12/01/2021 | Yazar: Gözde Demirbilek

7. İzmir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne (2019) katıldığı ve “yasaklara aykırı hareket etme” suçunu işlediği iddiasıyla yargılanan herkes beraat etti.

2019 İzmir Onur Yürüyüşü davasında herkes beraat etti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

7. İzmir LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, yasak öncesi son etkinliği olan duvar boyamada “Her yürüyüşüm, Onur Yürüyüşü!” demişti / Fotoğraf: Gözde Demirbilek

7. İzmir Onur Yürüyüşüne katıldığı ve “yasaklara aykırı hareket etme” suçunu işlediği iddiasıyla hakkında dava açılan 13 kişi beraat etti. Aynı nedenle haklarında kamu davası açılan 3 çocuk da daha önce beraat etmişti.

Dosyayı soruşturma aşamasından beri takip eden Genç LGBTİ+ Derneği, beraat kararının ardından hak ihlallerine karşı mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizdi: “Arkadaşlarımız adına sevinmekle birlikte, bu kararlar LGBTİ+'ların toplanma ve gösteri yürüyüşü haklarının ihlal edilmediği anlamına gelmemektedir. Valilikler/kaymakamlıklar tarafından alınan etkinlik yasaklama kararları, ölçüsüz ve meşru sebebi olmayan polis müdahaleleri, sivil alana yönelik baskılar devam ettiği sürece hak ihlalleri devam edecektir. Ancak bizler de hak ihlalleriyle, her alanda mücadele etmeyi sürdüreceğiz. 2021'in bu mücadelenin daha da yükseldiği bir yıl olmasını diliyoruz.” 

Davayı takip eden avukatlar hakkında suç duyurusu ve baroya şikayet!

Davayı takip eden bir avukatın savunma sırasında sarf ettiği “Bu iddianameyi düzenleyen savcı eğer hukukçuysa ben değilim. Hukuku bilmediği için bu iddianameyi düzenlediyse vahimdir. Bildiği halde düzenlediyse daha vahimdir” sözleri üzerine savcı tepki göstererek mahkemeden suç duyurusunda bulunulmasını talep etmişti. Mahkeme tarafından, bahsedilen avukat ve kendisiyle dayanışma gösteren diğer avukatlar hakkında savcılığa suç duyurusunda ve disiplin işlemi için baroya şikayette bulunuldu.

Dernek, bu suç duyurusu ve şikayete ilişkin de dava avukatlarıyla dayanışma içinde olacağını duyurdu: “Hak savunuculuğu yapan bir sivil toplum örgütü olarak; avukatların mesleki faaliyetlerinde bağımsız olmasının ve savunma hakkının dokunulmazlığının, aslında yurttaşların haklarının korunması anlamına geldiğinin bilincindeyiz. Bu nedenle işleyecek hukuki süreçte davanın avukatlarıyla dayanışma göstereceğimizi kamuoyuna duyururuz.”


Etiketler: insan hakları
İstihdam