28/11/2022 | Yazar: Kaos GL

Beyoğlu ve Kadıköy Kaymakamlıkları’nın İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası yasakları davasında yürütmeyi durdurma talebi reddedildi.

2022 İstanbul Onur Haftası yasakları AYM’ye taşındı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi ve SPoD’un 2022 Onur Haftası yasaklarına açtıkları davada yürütmeyi durdurma talebi reddedildi. Bunun üzerine SPoD ve komite Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Beyoğlu ve Kadıköy Kaymakamlıkları, bu yıl İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası etkinliklerinin tamamını yasakladı. Yasak kararı gelir gelmez İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi ve SPoD, hafta etkinliklerine getirilen yasaklara dava açtı. Beyoğlu ve Kadıköy Kaymakamlıkları’nın yasak kararlarına ilişkin davada kurumlar yasak kararının yürütmesinin durdurulmasını talep etti. Dava dilekçesinde, Beyoğlu Kaymakamlığı kararının önce açıkça duyurulmadığı, idari kurumların temel hak ve özgürlükleri kısıtlarken gereken önemi dahi vermediği yer aldı.

İstanbul 10. İdare Mahkemesi, her iki yasakta da yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Kurumlar bunun üzerine AYM’ye başvurdu.

SPoD ve İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, aylar sonra gelen bu karara ilişkin şöyle dedi:

“2015 yılında başlanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşleri yasaklarına, devamında giderek yükselen LGBTİ+’lara yönelik nefret politikalarına ve RTÜK destekli nefret yürüyüşlerine karşı LGBTİ+’lar olarak Anayasal haklarımızı eşit ve özgür yurttaşlar olarak kullanabilmemize dair hukuki mücadelemize kararlılıkla devam edeceğimizi bütün kamuoyuna bildiririz.”

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam