20/02/2025 | Yazar: Kaos GL

ILGA Europe, 2024 boyunca LGBTİ+ hakları açısından yaşanan gelişmeleri derledi. Raporun Türkiye bölümünde Bornova Sokak saldırıları, siyasilerin nefret söylemleri, hormon ilaçlarının dağıtımının kısıtlanması ve Aile Eylem Planı gibi pek çok başlık yer aldı.

2024’te siyasilerin LGBTİ+ karşıtı açıklamaları rekor seviyeye ulaştı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ILGA Europe, Ocak-Aralık 2024 boyunca ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde LGBTİ+ hakları açısından neler yaşandığına dair verileri derlediği Yıllık İnceleme 2025 raporunu yayınladı. Rapor, LGBTİ+’ların insan hakları durumu ile ilgili ilerlemeleri ve eğilimleri belgelemeyi amaçlıyor.

Rapora göre; yedi ülkede LGBTİ+’ları hedef alan "LGBT propagandası" başlıklı yasalar çıkarıldı veya önerildi. Bulgaristan, Gürcistan, Macaristan ve Karadağ'da sivil toplum kuruluşlarını hedef alan 'yabancı ajan' yasaları önerildi veya tanıtıldı. LGBTİ+ örgütlerinin yabancı fonlu kuruluşlar olarak kayıt yaptırmaları zorunlu hale getirildi.

2024’te eğitim müfredatına LGBTİ+ hakları ile ilgili konuların girmesine ilişkin kısıtlamalar getirildi, siyasi ve dini liderlerin LGBTİ+’ları nefret söylemleriyle hedef alması rekor seviyeye ulaştı.

Hükümetlerin baskıları LGBTİ+’ları göç etmeye zorladı ama birçok Avrupa ülkesi keyfi gerekçelerle sığınma başvurularını reddetti.

Siyasilerin nefret söylemleri

Raporda 2024 yılında Türkiye’deki gelişmeler de yer aldı. Raporda, siyasilerin LGBTİ+’ları hedef alan konuşmalarına yer verildi:

“Mayıs ayında Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli, Eurovision'un 2024 yılındaki yarışmasını Nemo'nun kazanmasını "utanç verici bir yozlaşma" olarak nitelendirmişti. Bahçeli'nin açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da etkinliği eleştirerek organizatörleri "cinsiyetsizleştirmeyi" teşvik etmek ve LGBTİ+ sanatçılara platform sağlayarak Türk ailelerini tehdit etmekle suçladı.”

“Haziran ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan LGBTİ+ hareketini hedef almış, bu hareketlerin savunuculuğunu faşizmin dayatılmasıyla eş tutmuş ve bu hareketlerin varlığının aile yapısını ve doğum oranlarının düşmesine neden olduğunu öne sürmüştü. Açıklamaya cevaben, LGBTİ+ aileleri dernekleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açık bir mektup yayınlayarak LGBTİ+’ları tehdit eden politikalara son verilmesini talep etti ve yetkililer ile sivil toplum arasında doğrudan diyalog kurulması çağrısında bulundu.”

Bornova Sokak saldırıları da ILGA Europe’un raporuna yansıdı

Raporda, Bornova Sokak’ta trans kadınlara yönelik saldırılar da yer aldı:

“Alsancak'ta bir trans kadın sokak ortasında bir grup erkeğin saldırısına uğramış, polis veya çevredekiler tarafından herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Kamuoyu, polisin olay yerinde ve saldırganların gözaltına alınmalarına rağmen ifadelerinin alınmasından kısa bir süre sonra serbest bırakılmalarına tepki gösterdi.”

Raporda yer alan bir diğer gelişme ise hormon replasman terapisinde kullanılan ilaçların dağıtımının kısıtlanması oldu:

“Kasım ayında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bazı hormonlara erişim için e-reçete zorunluluğu getiren yeni bir düzenleme getirdi. Yönetmelik, daha güvenli tedarik ve tedavi sağlamak için hormonların dağıtım ve kullanımını standartlaştırmayı amaçlarken, translar için özellikle translara özgü sağlık hizmetlerine erişimde mevcut engelleri artırmaktadır.”

Aile Eylem Planı da raporda!

2024’teki Onur Yürüyüşleri’ndeki polis saldırılarına; örgütlenme, ifade ve toplanma özgürlüğü önündeki engellere ve barınma ile sağlık hakkına erişim gibi konulara da değinen raporda LGBTİ+’ları hedef alan Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Eylem Planı’nı da yer aldı:

“Mayıs ayında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ailenin Korunması Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planını açıkladı. Plan, LGBTİ+’ları aileye tehdit oluşturan "zararlı eğilim ve alışkanlıkların" bir parçası olarak görüyor ve bunları "cinsiyetsizleştirme projesinin" bileşenleri olarak tanımlıyor. Eylem Planı, "ailenin korunması ve güçlendirilmesine yönelik uluslararası çabaların artırılması", "medya ve dijital platformlarda aile değerlerinin korunması" ve "aile dostu medya içeriğine erişimin teşvik edilmesi ve genişletilmesi" gibi çeşitli stratejik hedefler belirlemiştir.”

Geçen sene Türkiye Gökkuşağı Haritası'nda sondan üçüncü olmuştu

ILGA Europe'un her sene yayınlanan Gökkuşağı Haritası henüz yayınlanmadı. Ancak geçen sene Türkiye 49 Avrupa ülkesi arasında 4.75 puanla sondan üçüncü olmuştu. 2023’te 4 puanla sondan ikinci sırada yer alan Türkiye’yi Azerbaycan ve Rusya takip etmişti. Türkiye, ILGA Avrupa’nın belirlediği kriterlerden sadece 4’ü ile uyumluydu. Rapora göre bu kriterler; cinsiyetin yasal olarak tanınmasını imkansız hale getirecek bir yasal çerçevenin olmaması, yasal önlemlerin varlığı, isim değişikliğini sağlayan yasal düzenlemeler ve dış finansmanı sınırlayan bir yasanın olmamasıydı.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, kent hakkı, barınma, siyaset, dünyadan, sağlık hakkı, onur yürüyüşü, özel haber
2024