29/01/2015 | Yazar: Kaos GL

15 bin metal işçisi 10 kent 22 fabrikada çalışma koşullarının ve ücretlerin iyileştirilmesi talebiyle grev başlattı.

15 bin metal işçisi grevde! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
15 bin metal işçisi 10 kent 22 fabrikada çalışma koşullarının ve ücretlerin iyileştirilmesi talebiyle grev başlattı.
 
DİSK Birleşik Metal-İş, 2014 dönemi MESS grup toplu iş sözleşmesinde (TİS) anlaşma sağlanamadığı için bugün 10 kent 22 fabrikada grevde.
 
Toplu sözleşme sürecinde patronlar ucuz işçiliği dayatınca Birleşik Metal-İş Sendikası da 10 kent, 22 fabrikada 15 bin üyesi ile greve çıkma kararı almıştı. Greve kısa süre kala sermaye cephesinde işveren sendikası MESS’ten kopuşlar yaşandı. Schneider, Alstom ve Bekaert MESS’ten ayrıldı.
 
Grev kapsamında Gebze’de büyük bir grev yürüyüşü düzenlenirken, fabrika önlerinde dayanışma ziyaretleri başladı.
 
Birleşik Metal-İş üyesi binlerce işçinin katıldığı grevin merkezi Gebze oldu. Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan grev açıklamasının ardından metal işçileri örgütlü oldukları tüm işyerlerine grev pankartları asmaya başladı.
 
Gebze’den başlatılan grev, Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu diğer kentlere doğru yayıldı. Mersin’de Çukurova İnşaat ve Çimsataş’ta önünde işçiler grev nöbetine geçerken, İzmir’de ilk grev Mahle’de başladı.
 
Birleşik Metal İş’in TİS teklifi şöyleydi:
 
“Birinci altı ay için saat ücreti 5,58 TL’nin altında olanların ücretleri 5,58 TL’ye tamamlandıktan sonra, 8,97 TL’yi geçmemek üzere 40 kuruş iyileştirme yapılır. Bu tamamlama ve iyileştirme işleminden sonra tüm işçilere yüzde 5 artı 105 kuruş zam yapılır.
 
“Var olan tüm sosyal ödemelerin yüzde 30 oranında artırıldıktan sonra asgari ücret gün sayısıyla toplu iş sözleşmesinde yer alması teklif ediliyor.
 
“Haftalık çalışma sürelerinin 45 saatten 37,5 saate düşürülmesi, günlük asgari 30 dakikalık dinlenme molalarının çalışma süresinden sayılması ve yıllık izin sürelerinin uzatılması, vergi dilim artışı nedeniyle yıl içinde işçilerin uğradığı gelir kayıplarının işverenler tarafından karşılanması toplu sözleşme teklifinde yer alıyor.”
 
Avrupa Parlamentosu’ndan destek
 
Avrupa Parlamentosu’ndan, Parlamanter ve Avrupa Parlamentosu İstihdam ve Sosyal İşler Komitesi üyesi, Jutta Steinruck bir mesaj göndererek, Türkiye’deki metal işçilerinin mücadelesini desteklediğini açıkladı.
 
Kendisi de geçmişte Almanya’da ABB firmasında çalışan ve bir süre Almanya Sendikalar Birliği (DGB)’nin Güney Palatinate bölge başkanlığında bulunmuş olan, Almanya Sosyal Demokrat Partisinden (SPD), Avrupa Parlamentosu üyesi Jutta Steinruck şöyle dedi:
 
“Birleşik Metal İş ve üyelerinin çalışma koşullarının ve ücretlerin iyileştirilmesi ve genel olarak düşük ücretli işçilerin ücretlerinin iyileştirilerek aynı işi yapan işçiler arasındaki ücret uçurumunun kapanması mücadelelerinde tam desteğimi belirtmek isterim.” 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam