11/02/2021 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’nin “Ev” temalı 16. Kadın Kadına Öykü Yarışması’na başvurular devam ediyor. Son başvuru 4 Nisan, Pazar.

16. Kadın Kadına Öykü Yarışması’na başvurular sürüyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eser: Ugemfo, Ev

Kaos GL’nin “Ev” temalı 16. Kadın Kadına Öykü Yarışması’na başvurular devam ediyor. Jüri Üyesi Belma Fırat’ın kaleme aldığı yarışma duyurusu şöyle:

Dünya ölçeğinde yaşadığımız salgın bizi evlerimize kapattı. Bu kapanmayla birlikte, bir mekân ve aynı zamanda bir kavram olarak evle ve onun hem güven hem de sıkışmışlık duygusu yaşatan ikircikli anlamıyla yüzleşme sürecine girdik. Kimilerimiz için kaçılacak bir yerdi ev; olduğumuz halimizle kabul görmediğimiz ve hatta şiddete maruz kaldığımız o tekinsiz dört duvar arasına mecburi bir dönüşün ifadesi, yuvanın tersine, belki aidiyetsizlik hissettiren, basık bir mekân. Karantina ve sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte bir hapishaneye dönüşen evlerimizde mahsur kalışımız, en çok talep ettiğimiz, sokakların özgürleştiriciliğinden mahrum etti bizi. Eylemlerimizi, itirazımızı sekteye uğrattı. Sağlık ve özgürlük arasındaki çatışma, sokakla zoraki küsme halini getirdi. Hayallerimiz daraldı. Arafta kaldık. Balkonun kıymetini anladık. Evimiz, bildiğimiz uzakları ve oralardaki insanları gönlümüzce görememek, boşluğa düşmemize, anlam kaybına neden oldu. Kamusal alanın eksilmesini sanal mecralarda telafi etmeyi, mücadele ve dayanışma ağlarımızı güçlendirmeyi denedik. Evlerimiz aynı zamanda eğitim kurumlarına, iş yerlerine dönüştü. Evden çalışmak kimilerimiz için kolaylaştırıcı, kimimiz için zorlayıcı oldu. 

Öte yandan, yaşadığımız tüm bu zorluklara rağmen bir yerlerden umut yeşertmenin yollarını aradık ve zaman zaman bulduk da. Kimimiz yeni biraradalıklar, seçilmiş "aileler"le bir hayat kurdu; kimimiz evi dönüştürmenin, sıradan ayrıntılarda olağanüstü bir taraf keşfetmenin yollarını buldu. Virüsten korunmak için evlere sığınışımızın, hayatta kalmaya yönelik bir eylem olmanın ötesinde, kendimizle yüzleşme ve kendimizi yeniden inşa etme olanağı sağlayan iyicil yanlarını deneyimledik. Kendi içimize çekildik. Gündelik yaşamın kargaşa ve akışı içinde lüzumsuz diyaloglarla boğulup silikleşen, uzun zamandır dinlemeyi ertelediğimiz iç sesimize kulak verdik. Kendimizle konuşmayı hatırladık, evi üretken bir çekilmenin mekânına, güçlenerek çıkmak için ihtiyaç duyduğumuz bir mola, kesintiye uğratma yerine dönüştürdük. Biraz durduk, bekledik. Akışa kısa devre yaptırıp, sürekliliği kesintiye uğratarak, eve çekilmeyi bir derinleşme; içimizdeki gölgeleri açığa çıkarma, iç sesimizi anlamlandırma, kendimize kim olduğumuzu sorma imkânı olarak görmeyi öğrendik. Ev ile kurduğumuz ilişkimizde; ev, kendini evde hissetme, ev ve beden ilişkisi üzerine düşündük. Yaşamımızın filizlendiği ilk evimizden, annemizin bedeninden ayrılıp; varlığımızı idrak edişimizle birlikte ev hissini temelden ve sürekli hissettiğimiz bedenimizle ne kadar barıştık? Heteronormatif sistemin bedenimize dayattığı normlar karşısında kendimizi evde hissedebiliyor muyuz? Ve elbette varlıklarını ev/yuva bildiğimiz, bize ev, evde olma hissi veren sevdiklerimiz… Aşk…

