kez düzenlenen Kadın Kadına Öykü Yarışması’nda Berna Koç 10 Ekim Özel Ödülü de verildi.

Berna Koç Özel Ödülü’nü Münire Çalışkan Tuğ’a takdim eden Berna’nın hayat arkadaşı konuşmasında, “Berna çok özeldi. Oraya giden her duyarlı insan gibi bir şeyleri değiştirmek istiyordu. Ankara bana iki kere travma yarattı. İlki 10 Ekim’di. İkincisi ise Berna’nın ardından ona yapılan haksızlıktı. Berna’ya haksızlık yapıldı ama bu ödül törenini duyduğumda çok mutlu oldum” demişti.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, kent hakkı
İstihdam