03/09/2020 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+ toplumunu ve LGBTİ aktivizmini güçlendirmeyi hedefleyen 17 Mayıs Derneği bir yaşını yayımladığı açıklama ile kutladı.

17 Mayıs Derneği: “Yola çıkar çıkmaz dostlarımızı bulduk” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Aslı Alpar

Dün (2 Eylül) ilk yaşını dolduran LGBTİ+ toplumu ve aktivizmini güçlendirmeyi hedefleyen 17 Mayıs Derneği 2 Eylül 2019’da Ankara’da kuruldu. Dernek ilk yaşı için bir açıklama yayımladı.

Açıklama şöyle:

“İYİ Kİ DOĞDUK!

“Bir yıl önce bugün kurulduk. Bir yıldır yolumuza yollar ekleyerek siz dostlarımızla birlikte LGBTİ+ hakları için mücadele ediyoruz. Bir yıldır 17 Mayıs Derneği olarak mücadele etsek de, LGBTİ+ hareketinin yirmi yılı aşan deneyim ve birikiminden güç alıyoruz. Yol arkadaşlarımızla birlikte yürüyor, mutlu eşit ve özgür günler için şarkılar söylüyoruz. Mikrofonu elinden koparılan, sesi kısılan LGBTİ+’lar olarak kendi sesimize, kendi sözümüze, kendi hikayelerimize kısacası hayatlarımıza sahip çıkıyoruz.

“Dünya olarak bir pandeminin ortasına düştük. Bizim de bir yılımızın büyük bir bölümü pandemiyle geçti. Ancak pandemide de yolumuza devam etmenin yollarını hep beraber bulduk. Yeri geldi online bir toplantıda buluştuk, yeri geldi tüm önlemleri alarak fiziksel mesafeyi koruyarak buluştuk. Buluşmaya da devam edeceğiz.

“Doğum günümüzde pastaya bir mum üflemek yerine, siz dostlarımız ve takipçilerimizle sohbet etmek istedik. Laf lafı açar ve belki şehre bir film gelir, bir güzel orman olur anılarımız… Sohbeti biz başlatalım ve size bir yılımızın hikayesini anlatalım.

“Yola çıkar çıkmaz dostlarımızı bulduk. Aramızda ve Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği ile ortak ofisimizi açtık. Ofisimizin salonuna da rahmetli Mahmut Şefik Nil’in adını verdik. LGBTİ+ hareketinin emektar isimlerinden Mahmut Şefik Nil’in adını taşıyan salonumuzda bir kere değil tam iki kere açıldık, saçıldık. Dostlarımızla hayallerimizi paylaştık.

“Hiç zaman kaybetmeden bu hayallerimizi hayata geçirmeye koyulduk. Bir yılda Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul ve Mersin'den 8 LGBTİ+ örgütüne ihtiyaç duydukları alanlarda uzman desteği sağladık. Bugün itibariyle başlayan yeni projemizle bu destekleri çoğaltmayı, dayanışarak birlikte güçlenmeyi hedefliyoruz.

“Yola çıkarken çalışmak istediğimiz bir diğer alan HIV’le yaşayan LGBTİ+’ların haklarıydı. Kurulur kurulmaz LGBTİ+ örgütleri, HIV örgütleri, sağlık çalışanları, avukatlar ve hak savunucularıyla bir çalıştayda buluştuk. Yol haritamızı çizdik. İlk adım olarak da HIV’le yaşayan LGBTİ+’larla derinlemesine görüşmelerden oluşan raporumuzu yazmaya koyulduk. Çok yakında sizlerle olacak. Damgalanmaya, ayrımcılığa karşı HIV’le yaşayan LGBTİ+’ların örgütlenme mücadelelerine omuzdaş olmaya devam edeceğiz.

“Yaşlılık alanında 40+ Lubunya İnisiyatifi ile neredeyse aynı zamanlarda beraber yola koyulduk. Yaşlanmayı, yaşlı LGBTİ+ olmayı konuşa konuşa örgütlenmeye başladık. İtibar hakkımıza sahip çıkmak, yaşlılığa dair önyargılara “Naş” demek için yazıp çizmeye başladık. Bu çalışmalarımızı yakında yayınlanacak bir raporla da taçlandıracağız. Yaşlanmak da yaş almak da güzeldir diyerek şehir şehir gezmelerimize (tabiki şimdilik online olarak) İstanbul Onur Haftası panelinde başladık. Bu daha başlangıç, yaşlı LGBTİ+’lar gümbür gümbür geliyor.”

“Parçası olmaktan onur duyduğumuz bir diğer konu ise İnterseks Türkiye, İnterseks Anatolya, İnterseks Şalala ve dolayısıyla interseks mücadelesi ile dayanışmak oldu. Kağıt üstünde kaynak geliştirme desteği olsa da yaptığımız, bizim için onur duyduğumuz bir dayanışma örneğiydi. Kimseyi geride bırakmadan, eşitliği kendi içimizden başlatarak hayata geçirmek tek arzumuz. Bu yüzden yaşasın interseks mücadelesi!

“Pandemi hepimiz için zorluydu. Ancak gelir kaybı yaşayan, bakım hizmetlerine erişemeyen LGBTİ+’lar için çok daha zordu. Pandemide dayanışmanın yaşatacağını bilerek biz de pandemiden en çok etkilenen kişiler arasında olan trans kadınlarla dayanıştık. İmkanlarımız doğrultusunda maddi destek sağladık.

“İşte bu bizim hikayemiz… Peki sizin 17 Mayıs hikayeniz ne? Sosyal medya hesaplarınızdan bizi etiketleyerek, mesaj yollayarak, #17Mayıs1Yaşında etiketini kullanarak ister 17 Mayıs Derneği hikayenizi, isterseniz kendi sözünüzü paylaşın.

“Muhabbetimizin bol olduğu nice nice senelere! İyi ki doğduk, iyi ki varsınız!”


Etiketler: insan hakları
İstihdam