07/11/2023 | Yazar: Kaos GL
11. Uluslararası Feminist Forum +’, “her zaman pozitif değildir; ‘artı’rılmış sömürü ve ‘artı’rılmış potansiyel arasında…” sloganıyla geliyor.
11.Uluslararası Feminist Forum 9 Kasım Perşembe akşamı, 20:00-21:30 saatleri arasında çevrimiçi gerçekleşecek.
Forumun bu yıl ki teması, “Savaş, Toplumsal Yeniden Üretim ve Feminist Gündemin İnşası”.
Kaos GL Derneği’nden Aylime Aslı Demir’in açılışını gerçekleştireceği Forum’un moderatörü Prof. Dr. Zeynep Gambetti olacak. Konuşmacıysa Prof. Dr. Silvia Federici.
İngilizceden Türkçeye simultane çeviri yapılacak olan çevrimiçi etkinliğe katılmak için buradan kayıt olabilirsiniz.
16 Kasım’da bir buluşma daha!
İlki 9 Kasım’da gerçekleşecek Forum’un ikinci ayağı da 16 Kasım’da düzenlenecek. Feminist Forum 16 Kasım’daki oturumda “Borcun Feminist Reddi" kitabının yazarları Luci Cavallero ve Veronica Gago'yu ağırlayacak.
Forumun çağrısı şöyle:
Kapitalizmin, mülksüzleştirme arzusu ve buna eşlik eden emek üzerindeki mutlak tahakkümü, “demokratik yönetimlere” eskiden duyduğu gereksinimi artık üzerinden atılacak bir yük ve aşılması gereken bir engel haline getirdi. Öyle ya; muktedirlerin yaklaşık 250 yıl önceki büyük galibiyetinin ardından, yönetebilme krizini aşabilmek için dünyanın geri kalanına ‘hak’ kavramı eşliğinde bıraktıklarını geri toplamasını sağlayacak ekonomik ve idari yeni bir forma ihtiyacın hâsıl olması kaçınılmazdı. İşte şimdi ve burada, tarihin gördüğü en muazzam bulaşma ve yayılma kapasitesine sahip gücü olan sermayenin, bırakmış olduğu boşlukları doldurmasının zamanındayız. Dünya üzerindeki her spekülatif ve manipülatif ‘örgütlü’ para hareketlerinin negatif etkileriyle ‘bireysel’ olarak yüzleşiyor, dünyadan alabileceğimiz payın azaltılarak mülkiyet transferine dönüşebilmesi için giderek daha az para karşılığında daha fazla çalışıyoruz. Yükselen kiralar, işsizlik, evsizlik, erişilemeyen sağlık hizmetleri, öz bakım ihtiyacı ve sürekli artan kredi kartı borçları sadece şimdiyi değil aynı zamanda geleceğimizi ipotek altına alırken giderek ‘yaşam’ kavramının biyolojik canlılığın sürdürülebilmesine dönüşmesine neden oluyor. Ancak tamamen zor aygıtları ve yöntemleri ile yürütülen bu bağlamı sanki rasyonel ve olağan bir işleyişmiş gibi gösteren “borçlu ve alacaklı” kavramlarının bağlamından çıkarmak, bu bağlamın LGBTİ+’lara ve kadınlara yönelik üretmeye çalıştığı farklı tabi kılma ilişkilerini, yoksullukla bağlantılı cinsiyetçi şiddetin somut etkilerini, kadınlaştırılmış bedenler söz konusu olduğunda mali yükümlülük içeren gelecek olasılıklarımızı, lezbiyenlerin, transların, nonbinarylerin, seks işçilerinin, mültecilerin, kayıt dışı çalışanların maruz bırakıldığı finansal baskıyı, buradaki katmerlenen, ‘+’lanan sömürü ve şiddeti tartışmaya açmak istiyoruz.
Dünyayı tamamlanmış bir stabilizasyonla tanımlamak isteyenlere inat ondaki sonsuz potansiyeli varlığa çıkarmak için olduğumuz ‘+’lar şimdi ortaya çıkan her varoluş biçimine karşı ‘+’lanmış ve ‘zor’u yoğun biçimde kullanan denetim ve disiplin mekanizmalarının devreye sokulmasıyla bastırılıyor. Direnişin de biçimleri ‘artı’rılacak ve direnişin yeni biçimlerini bizden az önce başlayan, Arjantin'de, Şili'de, Ekvador'da ortaya çıkan güçlü queer feminist isyanın aktivist & teorisyenlerinden dinlemek istiyoruz.
Hayatta Kalmak ve Borçsuz Olmak İstiyoruz…"
Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam