23/10/2015 | Yazar: Kaos GL

Çocuğa karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı 23 Ekim tarihinde yayınladığı ortak açıklama ile Ankara Katliamı ve Çocuk ölümlerine dikkati çekti.

10EkimAnKARA ve Çocuğa Karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çocuğa karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı 23 Ekim tarihinde yayınladığı ortak açıklama ile Ankara Katliamı ve Çocuk ölümlerine dikkati çekti.

Çocuğa Karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı, yetkililere ve ilgililere çocuklara karşı yükümlülüklerini hatırlatıyor ve bu yükümlülükleri yerine getirip getirmediklerini hesap verebilirliği arttırmak amacıyla izleyeceğini paylaşıyor!

Yayınlanan açıklamanın tam metni şöyle:

Basına ve kamuoyuna

Çocuğa karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı olarak, 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da, barışa, bizi ilgilendiren kararlara katılım hakkımıza, barışçıl toplanma özgürlüğümüz olan demokrasiye karşı gerçekleştirilen ve hepimize, özellikle de çocuklara, korku salmayı da amaçlayan saldırıda hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına dayanma gücü, yaralılara ise acil şifa diliyoruz.

Çocuk Haklarına dair Sözleşme (ÇHS) ile Türkiye’nin de içinde bulunduğu 196 ülke, çocukları şiddetten uzak barış içinde yaşatmaya söz vermiş ve çocukların şiddetten korunmalarını, onların temel hakları olarak yasal güvence altına almıştır (ÇHS Madde 1, 3, 6, 19, 37, 39).

“Çocuklar yalnızca dolaylı etkilere maruz kalmıyor”

Ancak toplumsal şiddetin giderek arttığı günümüzde, çocuklar şiddet eylemlerinin yalnızca dolaylı etkilerine maruz kalmamakta, aynı zamanda bu eylemlerin doğrudan mağduru, hatta hedefi olmaktadırlar. Ankara’da 10 Ekim’de Gerçekleştirilen Terör Saldırılarında 9 yaşındaki Veysel Atılgan, 17 yaşındaki Dicle Deli, 18 yaşındaki Gökhan Gökbönü öldürüldüler. Çocukluktan yeni çıkmış 19, 20, 21, 22 23… yaşlarında pek çok genç de aynı saldırıda öldürüldü. Patlamada hayatlarını kaybedenlerin hepsinin sevdikleri, aileleri, çocukları, anne-babaları, akrabaları, arkadaşları, komşuları vardı… Okula, işe gideceklerdi, üreteceklerdi, hayallerini gerçekleştireceklerdi.

Toplumsal şiddet ve travma, çocuğun kendisi ve kendisi için önem taşıyan kişilerin yaşamına ve fiziksel bütünlüğüne yönelik bir tehdit oluşturmaktadır. Çocuğun temel güven duygusunu; dünyanın iyi, güvenilir ve adil bir yer olduğuna ve yetişkinlerin onu tehlikelerden koruyacağına ilişkin temel inançlarını sarsmaktadır. Doğrudan ya da dolaylı yollarla şiddete maruz kalmak, çocuklarda yoğun kaygı ve korkuya neden olarak; duygusal, zihinsel, sosyal ve davranışsal işlevselliği olumsuz etkiler. Şiddetin yarattığı etkiler, genellikle çocuğun başa çıkma kapasitesini aşmakta ve çocuk tarafından güçlü bir tehdit olarak algılanmaktadır. Bu durum, çocukta geleceğe yönelik umutsuzluk ve çaresizliğin gelişmesine neden olur.

Şiddete bağlı travmanın etkileri duygusal ve davranışsal bozuklukların da ötesine geçerek, çocukların dünyaya ve kendilerine yönelik bakış açılarını, yaşamın anlamı ve amacına ilişkin görüşlerini, gelecekle ilgili beklentileri ve gelişimlerini olumsuz yönde etkiler.

Şiddet çocuklar üzerinde farklı duygularla kendini gösteriyor

Toplumsal şiddetin çocuklar üzerindeki etkileri, korku, saldırganlık, duyarsızlaşma, umutsuzluk ve çaresizlik gibi farklı ve yoğun duygularla kendini göstermektedir. Şiddetin ortaya çıkardığı bu birincil sonuçlar, daha sonra çocuğun yaşına uygun normal gelişimini aksatarak ikincil sonuçlara neden olmaktadır. Şiddeti gözlemleyen ya da doğrudan deneyimleyen çocuklar, ya saldırganla ya da mağdurla özdeşim kurmakta ve buna ilişkin bir dünya görüşü ve davranış biçimi benimsemektedir.

Her iki durum da, çocuğun sosyal, psikolojik, kültürel gelişimi açısından olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu olumsuz sonuçlar çocuk ruh sağlığı için olduğu kadar, toplum ruh sağlığı için de gerçek bir tehdittir.

Çocukların, oyun ve okul ortamında, aile ve toplum tarafından sunulan ilgi, sevgi ve özenle, güçlenerek, güven içerisinde büyümesi için gereken koşulların sağlanması bir toplumsal sorumluluktur. Toplumsal çatışma ve şiddet ortamlarından, barış ortamına geçiş sürecinde ve toplumun bu yönde yeniden yapılandırılmasında çocuklara odaklanan çalışmaların yürütülmesi ve bir barış kültürü oluşturmak üzere adımlar atılması zorunluluğu unutulmamalıdır.

Çocuğa karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı olarak yetkililere ve ilgililere çocuklara karşı yükümlülüklerini hatırlatmak istiyor ve bu yükümlülüklerini getirip getirmediklerini hesap verebilirliği arttırmak amacıyla izleyeceğimizi kamuoyu ile paylaşırız:

Şiddetin her türünü önlemek, barış ortamını yaratmak, şiddet mağdurlarına zamanında destek vermek, şiddeti uygulayanları adalet önüne getirmek, adaletin yerine gelmesini sağlamak, toplumsal barışı getirmek ve korumak öncelikle hükümetin ve yürütme, yargı ve yasama erkini elinde bulunduranların yükümlülüğüdür;

Çocukları nefret ve çatışma dilinden ve kültüründen korumak, çocuklara insan hakları, demokrasi ve barış eğitimi vermek, barışı yaşayarak öğrenmelerini sağlamak hükümetin yükümlülüğüdür;

Devlet yetkililerinin, kanaat önderlerinin, medyanın, çocuklarla doğrudan çalışan, çocuklara hizmet verenlerin çocuklar tarafından izlendiği unutulmayarak hoşgörü ve barış dilinin kullanılması bahsi geçen kişi ve grupların çocuklara karşı yükümlülüğüdür.

Çocuğa karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı ‘na E-posta ile bilgi@cocugasiddetionluyoruz.net adresinden ulaşabilirsiniz.

Yaşanan olaylardan etkilenen çocuklar ve yetişkinlere destek veren Çocuğa karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı üyeleri:

Türk Psikologlar Derneği; 10:30-17:00 saatleri arasında Tel: 0(532) 727 81 28, İstanbul Tel: 0(553) 407 17 53, İzmir Tel:0(232) 422 12 24, e-posta: psikodestekankara@gmail.com

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği; Tel: 0(312) 430 3674, 0(505) 731 0290 e-posta:pdrder@yahoo.com

Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği; Tel: 0(312) 440 1257, 0(541) 440 33 54

Bebek Ruh Sağlığı Derneği; e-posta: bilgi@bebekruhsagligi.org.tr Tel: 0(312) 595 6654 – 0(312) 595 6630

Koruyucu Aile, Evlat Edinme Derneği; e-posta: korev@korev.org.tr Tel: 0(534) 704 01 44

Çocuğa karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı bildiriyi destekleyen üye listesi:

Anne Çocuk Eğitim Vakfı – AÇEV – Mother Child Education Foundation

Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi – Ankara Bar Association Child Rights Centre

Ankara Hitit Gençlik ve Spor Klubü Derneği – Ankara Hitit Youth and Sports Club

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Koruma Birimi – AÇOK – Ankara UniversityFaculty of Medicine Child Protecion Center

Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı – Mother and Infant Health Foundation

Başak Kültür ve Sanat Vakfı – Başak Culture and Art Foundation

Bebek Ruh Sağlığı Derneği – Turkish Association for Infant Mental Health

Beyaz Sayfa Çocuk Derneği – White Paper Children Association

Bursa Barosu – Bursa Bar Association

İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi – ÇOÇA İstanbul Bilgi University Children’s Studies Unit

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği – CİSST Civil Society Association inPenal System

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Association for Supporting Contemporary Life

Çocuk Akıl Sağlığı ve Rehberliği Derneği – ÇAREDER Child Mental Health andGuidance Association

Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı – Lawyers Network for Children

Çocuklar Aynı Çatının Altında Derneği – ÇAÇADER Children Under Same Roof Association

Çocuk Hemşireliği Derneği Association of Child Nurses

Çocukları Kadınları ve Aileleri Koruma Derneği – ÇOVAK – Association for ProtectionSociety

Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği– Child Abuse and Neglect Prevention Association

Çocuk Koruma Merkezlerini Destekleme Derneği– Turkish Society for Prevention of Child Protection Centers Support

Çocuk Vakfı – Child Foundation

Çocuk ve Bilgi Güvenliği Derneği – Child and Information Safety Association

Çocuklara Yönelik Ticari Cinsel Sömürüyle Mücadele Ağı – ÇTCS – Network forCombat Commercial Sexual Exploitation of Children – CSEC Network

Diyarbakır Barosu – Diyarbakır Bar

Eğitim-Bir Sen – Union of Educators Solidarity

Eğitim Reformu Girişimi – Education Reform Initiative

Gazi Üniversitesi Çocuk Koruma Merkezi – Gazi University Child Protection Center

Genç Erişim Derneği – Youth Access Association

Gençlik Servisleri Merkezi – GSM – Youth Services Center

Gündem Çocuk – Çocuk Haklarını Tanıtma, Yaygınlaştırma, Uygulama ve Uygulamaları İzleme Derneği – The Agenda is Children: The Association for Promoting, Universalizing, Implementing, and Monitoring the Implementation of the Rights of the Child

Güven Eğitim ve SağlıkVakfı – Güven Education and Health Foundation

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği – HASUDER – Turkish Society of Public HealthSpecialists

Humanist Grup Derneği – Humanist Group Association

Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği – Life is in Your Hands Youth Academy Association

İnsan Hakları Derneği – Human Rights Association

İnsan Hakları Araştırmaları Derneği – İHAD – Human Rights Research Association

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi – Istanbul Bar Child Rights Center

İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi – İzmir Bar Association Child Rights Center

Kalkınma Atölyesi Kooperatifi – Development Workshop Cooperative

KAMER Vakfı – KAMER Foundation

Kaos GL Derneği – Kaos GL Cultural Research Association

Karadeniz Bölgesi Roman Kültürünü Araştırma Eğitim ve Kalkındırma Derneği – Black Sea Region Roman Culture Research, Training and Development Association

KİKAP- Karadeniz İlleri Kadın Platformu Samsun Derneği – Black Sea ProvincesWomen Platform Samsun Association

KİKAP- Karadeniz İlleri Kadın Platformu Trabzon Derneği – Black Sea ProvincesWomen Platform Trabzon Association

Koruyucu Aile, Evlat Edinme Derneği – Foster Family, Adoption Association

Kültür Kenti Vakfı – Culture City Foundation

Marmara Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi– Marmara University Child Protection Implementation and Research Center

Mazlum Derneği Mazlum Association

Mersin Çocukları İstismar ve İhmalden Koruma Derneği – MEÇİKOD– Mersin Association for Association for Protecting Children From Abuse and Neglect

Mutlu Çocuklar Derneği – Happy Kids Association

Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği – ÖZ-GE DER– Solidarity with Freedom-Deprived Juvenile

Rize Gülbahar Hatun Derneği – Rize Gülbahar Hatun Association

Sarmaşık Derneği; Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma– Ivy Association: Combating Poverty and Sustainable Development

Sakarya Barosu Çocuk Hakları Komisyonu – Sakarya Bar Children’s Rights Commission

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği – SHUDER – Turkish Society of Social Workers

Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği – Tarlabaşı Community Center

Toplumsal Duyarlılık ve Şiddet Karşıtları Derneği – DUYDER – Social Awareness and Anti-Violence Association

Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı – TCYOV – Turkish Foundation of Freedomto Children

Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği – Turkish Association for Child andAdolescent Psychiatry

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı – TEGV Educational Volunteers Foundation ofTurkey

Türk Eğitim Sen – Turkish Education Union

Türkiye Gençlik Birliği Derneği – Youth Solidarity Association of Turkey

Türkiye Gençlik Federasyonu – Youth Federation of Turkey

Tuvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı – TOÇEV – Tuvana Education Foundation forChildren

Türkiye Psikiyatri Derneği – Psychiatric Association of Turkey

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği – Turkish Psychological Counseling andGuidance Association

Türk Psikologlar Derneği – Turkish Psychological Association

Türk Tıp Öğrencileri Uluslararası Birliği – TurkMSIC Turkish Medical Student’sInternational Committee

Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği – Flying Baloon Child and YouthAssociation

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği – Flying Broom Women Communication and Research Association

Uluslararası Çocuk Merkezi – ICC – International Children Center

Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı -YÖRET-Foundation for Promotion of Guidance and Counceling in Higher Education


Etiketler: insan hakları
2024