24/06/2024 | Yazar: Kaos GL

10. Trans Onur Yürüyüşü, 23 Haziran Pazar günü İstanbul’un farklı ilçe ve semtlerinde “Faili Devlet” temasıyla gerçekleşti. Komite, Boğaziçi Köprüsü’ne lazerle “Cesaretim aklını zorladı mı? Suskun değil, sokaktayız” yazdı.

10.Trans Onur Yürüyüşü gerçekleşti: “Tüm şehri alacağımızı söylemiştik” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Tuğçe Yılmaz

Bianet’ten Tuğçe Yılmaz’ın haberine göre; İstanbul Valiliği, yürüyüş öncesi Taksim ve Şişhane Metro istasyonlarını kapattı. Çok sayıda polis ve TOMA Şişli, Beyoğlu ve Kadıköy ilçelerinde sokakları ablukaya aldı.

10.Trans Onur Yürüyüşü’nde LGBTİ+’lar kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirmedi. LGBTİ+ hakları aktivistleri, Okmeydanı Köprüsü’ne ve Mecidiyeköy metrobüs durağına trans bayrağı astı ve şehrin farklı ilçelerinde basın açıklamasını okudu.

Basın açıklaması şöyle:

"10. İstanbul Trans Onur Yürüyüşü heryerde, her yerdeyiz! Faili Devlet temasıyla trans görünürlüğüne, var oluşumuza sahip çıkıyoruz, şehri de sokakları da terk etmiyoruz! Geleceksizliğe, ekonomik çıkmaza sürüklediğiniz, yaşam haklarını ellerinden aldığınız translarız, buradayız, heryerdeyiz.

Geçtiğimiz yıl 18 Haziran’da 9. İstanbul Trans Onur Yürüyüşü’nü Harbiye’de yaptık. Bu yıl ise tüm yasaklara, engellere ve baskılara rağmen evinden, çark caddelerinden ettiğiniz translarız, buradayız, heryerdeyiz!

Hortum Süleyman’ı, Esat ve Eryaman’daki saldırıları, Ülker Sokak’taki şiddeti, tacizci Hanifi Zengin’i ve kolluk kuvvetlerinin işkencelerini unutmadık. Bayram Sokak’ta evinden ettiğiniz kızları unutmadık. Henüz üç ay önce İzmir Bornova Sokak’ta yaşanan saldırıyı unutmadık!

İşte bu yüzden, yaşam hakları ellerinden alınan tüm transların faili devlet! İktidarın seks işçiliğini kriminalize etmesi sonucu 2016’da nefret cinayeti ile katledilen Hande Kader’in faili devlet!

Ayrımcı politikalarla hedef gösterilen ve intihar eden transların; Eylül Cansın, Okyanus Efe, Figen ve daha nicelerinin faili devlet!

Ecem Seçkin’in, Damla’nın, Biricik Sultan’ın, Zirve’nin, Dilan’ın, Palmiye Deniz’in faili devlet!

Her fırsatta Trans kimlikleri yüzünden ayrımcı politikaların hedefi haline getirilen, yaşamları değersiz kılınan, yalnızlaştırılan, dayanışmaları engellenen, evleri, işleri ellerinden alınan, sözde aile politikalarıyla toplumun dışına itilmeye çalışılan translarız! Buradayız! Her yerdeyiz!

Tüm şehri alacağımızı söylemiştik

Bakın nasıl da bize dar etmeye çalıştığınız sokakları rak rak gezdik! Bir aradayız. Tüm baskıların ortak olduğunu, şiddetin kaynağının bize hükmetmek isteyenler olduğunu biliyoruz. Dayanışmamızın engellenemeyeceğini göstermek için 'faili devlet' diyerek buradayız!

Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan lubunyalara yönelik devlet şiddetine karşı bir aradayız! İstanbul Saraçhane’de sözde 'Büyük Aile Buluşması'nda yükselen nefrete karşı ailelerimizle buradayız!

Kendi kaderini tayin hakkı elinden alınan Filistin halkı için buradayız!

İrademize sahip çıkmak, kayyumlara nakka demek, hukuksuzluklarla mücadele etmek için buradayız! Seks işçileri, siyasi tutsaklar, Cumartesi Anneleri/İnsanları, İliç’teki, katliam, 1 Mayıs’ta tutuklanan eylemciler, katletmeye çalıştığınız sokak hayvanları, Mardin ve Amed’de devam eden yangınla mücadele edenler, daha niceleri için, tüm lubunyalar için, trans çocuklar buradayız!

Bizden çaldıklarınız için ve yaşamlarımız için buradayız. 11 yıl önce tam da bugün Gezi'de 4. Trans Onur Yürüyüşü'nde birlikteydik. O zaman da failin devlet olduğunu biliyorduk, bugün de biliyoruz.

Yaşamlarımızdan, hayatlarımızdan, varoluşlarımızdan vazgeçmiyoruz!"

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekilleri Özgül Saki ve Kezban Konukçu da 10.Trans Onur Yürüyüşü’nde Haliç’teki Atatürk Köprüsü’ne trans bayrağı astı.

Yürüyüş günü iki trans aktivist gözaltına alındı. 10.Trans Onur Haftası Komitesi gözaltıları ise şöyle duyurdu:

“10. Trans Onur Yürüyüşü Komitesi, gözaltıları şöyle duyurdu:

“10. Trans Onur Yürüyüşü Günü’nde bugün iki arkadaşımızın sokakta gözaltına alındığı bilgisini aldık. Arkadaşlarımızdan birinin oturduğu cafe’den alındığı, polis aracı yerine beyaz sivil bir araca bindirilerek götürüldüğü bilgisine sahibiz. Arkadaşlarımızın takibindeyiz.”

Bianet’te yer alan habere göre; 10.Trans Onur Haftası Komitesi, 23 Haziran’ı 24 Haziran’a bağlayan gece Boğaziçi Köprüsü’ne lazerle “Cesaretim aklını zorladı mı? Suskun değil, sokaktayız” yazdı.


Etiketler: insan hakları, onur yürüyüşü
İstihdam