31/03/2022 | Yazar: Aslı Alpar

31 Mart Trans Görünürlük Günü için 2022’nin ilk üç ayında yazılı basında trans+’lar hakkında yayımlanan haberleri derledik.

2022’nin ilk üç ayında medya: Trans, travesti, trans birey… Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

31 Mart Trans Görünürlük Günü için 2022’nin ilk üç ayında yazılı basında trans+’lar hakkında yayımlanan haberleri derledik.  

Gazetelerde bir yandan translara yönelik nefret haberleri yer alırken diğer yandan bu nefretin körüklediği translara yönelik şiddet haberleri çıktı.

Gazeteler trans haberlerinde sıklıkla “travesti”, “trans birey” terimlerini kullanırken, Mart ayında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü açıklamalarının yayımlanmasıyla gazetelerde transfobiye karşı önceki aylara kıyasla daha fazla haber yayımda.

3 Ocak, Diriliş Postası

Sıklıkla LGBTİ+’lara yönelik önyargıyı yeniden üreten haberleriyle bilinen gazeteden, Muhammed Emre Yapraklı köşesinde Yazar Hakan Güneri’nin Turan Caddesi No:25 kitabını bizi şaşırtan şu cümlelerle değerlendiriyor: “Romanın iki kahramanı var bence: bir travesti ve baş komiser. Travestinin yaşadıkları, ön yargılarımızla boğuşmamız, sokak çocuklarının halleri ve bir baş komiserin zihinsel dünyasında yaşadıkları…”

14 Ocak, BirGün Kitap

Aynı kitabı Öykü Sönmez şöyle değerlendiriyor: “Transseksüel bir bireyin ölümüyle başlayan kitapta, okuduğunuz her sayfada kendinizi birbirine bağlanan bir suç ağının içinde bulacağınız roman tempolu ve her renkten karakterlerle mesken tutmuş romanda, senaristlikten dolu bir macera vadediyor.”

6 Şubat’ta Milliyet, 7 Şubat’ta İzmir 9 Eylül gazetesinden bir haber: J. K. Rowling yine suçlama Trans bireylerle ilgili ayrımcı açıklamaları nedeniyle tepki toplayan "Harry Potter" serisinin yazarı J. K. Rowling'in büyülü evren "de Yahudi düşmanlığı yaptığı iddia edildi.

2022-nin-ilk-uc-ayinda-medya-trans-travesti-trans-birey-1

Yeni Akit’ten Zekeriya Say, 6 Ocak ve 7 Şubat’ta aynı nefret köşesini yayımladı:

“YSK tarafından milletvekilliği başvurusu veto edildiği halde Öykü Özen adlı transseksüelin CHP'den aday adayı olmasına izin veren.. 2008 yılına kadar sapkınlara randevu bile vermeyen CHP'yi, LGBTİ sapkınlar için Meclis'te soru önergesi verir hale getiren…”

13 Ocakta, Dersim Haber ve Özgür Dersim’den:

“Dersim Belediyesi’nde iş yerinde transfobik ve homofobik yaklaşımlarda bulunan çalışana, 150 ağaç dikimi ve bakımı cezası verilir. Ayrıca söz konusu çalışan, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimine tabi tutulur”

16 Ocak, Evrensel’den Ceren Sözeri:

“LGBTİ+ hareketi içinde sosyalist olmayan hatta sağ siyasete kayan gruplar olduğu gibi, sosyalist olmak da kimseyi homofobiden ya da transfobiden kurtarmıyor.”

18 Ocak, Bir Gün

“Bir trans cinayeti daha! İzmir'de son üç ayda ikinci trans kadın cinayeti meydana geldi. 48 yaşındaki Günay Özyıldız, evinin önünde bıçaklanarak katledildi. Polis, 2 şüpheliyi gözaltına aldı.”

19 Ocak, İlkSes

“Trans birey cinayeti ile ilgili 2 kişi gözaltına alındı”

20 Ocak, Yeni Adana’dan Emel Erkayıran:

“Depresyon neden kaynaklanır: Lezbiyen, gey, biseksüel veya transseksüel bireylerin çevresindeki ortamın destekleyici olmamasından.”

25 Ocak, Mersin Kadın Gazetesi

“İzmir'de Kasım 2021 'de bir haftada üç transfobik nefret saldırısı yaşandı. 20 Kasım Cumartesi akşamı Alsancak'ta bir erkek bir saat arayla iki trans kadına saldırdı. Kadınlar saldırıda ağır yaralandı. Bundan bir hafta sonra, 27 Kasım Cumartesi ise Basmane tren garı önündeki saldırıda trans kadın Berrak öldürüldü.”