Kaos GL jüri ekibi olarak 2021 Kadın Kadına Öykü yarışmasının teması “Ev” olsun dedik. Zamanımızın ruhuna uygun olarak, çok çeşitli açılımlarıyla ev üzerinde düşünmek, yazmak ve paylaşmanın iyicil etkisine inanıyoruz. Hayat eve sığdı mı? Ne kadar sığdı? Sığdırdıklarımız, sığdıramadıklarımız… Kendiliğimiz, yalnızlığımız, dostlarımız, aşklarımız… Değerlerimiz, sorgulamalarımız, ihtiyaçlarımız, yoksunluklarımız, dayanışma… Yazılır da yazılır…

Öykü Değerlendirme Jürisi:

Aslı Solakoğlu, Aylime Aslı Demir, Belma Fırat, Burcu Ersoy, Burcu Baba, Ebru Nihan Celkan, Karin Karakaşlı, Pelin Buzluk, Süreyya Karacabey

Son Başvuru Tarihi: 4 Nisan 2021, PAZAR

Ödüller:

Birinci olan öykünün sahibi 900 TL

İkinci olan öykünün sahibi 750 TL

Üçüncü olan öykünün sahibi 600 TL kazanacak.

Jüri Özel Ödülü kazanan öykü sahiplerine, 1 yıllık Kaos GL dergisi aboneliği verilecektir.

Yarışma ile ilgili gelişmeleri Kaos GL’ nin web sayfasından takip edebilirsiniz.

Nasıl Başladık:

2006 yılında ‘Mutlu Aşk Vardır’ teması ile yola çıktığımızda hedef, ‘Belleklere kazınmış karanlık bir imajı’ silmekti. Bugüne dek kadınların kadınlara olan aşkını anlatan filmler, romanlar ve öykülerde canavarlaştırılmış lezbiyenler ve biseksüel kadınlar görmüş, sonu hep mutsuz biten, ruhsal çalkantılar içinde gidip gelen, şiddetle bezeli, yaralayıcı ilişkilere tanık olmuştuk. Mutlu ve umutlu biten öykülere hasret kalmıştık. Kurgu ya da gerçek, kendi hikâyelerimizi kendimiz anlatalım, mutluluklarımızı paylaşalım, bizi görmezden gelenlere, hiçe sayanlara, duygularımızın üzerinde tepinenlere inat birbirimize öykülerimizle gülümseyelim istedik.

Yarışmaya teknik katılım koşulları neler?

Yarışma, Türkiye’de ya da yurt dışında yaşayan bütün kadınlara açıktır.

Yarışmaya daha önce yayınlanmamış öyküler katılabilir.

Metinler 12 punto ve Times New Roman karakterinde yazılmış olmalıdır.

Bu formatta yazılacak öyküler en fazla 4 sayfa olmalıdır.

Adaylar yarışmaya en fazla bir öykü ile katılabilirler.

Yarışmaya posta ya da e-mail aracılığıyla katılmak mümkündür.

Öykülerin üzerine yazarın adı yazılmayacak, öykünün giriş/ilk sayfasının sol üst köşesinde rumuz belirtilecektir. Farklı katılımcıların rumuzlarının aynı olması durumunda Yarışma Yönetimi başka bir rumuz verebilir.

Yarışmaya e-posta yoluyla katılmak isteyen katılımcılar öykü ve özgeçmişlerinin her ikisini de ıslak imza ile imzalayıp, tarattıktan sonra kadin@kaosgl.org mail atarak yarışmaya başvurabilirler.

