01/03/2021 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+ toplumunu ve aktivizmini güçlendirme hedefiyle kurulan 17 Mayıs Derneği, Psiko-Sosyal ve Hukuki Destek Programı’nı hayata geçiriyor.

17 Mayıs'ın Psiko-Sosyal ve Hukuki Destek Programı başlıyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bugüne kadar Yaşlılık, HIV, İnterseks alanında hak temelli çalışmalarını sürdüren, LGBTİ+ derneklerine ihtiyaç duydukları alanlarda uzman desteği sağlayan 17 Mayıs Derneği, bu çalışmalarına paralel olarak kurduğu Psiko-Sosyal ve Hukuki Destek Programı’nı başlattı.

Psiko-Sosyal Destek kısmında psikolog ve sosyal hizmet uzmanı ile; Hukuki Destek kısmında hukuki danışman ile hizmet verecek olan program, öncelikli olarak Ankara’da yaşayan ya da yaşadığı şehirde herhangi bir LGBTİ+ örgütü bulunmayan LGBTİ+’ların hizmetlere ve haklara erişime dair ilk teması kurmasını, sorunların tespitini ve ilgili süreçlerin takibini hedefliyor.

Hafta içi her gün 10:00 – 18:00 saatleri arasında hizmet verecek olan Psiko-Sosyal ve Hukuki Destek Programı’ndan yararlanmak isteyen LGBTİ+’lar, 17 Mayıs Derneği’nin websitesinde yer alan form aracılığıyla başvurabilecekler.

Dernek, “Yalnız değilsin” diyerek duyurduğu bu çalışmayla LGBTİ+’ların haklara erişiminin önündeki engellerin kaldırılması, LGBTİ+ varoluşundan kaynaklı uğradığı hak ihlallerine karşı kişilerin güçlendirilmesi ve psiko-sosyal iyi oluşlarının desteklenmesini hedefliyor. Oluşturulan danışmanlık mekanizması ile LGBTİ+’ların, psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve hukuki danışman aracılığı ile hizmetlere ve haklara erişime dair ilk temas kurulacak, sorunlar tespit edilecek ve süreç takip edilecek.

17 Mayıs Derneği hakkında

LGBTİ+ toplumu ve aktivizmini güçlendirmeyi hedefleyen 17 Mayıs Derneği, 2 Eylül 2019’da Ankara’da kuruldu. 17 Mayıs Derneği; cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ya da cinsiyet ifadesi temelli bireysel ya da toplumsal düzeyde yaşanan her türlü ayrımcılıkla mücadele için bilimsel, kültürel, sosyal ve sanatsal, eğitsel faaliyetler yaparak aynı zamanda sosyal hizmet, savunuculuk, farkındalık ve insan hakları izleme, belgeleme ve raporlama faaliyetleri yürüterek eşit ve özgür bir toplumun inşasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

17 Mayıs Derneği öncelikli olarak LGBTİ+ toplumuna karşı artan baskılara karşı, LGBTİ+ toplumunu ve LGBTİ+ aktivizmini güçlendirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda çalışmalarını üç ana başlıkta yürütüyor.

Savunuculuk başlığı altında dernek Yaşlılık, HIV, Yerel Yönetimler ve İnterseks alanlarında çalışıyor. Kapasite geliştirme başlığı altında ise LGBTİ+ alanında çalışan profesyonel ve gönüllü katkı verebilecek uzmanlardan oluşan bir uzman havuzu oluşturarak; finans, kaynak geliştirme, proje döngüsü, muhasebe, gönüllü yönetimi, idari prosedürler, kurumsal iletişim gibi alanlarda uzman desteği sağlıyor.

Dernek son olarak, online psiko-sosyal ve hukuki destek programını hayata geçirdi.

17 Mayıs’ın bugüne kadar yayınlanmış üç raporu da bulunuyor. Dernek, 2020 yılında HIV’le Yaşayan LGBTİ+’ların İnsan HaklarıYaşlı LGBTİ+’lar: Dünyada ve Türkiye’de Durum ve “Yaşlı LGBTİ+’ların Hakları ve Sorunları ile Dünyadan Örnekler” raporlarını yayınladı.


Etiketler: insan hakları, sosyal hizmet, sağlık
İstihdam