07/04/2017 | Yazar: Kaos GL

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, akademisyenlerin üniversitelerden KHK’larla ihraç edilmesini tarihsel bir sergi ile gündemde tutuyor.

1933’den bugüne iktidarın akademideki tahakkümü sergi oluyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, akademisyenlerin üniversitelerden KHK’larla ihraç edilmesini tarihsel bir sergi ile gündemde tutuyor.

Olağanüstü Hal döneminde ve bu dönemde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) akademisyenlerin üniversitelerden ihraç edilmesi Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği tarafından düzenlenen bir sergi ile ihraçların tarihsel yönüne dikkat çekecek.

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, “Dünden Bugüne Üniversite Tasfiyeleri: Akademik Kıyım” Sergisi için hazırladığı bildiride, OHAL KHK’larıyla gerçekleşen tasfiyelerin 12 Eylül 1980 askeri darbesinin üniversite üzerinde gerçekleştirdiği yıkımdan çok daha etkili olduğunu vurguluyor. İhraç edilen akademisyenlerin sadece görevlerine son verilmediğine dikkat çeken metin, akademisyenlerin pasaportlarının iptal edilmesi, başka bir iş bulma imkânlarının engellenmesi ve emeklilik haklarıyla ilgili mağduriyetler yaşadıklarının altını çiziyor.

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği bu sergi ile iktidarların dünden bugüne üniversite üzerinde kurmak istedikleri baskıyı tarihsel akış içinde göstermek niyetinde. Sergi, 1933 yılından bugüne üniversite tasfiyelerini belgeler ve basından derlenen haberler, gazete kupürleri, karikatürler, video gibi çeşitli görsellerle sunuyor. Karşı Sanat Çalışmaları, Eğitim-Sen 6 Nolu Üniversiteler Şubesi, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Tabip Odası ve TMMOB İstanbul Koordinasyon Kurulu’nun destekleriyle açılan serginin küratörü Lütfiye Bozdağ.

“Dünden Bugüne Üniversite Tasfiyeleri: Akademik Kıyım” Sergisi 8 Nisan Cumartesi günü, İstanbul Karşı Sanat Çalışmaların’da saat 18’de açılıyor. Sergi 8-15 Nisan 2017 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Karşı Sanat Çalışmaları, Gazeteci Erol Dernek Sokak, No 11/4 Hanif Han, 34420 Beyoğlu/İstanbul, Telefon : +90 (212) 245 71 53 - 54


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam