07/01/2025 | Yazar: Kaos GL
Brezilya’da evlilik eşitliği yasası görüşülüyor. Karadağ’da öz-belirlenim yasasının sunulması muhtemel. Gana, Liberya ve ABD’de LGBTİ+ karşıtı yasa tasarıları gündemde. Uluslararası Olimpiyat Komitesi yeni başkanını seçecek, adaylar arasında trans karşıtları var.
Context’ten Lucy Middleton 2025’te dünyada LGBTİ+ hakları konusunda beklenen gelişmeleri derledi. Middleton’ın derleme haberini KaosGL.org okuyucuları için çevirdik. Derlemenin tamamı aşağıda yer alıyor:
Haklar konusunda hem büyük kazanımların hem de bir dizi gerilemenin yaşandığı bir yılın ardından, 2025'in LGBTİ+’lar için yine karışık bir yıl olması bekleniyor; bazı ülkeler evlilik eşitliğine ulaşırken, diğerleri farklı cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimliklerini suç sayıyor.
Geçtiğimiz yıl Yunanistan ve Tayland'da evlilik eşitliği, Namibya ve Dominika'da eşcinsel ilişkinin suç olmaktan çıkarılması, Almanya ve Ekvador'da resmi belgelerdeki cinsiyet hanesinin değiştirilmesi sürecini kolaylaştıran yasalar sayesinde ilerleme kaydedildi.
Ancak diğer ülkeler önemli gerilemeler yaşadı; Gana, Mali, Gürcistan ve Bulgaristan'da LGBTİ+ karşıtı yasalar çıkarıldı.
ABD'de LGBTİ+’ları hedef alan 570'den fazla yasa tasarısı hak grupları tarafından takip edildi.
Verilerine göre; Transgender Avrupa’nın 2008'de nefret suçu vakalarını izlemeye başlamasından bu yana ilk kez nefret suçuna maruz kalan ve öldürülen LGBTİ+’ların sayısının 5 bini geçmesiyle korkunç bir eşik aşıldı.
Brezilya’da eşcinsel evlilik yasa tasarısı görüşülüyor
2025'te dikkat etmeniz gereken en önemli noktalar ise şunlar:
Lihtenştayn'ın eşit evlilik yasası, Mayıs 2024'te kabul edildikten sonra 1 Ocak'ta yürürlüğe girdi.
Çekya, geçen yıl nisan ayında kabul edilen yasanın ardından 1 Ocak'ta eşcinsel medeni birliktelikleri yasallaştırdı.
Brezilya, 2025 yılında yasalaşması muhtemel eşcinsel evlilik yasa tasarısını görüşüyor. Eşcinsel çiftler, 2011'den beri bir mahkeme kararıyla evlenebiliyorlar ancak görüşülen yasa, onlara heteroseksüel evliliklerin sahip olduğu korumaları sağlayacak.
Karadağ’ın, Mart 2023'te bir yasa tasarısının sunulmasının ardından bu yıl öz-belirlenim yasasını tartışması muhtemel.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, eylül ayında intersekslere yönelik küresel ayrımcılık uygulamalarını inceleyen bir raporu görüşecek.
Gana, Liberya, ABD’de LGBTİ+ karşıtı yasa tasarıları ve uygulamalar gündemde olacak
Gana'nın yeni cumhurbaşkanı, Şubat 2024'te parlamentoda oybirliğiyle kabul edilen LGBTİ+ karşıtı bir yasa tasarısını imzalayabilir. LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ derneklerinin faaliyetlerini “suçlu” hale getiren yasa tasarısı, mahkemede birçok itirazla karşı karşıya kaldı.
Ağustos 2024'te parlamentoya sunulan ve "ağırlaştırılmış eşcinsellik" için müebbet hapis cezası öngören benzer bir LGBTİ+ karşıtı yasa tasarısı, Liberya'da da tartışılacak.
Donald Trump, 20 Ocak'ta ABD başkanlığı görevine başlayacak. Trump, translara yönelik cinsiyet uyum sürecine ilişkin sağlık hizmetlerinin yasaklanması da dahil olmak üzere bir dizi LGBTİ+ hakkını geri çekme vaadinde bulundu.
ABD Yüksek Mahkemesi, Tennessee'de trans gençler için cinsiyet uyum sürecine ilişkin sağlık hizmetlerini yasaklayan bir yasanın “ayrımcılık yapıp yapmadığına” karar verecek. Haziran ayında beklenen kararın, her yaştan trans insan için ulusal etkileri olması muhtemel.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi yeni başkanını seçecek, adaylar arasında trans karşıtları da var
Japonya'da, mart ayında evlilik eşitliği konusunda iki yüksek mahkeme kararı daha bekleniyor. Bunlar, birden fazla eşcinsel çiftin evlenme hakkı için dava açmasının ardından gelen son davalar.
Ocak ayında Fransa’da bir mahkeme, Fransız ulusal demir yolu şirketinin tren biletlerinde bir kişinin kimlik belgesindeki cinsiyet hanesini belirtip belirtmeme hakkına sahip olup olmadığına karar verecek. Kararın Avrupa Birliği genelinde cinsiyet kimliğini, ikili cinsiyet sistemi içinde tanımlamayan kişiler için yasal korumaları etkilemesi bekleniyor.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi, mart ayında yeni başkanını seçecek ve en az bir aday trans kadınların kadın spor kategorilerine dahil edilmesine karşı çıkıyor.
Hindistan Yüksek Mahkemesi, LGBTİ+’ların ve seks işçilerinin kan bağışında bulunmasını yasaklayan kurallarına karşı yapılan bir itiraz hakkında karar verebilir.
Etiketler: insan hakları, aile, siyaset, dünyadan, dava