18/05/2023 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL İnsan Hakları Uzmanı Defne Güzel, 17 Mayıs’ta Yeşil Gazete’ye konuştu: Bu korku sarmalıyla nasıl mücadele edeceğimizi daha çocukken öğreniyoruz. Örgütlüyüz, haklıyız, öfkeliyiz, güçlüyüz.

“17 Mayıs bizim haklılığımızın günü, kutlu olsun!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yeşil Gazete’den Cansu Acar, 17 Mayıs Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gün kapsamında 17 Mayıs Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Kaos GL İnsan Hakları Uzmanı Defne Güzel ile Türkiye’nin mevcut politik ortamı üzerine görüştü.

Defne, “Sizce hükümet LGBTİ+’ların haklarını neden korumuyor?” sorusuna; dünyanın, yasaların, kurumların, meclislerin, partilerin, evlerin, ofislerin, kamu kurumlarının ve daha nicesinin ayrımcılığın yarattığı sisteme göre LGBTİ+’ları dışarıda bırakarak düzenlendiği yanıtını verdi:

“LGBTİ+’lara ayrımcılık yapmak, LGBTİ+’ların haklarını ve özgürlüklerini tanımamak bu heteroseksist ve cisseksist sisteme göre mubahtır. LGBTİ+’lar ise nefret ve ayrımcılık kıskacında nefrete ve ayrımcılığa son vermek, haklarını elde etmek, eşitlenmek ve özgür olmak istiyor. Elbette bu çok kolay bir mücadele değil. Yıllardır insan hakları savunucuları bunun için çabalıyor.

LGBTİ+’ların haklarını korumak demek aynı zamanda demokratikleşmek, özgürleşmek ve eşitliği sağlamak demek. Birçok kesimin kendi hak mücadeleleri var. Bu haklar da korunmuyor. Örneğin kadının insan hakları gibi. Baskı ortamını korumak isteyen erkekler elbette LGBTİ+ haklarını, kadınların haklarını korumak yerine LGBTİ+’lara dönük nefreti bir seçim propagandası haline bile getirecektir.”

Defne, korku sarmalı içerisinde düşmanlaştırılan LGBTİ+’lara verdiği mesajda öfkeli, haklı ve güçlü olduğumuzu hatırlattı:

“Biz LGBTİ+’lar bu korku sarmalının ne demek olduğunu iyi biliyoruz. Eryaman ve Esat’tan, Ülker Sokak’tan biliyoruz. İçine doğduğumuz ailelerden, mahallelerden, sokaktan biliyoruz. Bu korku sarmalıyla nasıl mücadele edeceğimizi daha çocukken öğreniyoruz. Örgütlüyüz, haklıyız, öfkeliyiz, güçlüyüz ve bütün madilikleri gullümle göğüsleyebilecek dirayete ve zekaya sahibiz. Birbirimizin varlığından güç alıyoruz. Yalnız değiliz. Bugün bizim haklılığımızın günü. Hepimizin 17 Mayıs günü kutlu olsun.”

Tamamını buradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, medya, yaşam, siyaset
nefret