22 Ocak, Sabahla Günaydın’dan Sonat Bahar:

“Çukur dizisindeki Timsahsın transseksüel olması…”

22 Ocak, Yeni Birlik’ten Funda Özkalyoncu:

“Yahu kadının çıktığını yer. travestilerin kadın kıyafeti ile sahne aldığı, içkili eğlenceli bir mekan, Yani o mekanda ne giysen olur. Yani o mekanda ne giysen kaldırır.”

24 Ocak, Aydınlık’tan Cem Zeren

“Kıbrıs Türk'ü spor yapamıyor, yıllardır Kıbrıs Türk'ünün önüne her türlü engel konulmuş. Biz de tüm bu emperyalist dayatmaları kabullenmişiz. IOC'nin hazırladığı rehberde transseksüel olan kadınların doğum yapabilen diğer kadın sporculara karşı rekabet etmek için testosteron seviyelerini düşürmelerine gerek olmadığını belirtildi. Kısaca spor, ülkesinden vazgeçen haine serbest, cinsiyetinden vazgeçen özenticiye serbest, ama Kıbrıs Türk'üne yasak.”

26 Ocak, BirGün

“Çivili sopalarla translara saldıranlar neden serbest? HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, İzmir'de translara yönelik artan şiddeti Meclis gündemine taşıdı.”

27 Ocak’ta Düzce’de çıkan Damla gazetesinden Selçuk Akyol:

“Birde Anti LGBTciler çıktı meydana LGBTT yani Lezbiyen, gay, biseksüel, travesti, Zaten dinimiz İslam bunu yasaklamış Hatta bu nedenle Lut kavmi helak olmuş Ama bu zamana kadar yasak mıydı? Yasaktı. Madem yasaktı, madem kavimler helak oldu be kardeşim.”

27 Ocak, Aydınlık

“Çoğumuz hastanelere ve doğum merkezlerine profesyonel hizmet ve yöneticilik görme umuduyla gideriz. Bu umuttaki birine, 'kadın' denmez, 'adet gören' veya 'emzirici' denir diye yaklaştığınızda soruna neden olmanız muhtemeldir. Bu Orvvellvari trans dili mantıklı değil. Dilimizle sürekli taviz vermek kime hizmet ediyor? Bu ideoloji otoriterdir ve bir parçasını bile sorgularsanız anında transfobik olarak kabul edilirsiniz. Dışlanır hatta bedel ödersiniz.”

2022-nin-ilk-uc-ayinda-medya-trans-travesti-trans-birey-3

30 Ocak, BirGün’den Ümit Alan:

Örneğin; komedyen Dave Chapelle'in Netflix'teki şovunda yaptığı transfobik espriler sonrası başlayan iptal kampanyası esnasında Netflix'in geri adım atmamasını ve içeriği kaldırmamasını mizahın sınırları içinde tartışabiliriz ama iş bütün insanlığı etkileyen bir pandeminin kaderini değiştirecek içeriğe gelince 'ifade özgürlüğü' tartışması bambaşka bir yere gidiyor. Sansür mü denilir, yoksa bir arada sağlıklı bir biçimde yaşamayı seçme mi? Tek ve net bir cevabı olmayan çok yeni tartışmalar bunlar. Yeni medyanın dayattığı bu tartışmaları, ancak uluslar üstü düzenleyici bir kurum çözebilir. Çünkü dünyanın bir ucunda başlayan salgın, bütün dünyayı ilgilendiriyor. Yaşadık ve öğreniyoruz; artık fazlasına ihtiyacımız var.”

1 Şubat, Trabzon’da çıkan Günebakış, Miraç Özağcı:

“Yeni bir Tonya finosu türedi, o da aklınca mahalle mahalle gezip bizim tarafa havlamaya başlamış, havlarken çıkardığı sesten ben onu ne yalan söyleyeyim travestilere benzettim... Acaba öyle midir? İlahi kınalı kuzum sen var ya, nerelere gittin yine, şimdi de travestileri başımıza musallat etme... Yahu Allah aşkına köpekten travesti olur mu?”

1 Şubat, Yeni Yaşam

Hicran Urun, Kadınlar Birlikte Güçlü'den Sevda Erkılınç’la görüşmesinden:

“Daha fazla can acıtıcı şeyse şiddet yeniden üretiliyor, normalleştiriliyor. Irkçılığın da beslendiği bu programlar aynı zamanda çok homofobik ve transfobik" ifadelerini kullanıyor.”

4 Şubat, İzmir 9 Eylülden Rana Beyza Öztürk

“LGBTİ+ aktivisti Zak Kostopoulos ve travesti Zackie-Oh, polis ve bir esnaf tarafından dövülerek öldürüldü.”

