13/05/2024 | Yazar: Kaos GL

Ankara’da Temmuz 2022’de 2.Ankara Onur Yürüyüşü’nde darp edilerek gözaltına alınan 42 kişinin yargılandığı davada, gözaltılar esnasında çekilen görüntülere ilişkin bilirkişi raporu dava dosyasına girdi.

2.Ankara Onur Yürüyüşü davasında bilirkişi raporu, polis işkencesini ortaya koydu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

MLSA’dan Hayri Demir’in haberine göre; söz konusu bilirkişi raporu LGBTİ+’ların polisin saldırısına maruz kaldığını ortaya koydu.

Bilirkişi raporunda, polislerin LGBTİ+’lara tekme ve tokat attığı ifade edildi. Çevredeki yurttaşların ve hatta polis amirinin de polis şiddetine karşı uyarıda bulunduğu belirtilen raporda şu ifadeler yer aldı:

“Eylemcilere oranla çok sayıda sivil ve resmi polis memurunun alanda olduğu, gruba ve münferit eylemcilere müdahale esnasında bazı memurların tekme, tokat (attığı), yakın mesafeden biber gazı sıkma gibi davranışlar gösterdiği, eylemcilerin kelepçelenmesi ve araçlara bindirilmesi esnasında müdahale seviyesi için polis amirinin de memurlarına sözlü uyarıda bulunduğu, sivil halktan da sözlü uyarılar geldiği tespit edilmiştir.”

Raporda, yapılmak istenen yürüyüşe yönelik “dağılın” anonsunun yapılıp yapılamadığı ise polislerin çektiği görüntülerin ilk bölümlerinin dosyada bulunmaması nedeniyle tespit edilemedi.

Raporda, gözaltına alınanların araca bindirildiği sırada bir polis memurunun “sert davranışlar içerisinde olduğu görülmektedir” ifadeleri yer aldı. Bunun yanı sıra, rütbeli bir polisin şiddet uygulayanlara “sakin, sakin diye bağırdığı” kaydedildi.

Celse arasında dosyaya eklenen bilirkişi raporunda; bir görüntüye ait deşifrede polis şiddeti şöyle aktarıldı:

“Aynı anlarda erkek şahıs ve polisler arasındaki arbede devam etmektedir. Polisin şahsa 3-4 kez yumruk ve tekme attığı görülmüştür.”

Ne olmuştu?

5 Temmuz 2022’de tüm yasaklara rağmen düzenlenen 2.Ankara Onur Yürüyüşü’nde İslamcı gruplar, yürüyüşe katılan LGBTİ+’lara saldırmaya kalkışmış ve polis 42 LGBTİ+ aktivist gözaltına almıştı.

Haklarında “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etmek” iddiasıyla açılan davada yargılanan 42 kişi, polis şiddetiyle gözaltına alındıklarını belirtmişti. Yargılama aşamasında hazırlanan ilk bilirkişi raporuna “tarafsız inceleme yapılmadığı” gerekçesiyle itiraz eden avukatların talebi doğrultusunda ikinci bir bilirkişi raporu hazırlanması talep edilmişti.


Etiketler: insan hakları, onur yürüyüşü
İstihdam