07/03/2022 | Yazar: Yunus Emre Demir

Mersin Valiliği tarafından 2019 yılında yasaklanan 5. Mersin Onur Haftası’na dair yasak kararı mahkeme tarafından iptal edildi.

2 buçuk yıl sonra gelen karar: 5. Mersin Onur Haftası yasağı iptal edildi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

1-7 Temmuz 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen 5. Onur Haftası, yasakların gölgesinde geçmişti. Mersin Valiliği tarafından 25 Haziran 2019’dan itibaren 20 gün boyunca tüm Mersin’de ilan edilen LGBTİ+ etkinlik yasağına rağmen kentte LGBTİ+ Onur Haftası gerçekleştirilmişti.

Muamma LGBTİ+ Derneği, yasak kararının ardından idare mahkemesine, kararın iptali için başvuruda bulunmuştu. Ancak Mersin 1. İdare Mahkemesi, yasak kararının iptaline ilişkin davayı reddetti.

1. İdare Mahkemesi’nin kararını kabul etmeyen Muamma LGBTİ+ Derneği, istinaf başvurusunda bulundu. Muamma LGBTİ+ tarafından “kararın somut delillerle kuvvetlendirilmemesi ve sadece soyut delillere dayanması” sebebiyle yapılan başvuru, Adana Bölge İdare Mahkemesi tarafından kabul edildi ve 5. Mersin Onur Haftası’na yönelik yasak kararı iptal edildi.

Adana Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen iptal kararı, mahkeme başkanının karşı oyuna rağmen oy çokluğuyla alındı.

“Önceki yıllarda da yasaklanmıştı ama bu yasağın kapsamı daha genişti”

Yasağın iptaline dair görüştüğümüz Muamma LGBTİ+’dan Umut Derin, yasak kararının haftanın gerçekleşmesine engel olamadığını söyledi:

“Mersin Onur Haftası daha önce de yasaklanmıştı. Bu yasağın diğer yasaklardan farkı 20 günlük bir süre boyunca şehirdeki tüm kişi ve kurumlara LGBTİ+ etkinliklerinin yasaklanmasıydı. Buna bu yasağa ilişkin “kınama” eylemleri de dahildi.

“Bu biraz farklı bir yasaklamaydı bizim için ancak Mersin Onur Haftası’nın gerçekleşmesini etkilemedi. Yasaklara rağmen haftayı gerçekleştirdik. Hatta yasaklamayı “kınamak” da yasak olmasına rağmen kentteki demokratik kitle örgütleri de buna dair basın açıklaması gerçekleştirdiler. Yani yasak aslında fiilen bizi pek etkilemedi. Onur Haftası yine aynı şekilde gerçekleşti.”

Yasağın bahanesi IŞİD

Mersin Valiliği tarafından 2019 yılında duyurulan yasak kararında da mahkeme aşamasında da yasağın nedeni olarak IŞİD riski sunuldu. Umut Derin, IŞİD riskine dair şunları söyledi:

“Kararın içinde görüleceği gibi bir IŞİD tehdidinden bahsediliyor. Biz Mersin Onur Haftası olarak ilgili yerlerle tedbir alınmasına dair görüşmeler yaptık. Bize söyledikleri şey “biz sizi koruyamayız, elimizde şu an potansiyel bazı ihbarlar var. Size saldıracaklar.” oldu.

Biz de onlara “kendinizi ve bizi koruyamayacaksanız siz Onur Haftası’na gelmeyin” dedik. LGBTİ+’ları hayatın hiçbir yerinde korumayan, buna dair politika üretmeyen kurumlar Onur Haftası’nda bizi koruyamayacaklarını gerekçe göstererek, ellerinde hiçbir somut belge, delil olmadan bu korkuyu yaymaya çalıştılar. Fakat zaten kararda da görüldüğü üzere, bu yasağa dair somut bir delil yoktu.

“Hukuki mücadele vermek de bizim için önemli”

Umut Derin, yasak kararının haftanın gerçekleşmesine engel olmadığını dakat yine de karara itiraz ettiklerini söyledi. Derin, 2 buçuk yılın ardından gelen iptal kararının somut bir karşılığı olmasa da motivasyon yükseltmesi açısından kararın önemli olduğunu söyledi:

“5. Mersin Onur Haftası’nın yasaklanmasına dair kararın yasalara uygun olmadığını ortaya çıkartmış olmak bizim için Mersin Onur Haftası’nın da dışında bir yere tekabül ediyor. Bizim davamızda haklı olduğumuzu gösteren, emsal oluşturan ve Mersin Onur Haftası gibi diğer onur haftalarının ve LGBTİ+ örgütlerinin motivasyonunu yükselten bir yerde duruyor. O bakımdan bizim için önemli ve kıymetli.

“Bu emsal kararlar umarım artar ve yine umarım bu emsal kararlar yasakların önünde caydırıcı bir etkide olur. Biz bu yasaklara tabii ki de itibar etmiyoruz. Yasaklara rağmen onur haftaları gerçekleştiriliyor, durduramıyorlar bizi. Ama alınan bu kararlar da bizim için önemli. Bu sene 8. Mersin Onur Haftası’nda gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki aylarda hazırlıklarına başlayacağız.”


Etiketler: insan hakları, siyaset
İstihdam