14/12/2023 | Yazar: Hayriye Kara

16 şehirden sivil toplum çalışanları, Kaos GL Mülteci Hakları Programı’nın atölyelerinde buluştu.

16 şehirden sivil toplum çalışanlarıyla mülteci LGBTİ+ atölyeleri yapıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

16 farklı şehirden mülteci hakları alanında saha çalışanları toplumsal cinsiyet eşitliği, LGBTİ+ hakları ve heteronormatif olmayan bir sosyal hizmet için bir araya geldi.

Kaos GL Derneği, UNHCR ile yürüttüğü “Türkiye'deki LGBTİ+ Mültecilerin İnsan Haklarının Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, mülteci hakları alanında saha çalışanlarına atölye düzenledi. 5-7 Aralık tarihleri arasında çevrimiçi ortamda yapılan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve LGBTİ+ Temel Kavramlar” ve “Heteronormatif Olmayan Sosyal Hizmet” atölyelere 19 farklı sivil toplum örgütünden saha çalışanları katıldı. Adıyaman, Aksaray, Ankara, Çankırı, Çorum, Denizli, Gaziantep,  Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Mardin, Mersin, Muğla, Samsun ve Şanlıurfa’dan ellinin üzerinde kişi atölyelerde yer aldı.

Kaos GL’den Umut Güven’in “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve LGBTİ+ Temel Kavramlar” atölyesinde, Güven ilk olarak toplumsal cinsiyet eşitliği için kavramlara neden ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Toplumsal cinsiyet, toplumsal cinsiyet rolü, cinsiyetçilik ve önyargı kavramlarını açıklayan Güven, ayrımcılık literatüründe ‘olumlu’ önyargıdan söz edilemeyeceğini, önyargıların, önyargıyla yaklaştığımız kişi ya da gruplarla aramıza, en hafifinden fiziksel ya da sosyal mesafe koymamıza yol açan ve ayrımcılıkla yakından ilişkili tutumlar olduğunu belirtti.

Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği/ifadesi, cinsiyet özelliklerine ilişkin temel kavramları açıklayan Güven, ikili cinsiyet rejimi ve kalıp yargıları pratikteki yansımalarını örnekler üzerinden aktardı.

Kaos GL Mülteci Hakları Programından sosyal hizmet uzmanı Koray Arkadaş’ın “Heteronormatif Olmayan Sosyal Hizmet” atölyesinde ise, Arkadaş ilk olarak LGBTİ+’larla sosyal hizmet ile heteronormatif olmayan sosyal hizmeti açıkladı. Heteronormatif olmayan sosyal hizmetin, LGBTİ+ veya LGBTİ+ olmayan tüm danışanlarla temas kurulduğu andan sürecin sonlandığı ana kadar uygulanması gereken ideal sosyal hizmet olduğunu ifade etti.

Arkadaş, heteronormatif ve cisnormatif olmayan sosyal hizmet için dikkate alınması gereken hususları somut örnekler üzerinden aktardı. LGBTİ+’ların maruz bırakıldığı hak ihlallerine değinen Arkadaş, son olarak LGBTİ+’ların kendilerine özgü olası ihtiyaçlarından bahsetti.


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam