31/12/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Yeni yıla saatler kala 2021’de Avrupa Birliği (AB) mevzuatında nefrete karşı geliştirilen politika ve söylemlerini sizler için Türkçeleştirdik.

2021’den kalanlar: Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden nefrete karşı açıklamalar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Avrupa Parlamentosu önünde bir eylem, 2021, AFP

Nefretin olmadığı bir dünya… 2022 yılına saatler kala Parliament Magazine’nin derlediği 2021’de Avrupa Birliği (AB) mevzuatında nefrete karşı geliştirilen politika ve söylemlerini sizler için Türkçeleştirdik.

Alice Kuhnke: Nefretten taraf olmayın

İsveçli Yeşiller/EFA milletvekili Alice Kuhnke, Parliament Magazine’nin Haziran ayında AB'nin, kim olursa olsun, nasıl yaşarsa ya da kim olursa olsun herkesin özgürlük ve barış içinde yaşayabileceği bir yer olması gerektiğini söyledi.

Marc Angel: LGBTİ’lere sözlü veya fiziksel saldırı nihayet 27 üye devlette suç olacak

AB mevzuatının nefret söyleminin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik suçları da kapsamasını Lüksemburg Sosyalist İşçi Partisi’nden Marc Angel “Bu yasama döneminin en önemli eylemlerinden biri” olarak değerlendirdi.

Parliament Magazine için yazan Angel, “AB suçları listesinin genişletilmesiyle birlikte LGBTİ’lere sözlü veya fiziksel olarak saldırmak nihayet 27 üye devletin tamamında suç olacak. Bu, LGBTİ kişilerin zihinsel ve fiziksel bütünlüğünü sağlamada çok önemli bir adımdır” dedi.

Eugenia Rodríguez Palop: Kadın düşmanlığını körükleyen bu eril merkezli siyasete son vereceğiz

Kadın politikacıların yüzde 80'inden fazlası siber şiddet, yıldırma ve tacize maruz kalıyor. Avrupa Parlamentosu üyeleri, Avrupa Komisyonu'nu çevrimiçi nefreti engellemek için yasa çıkarmaya çağırıyor.

İspanya Sol Parti Milletvekili Eugenia Rodríguez Palop, AB'deki kadın milletvekillerinin yüzde 60'ının, kadın düşmanı hakaretler, nefrete teşvik, ölüm tehditleri, taciz, hatta pornografik videolar dahil olmak üzere çevrimiçi cinsiyetçi saldırılara maruz kaldığına dikkat çekti.

Palop, “Bazıları siyasetin erkeklerin dünyası olduğuna inanmamızı ve evde kalmamızı isterdi. Ama ısrarcıyız ve buradayız. Feminist siyaset için mücadele ediyoruz; güce ve kontrole takıntılı liderlerden bıktık. Siyaseti kadınlaştırmayı başaracağız ve kadın düşmanlığını körükleyen bu eril merkezli siyasete son vereceğiz.”

 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam