25/11/2016 | Yazar: Kaos GL

Uçan Süpürge, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında "Şiddet: Biraz Natura, Biraz Persona" diyor.

26 Kasım’da Ankara’da: ‘Şiddet: Biraz Natura, Biraz Persona’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uçan Süpürge, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında "Şiddet: Biraz Natura, Biraz Persona" diyor.

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında; 26 Kasım Cumartesi günü Ankara'da “Şiddet: Biraz Natura, Biraz Persona” başlıklı bir panel düzenliyor. 

14:00 - 18:00 saatleri arasında CerModern'de gerçekleşecek olan panel motivasyonunu 25 Kasım’ı bahane ederek toplumsal cinsiyet temelli şiddeti, daha önce üzerinde yeterince durulmayan başlıklarla konuşmaktan alıyor.

Yeterince üzerinde durulmayan sorunlardan birkaçı şöyle:

“Hande Kader ve Özgecan Arslan cinayeti, Çilem Doğan davası, Ayşegül Terzi vakası gibi basında genişçe yer aldığı için sembolleşen olaylar büyük resmi görmeyi kolaylaştırıyor mu? Bunların popülerleşmesinde basının ‘genç ve güzel kadın’ refleksinin payı ne?”

“Haziran direnişiyle güç kazanan eşitlik mücadelesi, 15 Temmuz girişiminde neyle sonuçlandı? Çatışmalı ortamların ve antidemokratik süreçlerin kadınlara yönelik şiddete ‘katkısı’ ne?”

“Kadınlar bu süreçlerde çifte ayrımcılığa ve şiddete maruz bırakılıyor. Var olan ve hali hazırda işleyen politikaların dışında hareket ettiğimizde sonuç çok net: İşten atılmak, görevden uzaklaştırılmak, kazanılmış hakların elinden alınması, itibarsızlaştırma… Bunlar karşısında nasıl bir dayanışma ağı örüyoruz?”

“Şiddetin yalnızca dayaktan, cinsel saldırıdan ibaret olmadığını uzun yıllardır söylüyor olmamıza rağmen, tam olarak anlatamadığımızı düşünüyor muyuz? Yeni bir iletişim stratejisi gerekiyor mu? Mobbingden flört şiddetine, evlilik içi cinsel saldırıdan enseste, siber şiddetten iklim değişikliğine kadar çok çeşitli şiddetleri anlatabiliyor muyuz? Dahası biz bu noktada nasıl yorumlanıyoruz? Erkek medyası bizi uğradığımız şiddet örüntüsü içinde başka bir şiddetin içinde mi bırakıyor?”  

Programda neler var?

26 Kasım 2016 Cumartesi günü saat 14.00 itibariyle Ankara Cer Modern'de başlayacak ve 18.00'e kadar devam edecek panel üç oturumdan oluşacak:

"Kendi Kuyruğunu Yiyen Yılan: Medya, Şiddet ve Erkeklik" başlıklı ilk oturumun anahtar kelimeleri, medyanın geride bıraktığımız süreç /süreçlere yarından nasıl baktığı; bakmak isteyip, istemediği ya da buna karar verme mekanizması. Kadının eski ve yeni medyada temsiliyeti ve vurgulanmak istenen ikircikli yapı konuşmacıların odak noktası olacak.

1. Oturumun konuşmacıları:

Selen Doğan (Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği) - Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor

Gülsüm Kav (Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu) -"Yine Kadın Cinayeti" Bize Neyi Anlatır?

Esra Gedik (Bozok Üniversitesi) - Erkekliğin Melez Yüzleri: Dizilerdeki Erkeklik ve Şiddet

"Süresiz Mobbing: Anahtarın Değiştiği Gün" başlıklı ikinci oturumun anahtar kelimeleri, özellikle medya ve iletişim sektöründeki uzaklaştırmalar ve akabinde oluşan sosyoekonomik-şiddet. Söz konusu bu döngü içinde oldukça organik bir hale getirilen çemberin dışında bırakma tutumundan, istatistiklere baktığımızda kadınlar daha fazla etkileniyor. Etkilenme çok büyük ancak haber değeri ise bir o kadar düşük.

2. Oturumun konuşmacıları:

Sibel Yükler (JİNHA) - Erkekler Neye Hükmeder?

Seda Taşkın (DiHaber) - Paltom Askıda Kaldı

Burcu Karakaş (Serbest Gazeteci) - "Cam Tavan Neydi?"

"Biyopolitika: Bahaneler ve Sosyal Şiddet" başlıklı üçüncü ve son oturumun anahtar kelimeleri ise başta medya ve  biyopolitika ilişkisi olmak üzere, şiddet ve şiddet temelli olanla var olan ve sürekli kendini yeniden üreten, birbirine eklemlenen bu politikalar olacak. Kadın ya da kadın olma halinin sosyo-kültürel yapı içinde eski ve yeni medyada temsiliyeti ve vurgulanmak istenen döngüsel yapı konuşmacıların odak noktası.

3. Oturumun konuşmacıları:

Seçin Tuncel (Kaos GL) - LGBTİ’ler ve Sosyal  Şiddet Mekanizmaları

Özlem Şen (Feminist Aktivist) - Tanınmayan Özneler: "Meşru" Şiddet

Demhat Aksoy (Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği) - Şiddete Meyyali Vallahi Nefretten!

Sürpriz: Videolu katılımcılar

Panelde akışta yer alan katılımcılara paralel olarak bir dizi video katılımını da gerçekleşecek. Süreç içinde biri tiyatrodan, diğeriyse dizisinden şu ya da bu sebeplerle uzaklaştırılan Sevinç Erbulak ve Füsun Demirel video ile panele katılacak. Bunun yanı sıra tacizcisinin akıbeti ne olacak bir yana bunun psikolojik savaşı içinde ciddi bir kısır döngü içine iteklenen Ayşegül Terzi de video ile panelde olacak katılımcılardan.

Etkinliğin Facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: kadın
İstihdam