17/09/2021 | Yazar: Kaos GL

Polonya ve Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden imzalarını çekmesi, Macaristan’ın sözleşmeyi kabul etmeyeceğini açıklamasıyla protesto eylemleriyle eşit yaşam hakkını savunan kadınlar ve LGBTİ+‘lar, #HrantDinkÖdülü 2021 Işıklar’ı arasında.

2021 Uluslararası Hrant Dink Ödülü Canan Arın ve Maria Ressa'nın Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün on üçüncüsü, 15 Eylül Çarşamba akşamı, 20.00 - 22.20 saatleri arasında çevrimiçi yayınlanan bir törenle sahiplerini buldu.

Defne Kayalar’ın Türkçe, Esra Dermancıoğlu’ın İngilizce dilinde sunuculuğunu üstlendiği törene 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı ev sahipliği yaptı. Törende, Vakıf adına izleyicilere hoşgeldiniz mesajını Rakel Dink iletti. Rakel Dink izleyicileri "Vakıf olarak, dayanışma, iyilik, eşitlik ve adaletten, çevremize, doğaya ve insana yaşam hakkından yanayız" sözleriyle karşıladı. Törenin açış konuşmasını Amnesty International Genel Sekreteri Agnes Callamard yaptı. Callamard, geçtiğimiz yıl boyunca insan hakları alanındaki gelişmelere ışık tutan konuşmasını "Pek çok kişinin mücadeleden alıkonulduğu bir dönemde hep birlikte sesimizi yükseltebilmek ve güçlerinin boyutu ne olursa olsun güç sahiplerine doğruları söylemek en büyük görevimiz" sözleriyle sonlandırdı. 

Ödülü, Türkiye’de kadına yönelik şiddet alanındaki mücadelesini ısrarla, tarafsız, siyasi kutuplaşmalardan bağımsız, bilimsel çalışmalara ve verilere dayanarak, hukuk çerçevesinde sürdüren Canan Arın ve Filipinlerde zorlu siyasi koşullar ve yüksek kişisel riskler altında yılmadan basın özgürlüğünü savunan, araştırmacı gazeteci Maria Ressa aldı.

2021-uluslararasi-hrant-dink-odulu-canan-arin-ve-maria-ressa-nin-1

Türkiye’den ödül sahibi kadın hakları savunucusu ve avukat Canan Arın konuşmasında "Bu kadar canavarlığın içinde, bu kadar korkunç bir tabloda insanın içini açan, insanı yüreklendiren tek olay kadın direnişi ve dayanışması!” cümlesiyle kadın hakları mücadelesinin önemini vurguladı.

Canan Arın için hazırlanan ödül videosu için tıklayın. 

2021-uluslararasi-hrant-dink-odulu-canan-arin-ve-maria-ressa-nin-2

Ödül sahibi gazeteci Maria Ressa Filipinler’den gönderdiği mesajda “Mücadele etmeye devam eden gazeteci ve aktivistlere, "Yolumuzdan şaşmamamız gerekiyor. İnsanlar bazen naif veya aptal olduğunuzu söyleyebilir. Bizim için de öyle diyorlar ama değiliz.” dedi.

Maria Ressa için hazırlanan ödül videosu için tıklayın. 

Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında, yaptıklarıyla insana, insanlığa ‘ışık’ tutanların anıldığı, risk alan, yol açan insanların ve toplulukların selamlandığı videoyla 2021 yılının ‘Işıklar’ı gösterildi. Bu yılın ‘ışıklar’ı arasında, Türkiye’den Rusya’ya, Myanmar’dan Amerika’ya, Belarus’tan Kenya’ya, kadın, mülteci, çevre hakları savunucularının yanı sıra, barış, eşit yurttaşlık, demokrasi ve adalet talepleriyle ilham veren kişiler ve girişimler yer aldı.

Ödül sahiplerinin ve açış konuşmalarının yanı sıra ödül töreninde eşsiz müzik performansları yer aldı. Ezhel’in 'Mayrig' [Anne] şarkısı ilk defa dinleyicilerle buluştu. Özgün melodileri ile Pervin Chakar, Ertan Tekin, Ayta Sözeri eşsiz performanslar sundu. Kadınların yaşadıkları adaletsizliklere ses veren, Songül Öden'in anlatıcılığında Iraz Akçam, Ayça Bildik, Banu Fotocan, Gülçin Kültür Şahin, Zeynep Şengöz, Nesrin Uçarlar’ın hayat verdiği Nazan Öncel şarkıları yer aldı. Arto Tunçboyacıyan'ın #YakınKomşuErmenistan'dan her yaştan müzisyenlerle müzik şölenine dönüştürdüğü geceye Vahagn Hayrapetyan, Gohar Hovhannisyan, Tmbata, Kharberd Özel Gereksinimli Çocuklar Evi Etnik Müzik Grubu Tsakhruk, Yerevan Saxophone Quartet ve Wood Winds Project’in folklorik ezgileri ve zengin melodileri  eşlik etti. Gece, aynı zamanda törenin müzik danışmanlığını da yapan Arto Tunçboyacıyan’ın söz ve bestesi olan Kamarama’nın tören için özel olarak hazırladığı ‘Sihirli Yüzük’ şarkısıyla son buldu.