4 Şubat, Oksijen’den Alper Bahçekapılı Mabel Matiz’le konuşuyor

“Bu albümde bir şarkıyı homofobi ve transfobiye karşı yazmıştım.”

4 Şubat, Agos, Varduhi Balyan

“Avrupa Konseyi TERF'lere 'Dur!' dedi Avrupa Konseyi'nin 25 Ocakla oy çokluğuyla kabul ettiği, uluslararası kamuoyunda LGBTİ haklan açısından büyük bir kazanım olarak karşılanan 'LGBTİlere Karşı Artan Nefretle Mücadele Kararı', LGBTİlere yönelik artan şiddete dikkat çekiyor. Karar, özellikle Macaristan, Polonya, Rusya, Türkiye ve İngiltere'de LGBTİ hakları alanında kaydedilen önemli ilerlemelerin bugün tehdit altında olduğunu vurguluyor.”

9 Şubat, Milat’tan Özlem Doğan

“Vatandaşa polis düşmanlığı aşılayan merkeze sahip çıkan İBB'nin, çocukları travesti gibi giydiren, erkek çocuklarına kız olma hayalleri kurduran, sapkın merkeze destek vermesi CHP zihniyetini gözler önüne serdi.”

16 Şubat, Yeni Konya’dan Aleattin Ekizer

“Kılıçdaroğlu, vadettiği gibi "cinsel yönelimler"in (LGBT=Lezbiyen, gey, bioseksüel, transseksüel) dezavantaj olmaktan çıkarılması için" meclise yasal düzenleme getirirse, Karamollaoğlu buna ne diyecek?”

21 Şubat, Anayurt

Halkevleri'nin 90'ıncı kuruluş yıldönümü için yapılan etkinlikte konuşan Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk: “Bu memlekette homofobi, translobi varsa tüm cinsiyet ayrımlarının oıtadan kalkması için, cinsel yönelimlere uzanan ellerin karşısında eşitlik için, özgürlük için Halkevleri var.”

2022-nin-ilk-uc-ayinda-medya-trans-travesti-trans-birey-4

21 Şubat, Milliyet

“Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un eşi Brigitte Macron hakkında, geçtiğimiz Aralık ayında, aslında erkek doğduğu, gerçek admın "Jcan Michel" olduğu ve sonradan ameliyatla kadınlığa geçtiği iddiası ortaya atılmıştı. Brigitte Macron'un transseksüel bir kadın olduğu iddiası internette de viral olmuştu. Fransa first lady'sinin bu iddiaları ortaya atan iki kadın lıaklanda dava açtığı bildirildi.”

2 Mart, Lüleburgaz’da çıkan Hürfikir

“Türkiye işçi Partisi (TİP) Lüleburgaz Kadın Kollan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili açıklama yaptı. Hayatlarımızı bir inşaat alanına çevirmeye çalışan; emeğimize, bedenimize, kimliğimize el koymaya kalkan ataerki ve kapitalizm; kadın düşmanlığını, emek sömürüsünü, transfobiyi, LGBTİ+fobiyi, baskıyı ve şiddeti büyütüyor.”

3 Mart itibariyle 8 Mart haberleri, Akdeniz Manşet, Evrensel, Güneydoğu Ekspres, Mersin Kadın, BirGün, Cumhuriyet, Mücadele Agos gazetelerinde toplam 25, 8 Mart açıklama haberi geldi. Haberlerin tamamı transfobiye karşı açıklamalardan oluşuyor:

“Hayatımıza göz diken, emeğimize el koyan, bizi ailede, sokakta, işte erkek şiddet döngüsüne hapsetmek isteyen erkek egemenliği ve sermaye düzeni; kadın düşmanlığını, emek sömürüsünü, transfobiyi, LGBTÎ+ fobiyi, baskı ve şiddeti büyütüyor.”

24 Mart, Aydınlık’tan Selenge Artar Yağcı, Spor Uzmanı unvanını taşıyan Ümit Özmen’in transfobik sözlerine alan açıyor:

“Transseksüellerle kadınların aynı kategoride yarıştığı şampiyonalar gerçekten oluyor mu? Bu dünyada şuanda önüne geçilemeyen bir durum. Birçok Avrupa ülkesinde transseksüel sporcuların kadınlar kategorisinde yarıştığı şampiyonalar var. Genel bir standarda, kurala, yönetmeliğe falan bağlı değil. Tepkilerden çekinildiği için standardı konuşulmuyor sanki ama "olmaz, yarıştırılmaz" da denmiyor. Buna olimpiyat komitesi ve dünya şampiyonalarını düzenleyen organizasyonlar dâhil.”


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları
İstihdam