Yarışmaya posta yoluyla katılmak isteyen katılımcılar, rumuzlarının yazılı olduğu kapalı bir zarfın içine öykünün adını, kendi adlarını, soyadlarını, rumuzlarını, posta ve e-posta adreslerini, telefon/ faks numaraları ile yarım sayfayı geçmeyen imzalı özgeçmişlerini içeren bilgileri imzalı öyküleri ile birlikte posta yoluyla teslim edeceklerdir. Adres: Tunus Caddesi PTT Tunus Şubesi PK:12 Kavaklıdere Çankaya / ANKARA

 Öyküler bilgisayar çıktısı olarak 2 kopya halinde gönderilmelidir. (Cezaevindeki kadınlar ve bilgisayara erişimi bulamayanlar, durumlarından jüriyi haberdar etmeleri halinde bu koşuldan muaf tutulacaktır).

Belirtilen format dışında yazılarak gönderilen öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Son başvuru tarihinden sonra ulaşan öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Yarışmaya gönderilen öyküler, değerlendirmeye alınsın ya da alınmasın, yazarlarına iade edilmeyecektir.

Yarışmaya katılan yazarların öyküleri, sonuçların açıklanmasından sonra Kaos GL’ nin web sitesinde, ilk üçe giren öyküler ise Kaos GL dergisinde yayımlanacaktır.

Öyküler, yazarları ya da Kaos GL dışında üçüncü kişiler tarafından izinsiz kullanılamaz.

İlk üçe girememiş öykülerin sahipleri öykülerini (yayımlanmadan) yarışmadan çekme hakkına sahiptir.

Kaos GL, bu öykülerden oluşan bir kitap hazırlama ve yayınlama hakkını da saklı tutar.

Öykü Değerlendirme sonuçları Kaos GL’nin www.kaosgl.org adresindeki web sayfasında açıklanacaktır.

Yarışmaya katılım ücretsizdir.

Öykülerde aranacak değerlendirme koşulları neler?

Öyküler "Öykü Değerlendirme Jürisi” tarafından değerlendirilecektir.

Öyküler, belirlenen tema çerçevesinde şekillendirilmeli veya temayı içermelidir. Tema dışı öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Öykü Değerlendirme Jürisi, öykülerin toplumsal cinsiyet rolleri eşitliği yaklaşımıyla yazılıp yazılmadığını da dikkate alarak değerlendirme yapacaktır.

Öyküler lezbiyenlerin ve biseksüel kadınların öznelik hallerini içermelidir.

·       Yarışma, lezbiyen ve biseksüel kadın kimliklerinin yanında kendini bu kimliklerden farklı tanımlayanların, queer’lerin, kimliksizlerin kadın kadına öykülerine de açıktır.

 

·       Lezbiyenliğin ve biseksüelliğin kriminalize edilmesine, karikatürize edilmesine ve pornografik olarak sunulmasına katkı sunan öyküler değerlendirilmeye alınmayacaktır.

 

·       Yarışmaya eşcinsel ve biseksüel kadınları güçlendiren, hayallerine, ütopyalarına cesaret veren öykülerin katılımı beklenmektedir.

 

·       Heteroseksüel aşka dayanan, heteroseksüel aşkı dayatan ve ikili cinsiyet rejimini olumlayan öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır.

 

·       Homofobik, bifobik, transfobik, türcü, ırkçı anlatıya dayanan öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır.

 

·       Edebi bir tür olarak öykü formatına uygun olmayan metinler değerlendirmeye alınmayacaktır.

 

·       Öyküler Türkçe dilinde dil bilgisi kullanımı ve üsluba dikkat edilerek değerlendirilecektir.

 

·       Katılımcılar belirtilen koşulları kabul etmiş sayılırlar. Değerlendirme jürisi, bu koşulları gözetmeyen öyküleri diskalifiye etme hakkına sahiptir.

 


Etiketler: kadın, kültür sanat
İstihdam