08/08/2022 | Yazar: Gözde Demirbilek

Birleşik Krallık yayınladığı 10 yıllık Kadın Sağlığı Stratejisinde trans kadınlara yer vermedi. Stratejinin geliştirilmesine katkı sağlayan kuruluşlar bu kapsanmamanın bilinçli olduğunu öne sürüyor.

“129 sayfalık Kadın Sağlığı Stratejisinde bir kez bile trans kadınlardan söz edilmiyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Birleşik Krallık’ta hükümet 10 yıllık Kadın Sağlığı Stratejisini yayınladı. PinkNews’e göre aynı cinsiyetten çiftler için doğum hizmetlerine yönelik ayrımcı kuralları kaldırma vaadiyle açıklanan sağlık hizmetleri ileriye dönük hamleleri içerse de 129 sayfalık strateji planında bir kez bile trans kadınlardan bahsedilmediği için LGBTQ+ toplumunca eleştirildi. Planda trans erkekler ve non-binarylere ise bir paragrafta değinildi.

Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı (DHSC) tarafından hazırlanan planın yayınlanmasının ardından Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) gibi stratejinin geliştirilmesine dahil olan kurumlar kapsanmamanın bilinçli bir seçim olduğunu öne sürdüler.

Planın hazırlanma sürecinde, Bakanlık Nisan ayında veri çağrısına çıkmıştı. NHS İngiltere üyeleri de dahil olmak üzere geliştirici birçok taraf trans kadınların sağlık hizmetlerinde karşı karşıya olduğu eşitsizlikleri ve riskleri Bakanlık ile paylaşmıştı.

Stratejinin yayınlanmasının ardından NHS İngiltere LGBT Programı sorumlusu Lissie Streeter konuya ilişkin şöyle bir sosyal medya paylaşımında bulundu: “Yayınlanan DHSC Kadın Sağlığı Stratejisinin trans kadınları kapsamasını sağlamak için ekibimizin üzerinde çalıştığı önerilerden hiçbirinin dahil edilmediğini görmek inanılmaz derecede hayal kırıklığına sebep oldu. 129 sayfalık stratejide bir kez bile trans kadınlardan söz edilmiyor.”

Trans hakları örgütü TransActual, Bakanlığın çağrısı ardından “Kadınların yanı sıra trans erkekleri ve non-binary kişileri de etkileyen sağlık hizmetleri konularına ilişkin, cinsiyet atayan dili kaldırmak için her türlü hareketi yürekten destekleyeceğiz” diyerek paylaştığı 10 sayfalık sunumda doğumda erkek olarak atanan bazı trans kadınların ve doğumda kadın atanan non-binary trans kişilerin karşılaştığı risklere dikkat çekmişti.

Sunum, tüm transların karşılaştığı hormonlar ve ameliyatlar gibi cinsiyet uyumlayan bakım hizmetlerine erişimin önündeki engeller, sağlık hizmetlerinde dışlayıcı dil gibi birçok engeli ele almıştı. Trans erkekler ve doğumda kadın olarak atanan non-binary kişiler için TransActual, serviks ve meme kanseri taramasına dahil edilmesi gerektiğinin yanı sıra kadın olmasalar bile hamile kalabilecek kişiler için doğurganlık ve hamilelik hakkında verilerin altını çizmişti. Örgüt, cinsel sağlık hizmetlerine, prostat ve meme kanseri bakım ve taramasına erişmesi gereken trans kadınların karşılaştığı eşitsizliklere dikkat çekerken sunumunun bir bölümünü de trans kadınların ruh sağlığı ihtiyaçlarına ayırmıştı:

“Trans kadınlar ve trans olmayanlar için sağlık hizmetlerinin önündeki bazı engeller benzer olsa da elbette farklılıklar var. Trans kadınlar orantısız bir şekilde zayıf ruh sağlığından etkileniyor.

Ulusal LGBT Araştırması, trans kadınların yüzde 30’unun ruh sağlığı hizmetlerine eriştiğini ve yüzde 12’sinin bu hizmetlere erişmeye çalıştığını bildirdi. Araştırmaya göre trans kadınların yüzde 73'ü ruh sağlığı hizmetlerine erişimin kolay olmadığını düşünüyor.

Ruh sağlığı hizmetlerine erişmenin önündeki yaygın engeller, bekleme süreleri, endişe veya utanç, destekleyici olmayan bir pratisyen hekime sahip olmak veya pratisyen hekimin nereye başvuracağını bilmemesiydi.

Pratisyen hekimlerin ve diğer sağlık personelinin, trans kişilerin ihtiyaçları ve ruh sağlığı desteğine erişim engellerini aşmalarına yardımcı olacak stratejiler konusunda uygun şekilde eğitim görmesine ihtiyaç vardır.”


Etiketler: insan hakları, kadın, sağlık, dünyadan, sağlık hakkı
İstihdam