2021-uluslararasi-hrant-dink-odulu-canan-arin-ve-maria-ressa-nin-3

2021 Işıkları

Kenya’da #UNESCO kültürel miras bölgesi #Lamu’da kömürle çalışan elektrik santrali inşa edilmesine karşı kültürel miras ve çevresinin korunmasını sağlayanlar.

İskoçya’da polisin iki göçmeni sınır dışı etmek için minibüse bindirmesini engelleyen ve başlattıkları eylem sonrası göçmenlerin sınır dışı edilmelerinin önüne geçen mahalle sakinleri.

Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyımın ardından üniversitelerin bağımsızlığı ve demokratik rektör seçimi için direnen akademisyen, öğrenci ve mezunlar.

Myanmar’daki seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla ordunun yönetime el koymasıyla darbenin ardından demokrasi talebinden vazgeçmeyen Myanmar halkı.

Gaziantep’te göçmen, mülteci ve toplumun dezavantajlı gruplarına yönelik önyargı ve ayrımcılığı sanatın gücüyle kıran Kırkayak Kültür Sanat ve Doğa Derneği. 

ABD'de Trump’ın pandemi sürecinde Asyalılara yönelik ayrımcı söylemlerinin ardından, Asyalılara nefret söylemi ve saldırılara karşı “Asyalı Nefretini Durdur” eylemleriyle nefrete karşı direnenler.

Rize’de, İkizdere sahiline yapılması planlanan taş ocağı inşasına karşı başta kadınlar olmak üzere direnen yöre halkı ve çevre hakkı savunucuları.

Hindistan’da toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılıklar dahil olmak üzere ülke sorunlarına kulak veren kast sisteminin dışındaki Dalit sınıfından kadınların kurduğu haber ajansı Khabar Lahariya. 

Belarus, Kolombiya, Rusya'da demokrasi, yolsuzlukla mücadele ve adalet taleplerinden vazgeçmeyen, güvenlik güçlerinin şiddeti ve yüzlerce gözaltına rağmen direnenler.

Polonya ve Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden imzalarını çekmesi, Macaristan’ın sözleşmeyi kabul etmeyeceğini açıklamasıyla protesto eylemleriyle eşit yaşam hakkını savunan kadınlar ve LGBTİ+lar.

İklim Krizi bu yıl gezegenimizin dört bir yanında çok can aldı. İklim krizi karşısında acil önlemlerin alınması talebiyle, yangınların söndürülmesi için kenetlenenler selamlandı.

2021 Jürisi

Ödülün bu yılki jürisinde, 2020 Uluslararası Hrant Dink Ödülü Sahibi kadın hakları aktivisti Mozn Hassan, 2020 Uluslararası Hrant Dink Ödülü Sahibi insan hakları savunucusu Osman Kavala, film yönetmeni Emin Alper, yazar Tanıl Bora, yönetmen Robert Guédiguian, avukat Viviana Krsticevic, çocuk hakları aktivisti Molly Melching, yazar ve diplomat Şafak Pavey, siyaset bilimci ve yazar Füsun Üstel ve Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink bulunuyor.

Uluslararası Hrant Dink Ödülleri geçmişi…

Uluslararası Hrant Dink Ödülleri, 2020’de insan hakları aktivisti Osman Kavala ve Mısır’da kadın hakları aktivisti Mozn Hassan’a, 2019’da kadın hakları aktivisti Nebahat Akkoç, insan hakları ve çevre hakları aktivisti Agnes Kharshiing'e, 2018’de geçmişle yüzleşme ve diyalog odaklı çalışmalar yürüten insan hakları aktivisti Murat Çelikkan ve Yemen’de insan haklarını savunmak ve korumak için mücadele eden Mwatana İnsan Hakları Örgütü’ne, 2017’de insan hakları ihlallerini hem Türkiye’nin hem de uluslararası toplumun gündemine taşıyan avukat Eren Keskin ve eserleriyle tüm dünyada yaşanan eşitsizliklere dikkat çeken Çinli sanatçı Ai Weiwei’ye, 2016’da Malavi’de çocukların insan hakları üzerine çalışan kabile reisi Theresa Kachindamoto ve insan hakları ve hukukun üstünlüğü için mücadele eden Diyarbakır Barosu’na, 2015’te Suudi Arabistan’dan kadın hakları savunucu Samar Badawi ve LGBT hakları için mücadele eden KAOS GL’ye, 2014’te adli tıp uzmanı ve insan hakları savunucusu Şebnem Korur Fincancı ve anti nükleer aktivisti Angie Zelter’e, 2013’te insan hakları savunucusu Nataša Kandic ve Gözaltında kaybedilen yakınlarını arayan Cumartesi Anneleri / İnsanları’na, 2012’de yazar İsmail Beşikçi ve insan hakları örgütü Uluslararası ‘Memorial’ Topluluğu’na, 2011’de gazeteci, yazar Ahmet Altan ve gazeteci, insan hakları savunucusu Lydia Cacho’ya, 2010’da Türkiye Vicdani Ret Hareketi ve hukukçu Baltasar Garzón’a, 2009’da gazeteci, yazar Alper Görmüş ve gazeteci, yazar Amira Hass’a verildi.


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları
İstihdam