12/03/2009 | Yazar: Burcu Ersoy

Kaos GL'den kadınların düzenlediği, teması "Ütopya-m" olarak belirlenen 4. Kadın Kadına Öykü Yarışması'nın son başvuru tarihi yaklaşıyor.

Kaos GL'den kadınların düzenlediği, teması "Ütopya-m" olarak belirlenen 4. Kadın Kadına Öykü Yarışması'nın son başvuru tarihi yaklaşıyor.

Öykülerin 17 Nisan 2009’a kadar gönderilmesi bekleniyor.
Ödüller Mayıs ayında gerçekleştirilecek Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma'da sahiplerini bulacak. 2009'un getireceği bir güzellik de, ilk üç yarışmanın öykülerinin kitaplaştırılacak olması!
 
2006 yılında "Mutlu Aşk Vardır" teması ile yola çıktığımızda hedef, "Belleklere kazınmış karanlık bir imajı" silmekti. Bugüne dek kadınların kadınlara olan aşkını anlatan filmler, romanlar ve öykülerde canavarlaştırılmış lezbiyenler ve biseksüel kadınlar görmüş, sonu hep mutsuz biten, ruhsal çalkantılar içinde gidip gelen, şiddetle bezeli, yaralayıcı ilişkilere tanık olmuştuk. Mutlu ve umutlu biten öykülere hasret kalmıştık. Kurgu ya da gerçek, kendi hikâyelerimizi kendimiz anlatalım, mutluluklarımızı paylaşalım, bizi görmezden gelenlere, hiçe sayanlara, duygularımızın üzerinde tepinenlere inat birbirimize öykülerimizle gülümseyelim istedik.
 
İkinci yarışmamızda "İlk Adım, İlk Kadın, İlk Aşk" dedik ve 'ilk'lerin hissettirdikleriyle buluştuk tekrar. Geçen sene ise, yarışmamızın ilk onur üyesi Hande Öğüt'le zenginleşen jürimizle birlikte, kadınların kaleminden akan "Ten ve Tutku" dolu öyküleri okuduk coşkuyla. İşte bu coşkuyla "Ütopya"larımızın peşine düşünelim dedik bu sene de...
 
Nedir "Ütopya-m"?
 
Mademki binlerce yıldır cinsiyetçi bir dünyada yaşıyoruz, mademki bir kadının bir kadına aşkının-sevgisinin arasında başka kadınlar, erkekler, o erkeklerin sırtlarını dayadıkları kurumlar var ve mademki bu katı yapı kolay kolay yok olacağa benzemiyor; öyleyse daha uzak diyarlarda, mekanlarda ya da zamanlarda, kadın kadına yaşanacak bir dünyayı, huzurun yakalanacağı o ütopik dünyayı nasıl tasavvur ederiz? Hayalimizdeki ilişkiyi nasıl resmederiz? Neler bekleriz sevdiğimiz kadınlardan? Tabuları-önyargıları yıkmayı ve içine sıkıştırıldığımız çerçeveleri yırtmayı nasıl bir keyfe dönüştürürüz? Başkaları için yaşamayı reddeden kadınlar, hadi, düşlerinizi satırlara dökün, paylaşın bizlerle. Ancak hayal etmeye cesaret edebildigimiz şeyler yarın gerçeğe dönüşür.
 
Bu senenin 'Onur Jürisi'
 
Yarışmamızın onur jüri üyesi ise, şair Birhan Keskin. 22 Aralık 1963'te Kırklareli'nde dünyaya gelen Keskin, 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. İlk şiirini 1984 yılında yayımladı. 1995-1998 yılları arasında arkadaşlarıyla birlikte Göçebe dergisini çıkardı. Çeşitli yayın kuruluşlarında editör olarak çalıştı. Kuşağının en özgün seslerinden birisi olan Keskin'in yapıtları, Delilirikler (1991), Bakarsın Üzgün Dönerim (1994), Cinayet Kışı + İki Mektup (1996), Yirmi Lak Tablet + Yolcunun Siyah Bavulu (1999) ve Yeryüzü Halleri (2002). Bu beş kitabını tek cilt içinde bir araya getiren Kim Bağışlayacak Beni ile aynı anda yayımlanan son kitabı Ba ise, 2003-2005 yılları arasında yazdığı şiirlerden oluşuyor. Birhan Keskin, Ba isimli kitabıyla 2006 yılında 10. Altın Portakal Şiir Ödülü'nü aldı.
 
Ödüller mi?
 
Ödüllerimize gelince… Birinci olan öykünün sahibi 300 TL ya da iki kişilik bir hafta sonu tatili kazanacak. İkinciliğe değer görülen yarışmacımızı ise 200 TL ya da hoş bir restoranda iki kişilik leziz bir akşam yemeği bekliyor. Yarışmanın üçüncüsü ise 100 TL ya da sürprizlerle dolu bir sepet arasında karar verecek. Yarışma ile ilgili gelişmeleri Kaos GL'nin web sayfasından takip edebilirsiniz.
 
Başvuru Koşulları:
 
· Yarışma, Türkiye'de ya da yurt dışında yaşayan bütün kadınlara açıktır.
· Yarışmaya daha önce yayınlanmamış öyküler katılabilir.
· Öyküler bilgisayar çıktısı olarak 5 kopya halinde gönderilmelidir. Metinler 12 punto, Times New Roman karakterinde yazılmış olmalıdır.
· Bu formatta yazılacak öyküler en fazla 4 sayfa olmalıdır. Belirtilen format dışında yazılarak gönderilen öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır.
· Öykülerle birlikte metnin CD ya da diskete kaydedilmiş elektronik bir kopyası da gönderilmelidir.
· Adaylar yarışmaya en fazla üç farklı öykü ile katılabilirler.
· Öykülerin üzerine yazarın adı yazılmayacak, öykünün giriş/ilk sayfasının sol üst köşesinde rumuz belirtilecektir. Birden fazla öykü gönderen katılımcılar, tüm öyküleri için aynı rumuzu kullanacaklardır. Farklı katılımcıların rumuzlarının aynı olması durumunda Yarışma Yönetimi başka bir rumuz verebilir.
· Adaylar, rumuzlarının yazılı olduğu kapalı bir zarfın içine öykünün/ öykülerin adını, kendi adları, soyadlarını, rumuzlarını, posta ve e-posta adreslerini, telefon/ faks numaralar ile yarım sayfayı geçmeyen imzalı özgeçmişlerini içeren bilgileri öyküleri ile birlikte elden ya da posta yoluyla teslim edeceklerdir. E-posta yoluyla gönderilen ya da son başvuru tarihinden sonra elimize ulaşan öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır. Yarışmaya gönderilen öyküler, değerlendirmeye alınsın ya da alınmasın, yazarlarına iade edilmez.
· Yarışmaya katılan yazarların öyküleri, sonuçların açıklanmasından sonra Kaos GL'nin web sitesinde, ilk üçe giren öyküler Kaos GL dergisinde yayımlanacaktır. Öyküler, yazarları ya da Kaos GL dışında üçüncü kişiler tarafından izinsiz kullanılamaz.
· Katılım ücretsizdir.
· Kaos GL, bu öykülerden oluşan bir kitap hazırlama ve yayınlama hakkını da saklı tutar.
 
Değerlendirme:

1- Öyküler 5 kişiden oluşan "Öykü Değerlendirme Jürisi" ve her sene değişen "Onur Jüri Üyesi" tarafından değerlendirilecektir.
2- Öykü Değerlendirme Jürisi, öykülerin toplumsal cinsiyet rolleri eşitliği yaklaşımıyla yazılıp yazılmadığını da dikkate alarak değerlendirme yapacaktır.
3- Öykü Değerlendirme sonuçları 1 Mayıs 2009 tarihinde Kaos GL'nin www.kaosgl.org adresindeki web sayfasında açıklanacaktır.
4- Elenen öyküler, sahiplerine iade edilmeyecektir.
 
Onur jüri üyesi: Birhan Keskin
Jüri: Burcu Ağaç, Burcu Ersoy, Cahide Birgül, Güzin Yamaner, Lale Düşnar


Etiketler: kadın
İstihdam