20/06/2006 | Yazar: Kaos GL



20 Haziran, 2000 yılından bu yana, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından Dünya Mülteciler Günü olarak anılıyor. İç göçlerle yerlerinden olan 20 milyonu aşkın insanın durumu BM'yi kaygılandırıyor.

KAOS GL

Örgüt, bugünü, evlerini yurtlarını bırakıp kaçmak zorunda kalmış milyonlarca insanın yaşadığı zorlukları, uluslararası topluluğa hatırlatmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Bu yıl "UMUT" sözcüğünü tema olarak seçen örgüt, artık yeniden evlerine dönebilecek duruma gelen milyonlarca mülteciye daha fazla uzun erimli yardım yapılması için çağrıda bulunmakta.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ayrıca, sayıları giderek artan ve kendi ülkeleri içinde göçe zorlanan insanlara daha fazla yasal güvence sağlanması gerektiğini de vurguluyor.

Liberya'dan Afganistan'a, Güney Sudan'a, milyonlarca mülteci, hassas da olsa sağlanan barışı fırsat bilerek evlerine geri dönüyor. Ama döndüklerinde karşılaştıkları koşullar son derece zorlu.

Yıllar süren savaşlarda okulların, hastanelerin, yeni baştan yaşamlarını kurmak için gereken tüm unsurların tahrip olduğunu görüyorlar.

BM Mülteciler örgütünün başkanı Antonio Guterres, bazen uluslararası topluluğun, bir barış ortamının gerektiği gibi olgunlaşmasını beklemeden, koşullar hala son derece hassasken, aceleyle o ülkeden ayrıldığını kaydetti.

"Ne zaman bir sorun çözülse, ne zaman bir seçime gidilse, demokrasi kurulsa, hadi artık buradan gidelim eğilimi ağrılık kazanıyor" diyen Guterres, bu düşünce tarzının değiştirilmesi gerektiğini vurguladı ve hassas durumdaki toplumlara uzun süre destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu yılki mülteciler gününde BM'in mesajı, "mülteciler memleketlerine dönerken, sınırda, elleri sıkılarak şanslarının açık olmasının dilenmesinden daha fazla şeye ihtiyaç duyuyorlar" şeklinde.

Örgütün bir diğer kaygısı da kendi ülkeleri içinde göçe zorlanan insan gruplarının sayıca artıyor olması.

Örneğin Darfur'da milyonlarca insan, siyasi baskılardan kaçarak başka bölgelere göç etti. Bu insanlar bir sınırı aşmadıkları için gerçek mülteci sayılmıyor. Bu yüzden de bu tür gruplara yardım ulaştırmak çok daha zor oluyor.

Antonio Guterres, kendi ülkelerinde göçe zorlanan grupların kendi hükümetlerinden medet umduğunu ama aslında birçok defalar, hükümetlerin, çözümün değil, sorunun tarafı ve söz konusu grupların hedef olduğu zulmün bir unsuru olduğunu söylüyor.

Dolayısıyla, iç göçlerle yerlerinden olan 20 milyonu aşkın insanın durumu ve bu gruplara nasıl yardım edilebileceği, BM'nin en büyük kaygılarından biri olmaya başladı.

Son 4 yıldır 6 milyonu aşkın mültecinin evlerine dönmesiyle dünyadaki mülteci sayısı son 25 yılın en düşük düzeyine inmiş olsa da, yine de her yıl milyonlarca insan, siyasi baskılar, savaşlar, doğal afetlerden kaçarak, yeni bir yaşam umuduyla hala başka ülkelere sığınma çabasında.

Dünyada bazı mülteci rakamları şöyle:

Afganistan’dan Pakistan/İran’a 2.414.695 kişi

Sudan’dan Çad/Uganda’ya 730.914 kişi

Burundi’den Tanzanya/Demokratik Kongo’ya 485.506 kişi

Demokratik Kongo’dan Tanzanya/Zambiya’ya 461.248 kişi

Somali’den Kenya/Yemen’e: 390.026 kişi

Filistin’den Suudi Arabistan/Mısır’a: 349.828 kişi

Vietnam’dan Çin/Almanya’ya: 348.446 kişi

Liberya’dan Gine/Fildişi Sahili’ne 336.115 kişi

Irak’tan İran/Almanya’ya 312.480 kişi


Kaynak: BBC Türkçe, NTV, 20 Haziran 2006


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam