16/09/2024 | Yazar: Belgin Günay
17 Mayıs Derneği, Systemic Justice'ı misafir ederek trans ve interseks aktivistlere yönelik stratejik davalama atölyesi gerçekleştirdi. Jonathan McCully, “Stratejik dava bir sonuç değil, daha geniş bir projenin adımıdır” dedi.
13 Eylül günü Ankara’da gerçekleştirilen Stratejik Davalama Atölyesi’nde Systemic Justice’den Jonathan McCully katılımcılara stratejik davalama kavramının temellerinden bahsetti ve uygulama örnekleri sundu. Katılımcılar gruplara ayrılarak farklı dava fikirleri üzerinde çalıştı. Cinsiyetin tanınması, bedensel otonomi, ifade özgürlüğü gibi farklı konularda stratejik davalama örnekleri ele alınırken, Türkiye’den katılımcılar McCully’ye Türkiye’nin aktivizm tarihinden önemli davaları aktardı.
Stratejik davalamanın her zaman kazanma odaklı olmadığına dikkat çeken McCully, bazen kaybedilen bir davanın da hedefe giden yolda çok önemli bir adım olabileceğini belirtti. Mc Cully, bu anlamda sürecin aşamalara bölünmesinin daha işlevsel olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“İnsan hakları savunuculuğunda önemli bir yer tutan stratejik davalama; hukuk sistemi ya da kamu nezdinde önemli değişikliklere yol açabilecek ve bu bağlamda özenle seçilmiş davalar olarak tanımlanabilir. Stratejik davaları diğer davalardan farklı kılan en önemli özellik; başvurucunun acil taleplerinin ötesinde hukuki veya sosyal bir gelişme yaratmayı hedeflemesidir.
Bu davaların birden fazla kişiyi ilgilendiren bir konuda olması gerekir; zira açılacak olan bireysel dava aracılığıyla sosyal bir dönüşüm hedeflenmektedir. Bu haliyle ise stratejik dava bir sonuç değil, daha geniş bir projenin bir adımıdır.”
McCully, stratejik davalarda çoğu zaman olumlu bir sonuç almanın hedeflendiğini ancak her zaman hukuki bir başarının hedeflenmediğini belirterek, “Kimi durumlarda olumsuz görünen bir sonuç aslında stratejik davalamanın amacının gerçekleşmesinin aracı olabilir. Kamuoyu gündemi yaratma amaçlı sistematik olarak bu tür davaların gündeme taşınması ve raporlanması, ayrımcı kararlar veren mahkeme kararlarının ifşa edilmesi de stratejinin bir parçası olabilir” dedi.
Atölyede farklı stratejik davalama yöntemleri de ele alındı. Türkiye’de katılımcıların ilgisinden çok memnun kaldığını belirten Jonathan McCully, ülkedeki LGBTİ+ hareketine destek vermek için Türkiye’ye tekrar geleceklerinden emin olduklarını söyledi.
Etiketler: insan hakları, dava