24/12/2024 | Yazar: Kaos GL
Yunanistan’da eşcinsel evlilik yasallaştı, Almanya’da Öz-belirlenim Yasası yürürlüğe girdi. Pek çok ülke “onarım terapisi” adı verilen uygulamayı yasaklarken, LGBTİ+’ların kan bağışı yapmasına yönelik yasaklar da kaldırıldı.
2024’te birçok ülke LGBTİ+ haklarını genişletmek için adımlar attı. PinkNews, LGBTİ+’ların 2024’teki kazanımlarını derledi.
Derlemeden satırbaşlarını KaosGL.org okuyucuları için çevirdik.
2024’te LGBTİ+’ların dünya genelindeki kazanımlarından bazıları şöyle:
Almanya: Almanya Parlamentosu, 14 yaş ve üzeri trans ve non-binarylerin, nüfus dairesine doğrudan bir beyanda bulunarak adlarını ve resmi belgelerdeki cinsiyet hanelerini değiştirmelerini kolaylaştıran Öz-belirlenim Yasası’nı kabul etti. Söz konusu yasa, Almanya’da 1980’lerin başında kabul edilen ve transların cinsiyet uyum süreci için iki psikolojik değerlendirmeden geçmesini zorunlu kılan yasanın yerini alıyor.
Tıklayın- Almanya’da öz-belirlenim yasası yürürlüğe girdi
Danimarka: Danimarka, temmuz ayında eşcinsel erkeklerin kan bağışı yapması için prosedürleri kaldırdı. Düzenlemeden önce Danimarka’daki eşcinsel erkekler dört ay içinde seks yapmışlarsa kan bağışında bulunamıyordu. Bağışlarla ilgili kurallar artık cinsel yönelimden bağımsız olarak herkes için geçerli.
Çekya: Çekya, temmuz ayında eşcinsel ve biseksüel erkeklerin kan bağışı yapması yasağını kaldırdı.
Letonya: Letonya'da eşcinsel çiftlerin medeni birliktelik kurmalarına izin veren yasa, 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi. Yasa, medeni birliktelikteki çiftlere hastane ziyaretleri, belirli vergi ve sosyal güvenlik konularında avantajlar sağlıyor. Ancak Letonya’da evlilik yasal olarak hala yalnızca bir erkek ve bir kadın arasında olarak tanımlanıyor.
Meksika: Meksika’da “onarım terapisi” adı verilen uygulama yasaklandı. Yasayı ihlal edenler iki ila altı yıl hapis ve para cezasıyla karşı karşıya. Ayrıca, ülkenin Pasifik kıyısındaki Guerrero Eyaleti, uygulamayı altı yıla kadar hapis cezasıyla bir suç olarak sınıflandırdı. Tabasco eyaleti transların resmî belgelerdeki cinsiyet hanelerini değiştirmelerini kolaylıştırdı ve Baja California eyaleti ile birlikte LGBTİ+’ların evlat edinmesini yasalaştırdı.
Peru: Peru Sağlık Bakanlığı, doktorların “onarım terapisi” adı verilen uygulamadan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
Estonya: Estonya, 2023 yılında eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk eski Sovyet Cumhuriyeti oldu ve mevzuat, resmi olarak yeni yılın ilk gününde yürürlüğe girdi. Aynı zamanda evlat edinme de yasallaştırıldı. Mart ayından bu yana ise eşcinsel erkeklerin kan bağışı yapmasına yönelik yasak kaldırıldı.
Tıklayın- Estonya eşit evliliği yasallaştıran ilk Orta Avrupa ülkesi
Yunanistan'da eşcinsel evlilik yasallaştırıldı, Portekiz'de "onarım terapisi" adı verilen uygulama yasaklandı
Portekiz: Portekiz parlamentosunda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa tarafından imzalanan “onarım terapisi” adı verilen uygulamayı yasaklayan yasa, 1 Mart'ta yürürlüğe girdi.
Yunanistan: LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığı bu yıl yasadışı hale gelirken, eşcinsel evlat edinme ve eşcinsel evlilik yasallaştırıldı.
Tıklayın- Karabairis: “Yunanistan’daki evlilik eşitliği önemli bir dönüm noktası”
Hollanda: 2024’ün başında eşcinsel erkeklerin kan bağışı yapması yasallaştırıldı.
Namibya: Namibya Yüksek Mahkeme'nin eşcinsel ilişkileri suç sayan yasaların geçersiz olduğuna karar vermesinin ardından, Namibya'da rızaya dayalı eşcinsel ilişki yasal hale geldi.
Etiketler: insan hakları, eğitim, barınma, siyaset, dünyadan, sağlık hakkı