18/05/2009 | Yazar: Kaos GL

17 Mayıs Homofobi Karşıtı Yürüyüşün ikincisi Ankara’da yapıldı.

17 Mayıs: Gökkuşağının altında herkese yer var! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Homofobi Karşıtı Yürüyüşün ikincisi Ankara’da yapıldı. LGBTT dernek ve oluşumlarla birlikte sivil toplumun çeşitli kurumlarından temsilciler gökkuşağı bayrağı altında birlikte yürüdüler.
17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın dördüncüsü, İzmir, Eskişehir, Van, Diyarbakır ve İstanbul’da yapılan etkinliklerin ardından Ankara’daki program ile tamamlandı.

4. Buluşma, 17 Mayıs Pazar günü, Kurtuluş Parkı’ndan başlayan ve Kızılay Yüksel Caddesi’nde tamamlanan ‘Homofobi Karşıtı Yürüyüş’ ile sona erdi. Saat 13:00'te başlayan yürüyüş 14:30'da tamamlandı.

Gökkuşağının altında herkese yer var!

Homofobi, transfobi ve nefrete karşı gökkuşağı bayrağı altında yapılan yürüyüşe katılım gökkuşağı kadar çeşitliydi. Çeşitli şehirlerden ve kampüslerden gelen LGBTT bireyler ve örgütlerle birlikte yürüyüşe sivil toplumun çeşitli kurumlarından temsilciler de katıldılar. Siyasi partilerden EHP ve DSİP temsilcileri, EHP’nin LGBTT örgütünden üyeler de gökkuşağı bayrağının altında homofobi ve transfobiye karşı yürüdüler. Feministler, Ankaralı ve İstanbullu anarşistler, ODTU Yaşayan Kütüphane üyeleri ile birlikte yürüyüşe katılanların çeşitliliği dikkat çekiciydi.

Lambdaistanbul, MorEl Eskişehir, Siyah Pembe Üçgen İzmir, Piramid Diyarbakır, Kaos GL ve Pembe Hayat dernek ve oluşumlarından LGBTT bireyler ile dostları da homofobi ve transfobiye karşı yürümek için Ankara’da bir araya geldiler. Özellikle ODTU kampüsünden katılım yoğun oldu.
 
Norveç İşçi Partisi Milletvekili Anette Trettebergstuen de yürüyüşe katılanlar arasındaydı.
 
Homofobi Karşıtı Yürüyüşün ikincisi önceden planlanan ve kamuoyuna ilan edilen güzergâhta sorunsuz bir şekilde heyecan ve coşku ile tamamlandı. Yürüyüş güzergâhında ‘Yaşasın eşcinsel aşk!’, ‘Transfobi öldürür!’, ‘Eşcinseller vardır!’ şeklinde yazılmış duvar yazıları görüldü. Yürüyüş boyunca Ziya Gökalp Caddesi ile Selanik Caddesinde seyreden esnaf ve yoldan geçenlerden rahatsız eden bir tepki gelmedi.
‘Teslim Olmak Yok! Homofobi Ezilecek!’

Yürüyüş boyunca hep bir ağızdan coşkulu ve kararlı sloganlar atıldı. Cinsel yönelim ayrımcılığı ile karşı karşıya kalan hakem için de ‘Halil İbrahim Dinçdağ yalnız değildir!’ sloganı dikkat çekti.
 
Kurtuluş Parkından Yüksel Caddesine kadar atılan sloganlardan bazıları şunlar:
 
‘Kurtuluş Yok, Tek Başına! Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz!’, ‘Gemileri Yaktık! Maskeleri Attık! Geri Dönüş Yok!’, ‘Aşk Aşk Hürriyet, Uzak Olsun Nefret!’, ‘Ne Suç Ne Günah, Yaşasın Eşcinsel Aşk!’, ‘Homofobi Öldürür!’, ‘Transfobi Öldürür!’, ‘Nefret Öldürür!’, ‘Genel Ahlak, Kimin Ahlakı!’, ‘Batsın! Batsın! Ahlakınız Batsın!’, ‘Ahmet Yıldız Burada! Katilleri Nerede!’, ‘Dilek İnce Burada! Katilleri Nerede!’, ‘Katilleri Bulmayan Suç Ortağıdır!’,Patronsuz, Pezevenksiz Bir Dünya İstiyoruz!’, ‘Travestiyiz, Buradayız! Alışın! Alışın! Gitmiyoruz!’,Eşcinseller Geliyor, Özgürlüğe Yürüyor!’, ‘Okulda, İşte, Mecliste! Eşcinseller Her Yerde!’

Buluşma kapsamındaki yürüyüş bu yıl ikinci kez yapılmış oldu. İlkinde geçen yıl Yüksel Caddesinden Meclis’e yürünmüştü. Bundan böyle, Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında her yıl 17 Mayıs haftasında homofobi ve transfobiye karşı yürüyüşler devam edecek.
Yürüyüşün ardından, Kızılay’da, Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması okundu.
 
‘Homofobi ve Transfobiye Son!’ başlıklı, 17 Mayıs Anti-Homofobi İnisiyatifi imzalı Basın Açıklamasının tam metnini yayınlıyoruz.
 
‘HOMOFOBİ ve TRANSFOBİYE SON!

1 Mayıs Yürüyüşü ile başladığımız 4. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşmayı, 17 Mayıs Homofobi Karşıtı Yürüyüş ile tamamlıyoruz.
Homofobi ve Transfobiye son demek için bugün buradayız!
 
17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü, cinsiyet kimliği veya cinsel yönelimlerle ilgili tüm fiziksel, ahlaki veya sembolik şiddetlere karşı eylem ve karşı durma günüdür.
 
İnsanların eşitliği için mücadele eden tüm girişimlere ilham ve destek vererek, hepsiyle koordinasyon içinde olmayı amaçlar.
 
Bizler de Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel bireyler olarak dostlarımızla birlikte Homofobi ve Transfobiye karşı durmak için buradayız.
 

HOMOFOBİ, TRANSFOBİ VE NEFRETE KARŞI YÜRÜYORUZ!
Çünkü Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüeller olarak hâlâ temel insan haklarından mahrumuz.
 
Eşcinsel ve transeksüel olduğumuz için ifade ve örgütlenme hürriyetlerimiz ‘genel ahlak’ ablukası ile kuşatılmış vaziyette.
 
Baskılanıyoruz, sosyal, kültürel, ekonomik ve politik hayata katılmamız engelleniyor.
 
Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerimizden dolayı işe alınmıyor; çalıştığımız işlerden atılıyor, ayrımcı yasalarla mesleklerimizden men ediliyoruz.
 
Eşcinsel ve transeksüel olduğumuz için yaşam hakkımız gasp ediliyor, şiddete maruz kalıyor, nefret cinayetlerine kurban gidiyoruz.
 Polis, eşcinsel ve transeksüellerin katillerini bulmuyor.
 
Mahkemeler, eşcinsel ve transeksüel öldürdükleri için katillerimize ceza indirimleri sunuyorlar.
 
Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüeller olarak gerçeğiz ve bu toplumun bir parçasıyız.
Varlığımızı inkâr ederek bizleri sosyal ve politik hayattan kovanlara HAYIR! diyoruz.
 
Nefret söylemi üretmek ‘eleştiri hakkı’ olamaz! Nefreti körüklemekten vazgeçilsin!
 
Heteroseksüel olmadığımız için öldürülmek istemiyoruz – yaşam hakkı istiyoruz!
 
Toplumsal hayatın her alanına eşit katılmamızı sağlayacak yasal güvence için Anayasa’da Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliğinin tanınmasını istiyoruz.
 
Bu toplumda sadece heteroseksüeller yaşamıyor; biz de varız!
 
Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Ayrımcılığına Hayır!
Nefret Cinayetlerine Son!
Homofobi ve Transfobiye Son!’
 
17 Mayıs Anti-Homofobi İnisiyatifi 

Fotoğraflar:
Semih Varol, Reni Parker, Yasemin Öz, Ali Baydaş, Ali Özbaş
 

Etiketler: insan hakları
nefret