03/08/2010 | Yazar: KAOS GL

Emperyalist politikaları nedeniyle p

12 Eylül Mağduru UCM'ye Başvurdu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Emperyalist politikaları nedeniyle pek çok ülkeyi işgal eden, milyonlarca insanın yaşamını yitirmesine, yaralanmasına, yaşadıkları yerleri terk etmesine neden olan, bölgesel savaşlar yaratan, kendisine karşı olan ülkelere ambargo uygulayan ABD, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne şikayet edildi. 12 Eylül mağdurlarından Yılmaz Yukarıgöz, ABD hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvuru yaptı. Lahey'deki mahkeme, Yukarıgöz'ün başvurusunu kabul ederek, dosyayı işleme koydu.
 
 
KUVVETLE OLASI MAĞDUR SIFATIYLA
12 Eylül askeri darbesinin ardından 1983 yılında idam edilen Ramazan Yukarıgöz'ün kardeşi Yılmaz Yukarıgöz, Türkiye'de ve dünyada darbelerin ve işgallerin mimarı olan ABD hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı'na başvuruda bulundu.
Yukarıgöz, ABD'nin suçlarını içeren 16 sayfalık dosya ile birlikte sunduğu dilekçede şunları belirtti: "Aşağıda anılan uluslararası suçlarda, Roma Statüsü'ne göre bizzat mağdur olarak anılamayacağım için bu mahkemelere başvurma hakkım bulunmamaktadır. Ancak, işlenen suçlar insan ırkına karşı işlenmiştir ve benim bu ırkın bir üyesi olarak suçluların cezalandırılmasını isteme hakkım bulunmaktadır. ABD'nin ve diğer emperyalist devletlerin yarın demokrasi adını verdikleri bir çıkar uğruna benim ülkeme de saldırmayacaklarının garantisi bulunmamaktadır. Yukarıda bahsettiğim nedenlerle aslında 'mağdur' ve 'kuvvetle olası mağdur' sıfatım bulunmaktadır." Yukarıgöz, dilekçesinde, dosyada sunduğu suçlarla ilgili ABD ve diğer devletler ile BM organlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması için girişimlerde bulunulmasını istedi.

60'A YAKIN ÜLKEYE MÜDAHALE
Yukarıgöz'ün hazırladığı dosyada, ABD'nin müdahale ettiği 60'a yakın ülkenin isimleri ve müdahale nedenleri yer alıyor. Bu ülkeler arasında, Filipinler, Çin, Kore, Küba, Panama, Meksika, Honduras, Vietnam, Endonezya, Irak ve Afganistan da var. Müdahale nedenleri arasında ise ülkelerdeki isyanları bastırma, darbe girişimleri, darbeye destek, darbe yapma, askeri müdahale, iç savaşta kendi yandaşlarını destekleme, nükleer tehdit, atom bombası gibi suçlar yer alıyor. Ayrıca, Kızıldereli katliamlarının da yargılanması isteniyor.
ABD'nin işlediği soykırım ve insanlık suçlarını içeren dosya, UCM savcılığı tarafından kabul edildi. 
Mağdurların, UCM'de dava açabilmesi için üç kriterin olması gerekiyor: Savaş mağduru olmak, ülkenin saldırıya uğraması ve işgal tehlikesinin bulunması.
Yılmaz Yukarıgöz, bu kriterlere ilişkin dilekçesinde de belirttiği gibi, "ABD'nin ve diğer emperyalist devletlerin benim ülkeme de saldırmayacaklarının hiçbir garantisi yok. Biz, aynı zamanda 12 Eylül'ün mağduru ve tarafıyız. 12 Eylül darbesi de ABD tarafından yaptırıldı. Bundan dolayı başvuruda bulunduk" diyor.

TÜRKİYE ROMA STATÜSÜ ANLAŞMASI'NI İMZALAMADI
Türkiye'nin Roma Statüsü Anlaşması'nı imzalamaktan kaçındığına dikkat çeken Yukarıgöz, şöyle konuştu: "Bu işin en ilginç yanı ise ABD'nin ve Türkiye'nin henüz Roma Statüsü Anlaşması'nı imzalamamasıdır. ABD, Bill Clinton'un devlet başkanlığı döneminde bu anlaşmaya imza atıyor. Sonra Bush döneminde imzasını geri çekiyor. Çünkü Irak'ın işgali gündemde, o sıralar."
Türkiye'nin de bu suçların ortakları arasında olduğunu söyleyen Yukarıgöz, "Türkiye'de önemli sermaye grupları bu işin içinde. Onlarda çeşitli vesilelerle işgal ve yıkımlara ortak oldular" dedi.

SOYKIRIMCILARIN YARGILANMASINI İSTİYORUZ
Yukarıgöz, beklentilerini şöyle sıraladı; "Elimizde olan bir hakkı kullanarak soykırımcıların yargılanmasını istiyoruz. Sırbistan'ın, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması örneği var. Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir örneği var. Birleşmiş Milletler'in de suçlular arasında yer aldığını düşünüyorum. Çünkü, uyguladığı ambargolarla onlarca insanın ölmesine ve sakat kalmasına yol açtı. Ayrıca ABD ile de saldırmazlık anlaşması imzaladı. Sonuçta biz BM'yi oluşturan güçleri de biliyoruz. Bütün işgalci güçler burada yer alıyor" diye konuştu.


Etiketler: insan hakları
nefret