20/12/2009 | Yazar: Kaos GL

İHD ve Mazlum-Der, 32 kişinin öldüğü 19 Aralık operasyonunun dokuzuncu yıldönümünde sorumluların cezalandırılmasını istedi.

İHD ve Mazlum-Der, 32 kişinin öldüğü 19 Aralık operasyonunun dokuzuncu yıldönümünde sorumluların cezalandırılmasını istedi. Son 11 ayda cezaevlerinde 33 kişinin öldüğünü vurgulayan İHD, cezaevlerinin sivil denetime açılmasını istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der), 19 Aralık operasyonunun sorumlularının yargılanmasını ve cezalandırılmasını istedi.
 
Dokuz yıl önce, hükümlüleri tecrit uygulanan F tipi cezaevlerine taşımak isteyen dönemin hükümeti, 20 cezaevine aynı anda "hayata dönüş" adını verdiği operasyon başlatmış, ikisi asker toplam 32 kişi hayatını kaybetmişti. Açlık grevlerinin sonucundaysa 100'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.
 
12 tutuklunun öldüğü Bayrampaşa Cezaevindeki görevliler hakkındaki dava zamanaşımından düşmüştü. Mahkeme, Çanakkale Cezaevi'nde cinayetle suçlanan 563 güvenlik görevlisini "delil yetersizliğinden" beraat ettirmişti.
 
İHD "19 Aralık katliamı davası sorumluları yargılanmalıdır. Zamanaşımı usulü ile uygulanan cezasızlık politikasına son verilmelidir"; Mazlum-Der de "operasyonların faillerinin 'hukukun üstünlüğü' ilkesi çerçevesinde hukuk önünde yargılanması gerek" dedi.
 
Bu yıl 11 ayda 33 kişi cezaevlerinde öldü
 
2002'de aldığı kararla 19 Aralık'ı "Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü" ilan eden İHD, bu yıl 1 Ocak-1Aralık arasında 33 kişinin cezaevlerinde öldüğünü vurguladı ve cezaevlerindeki koşulları rakamlarla sıraladı:
 
"Cezaevlerinde tutulan mahpusların sayısı giderek arttı. 2009 yılı Kasım ayı itibarı ile 117 bin 61 kişi cezaevlerinde. Bunların 40 bin 206'sı tutuklu, 19 bin 970'i hükmen tutuklu, 56 bin 885'i hükümlü. Bu sayının içerisindeki 2 bin 603'ü çocuk tutuklu ve hükümlüdür."
 
44 ağır hasta mahpus tedavi bekliyor
 
"Cezaevlerinde halen 44 ağır hasta mahpus tedavi edilmeyi bekliyor. Toplumda sürekli gerginlik kaynağı olan ve yıllardır bir türlü kamuoyu denetimine açılmayan İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nin İHD, Mazlum-Der ve TİHV denetimine açılması isteği bu yıl da kabul görmedi."
 
"Tecridi kaldırın"
 
İHD ve Mazlum-Der cezaevleri koşullarının evrensel insan hakları standartlarına göre düzenlenmesini istedi. İHD, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
 
-Hiçbir mahpus tecrit ve izolasyon koşullarında tutulmamalı.
-Tüm ağır hasta mahpuslar tedavilerinin yapılması için salıverilmeli.
-Birleşmiş Milletler İşkencenin Önlenmesine ek Seçmeli Protokolü bir an önce onaylanmalı.
-Mahpusların haklarını ihlal eden, onlara işkence yapan, yaralayan ve öldüren kamu görevlileri hakkında davalar açılmalı, açılmış davalar bir an önce sonuca bağlanarak failler hak ettikleri cezalara çarptırılmalı.
-Cezaevleri sivil izlemeye açık hale getirilmeli.
-Cezaevlerinde mahpusların, savunma, şiddete maruz kalmama, sağlık, eğitim, beslenme, aileleriyle ve avukatlarıyla ve genel olarak dış dünya ile iletişim haklarına saygı gösterilmeli.
-Yeni İnfaz Yasası, ilgili uzmanlık örgütleri ve insan hakları örgütlerinin görüşleri alınarak insan hakları hukukuna uygun şekilde yeniden düzenlenmeli.
-Kadın ve Çocuk cezaevleri ve ıslahevleri, insan onurunun korunması bakış açısıyla yeniden düzenlenmeli.
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam