26/04/2023 | Yazar: Kaos GL

Lezbiyen görünürlüğünü artırmaya, ayrımcılığa karşı haklarımızı savunmaya ve lezbiyenlere dair klişeleri yıkmaya devam… 26 Nisan Lezbiyen Görünürlük günümüz kutlu olsun.

26 Nisan Lezbiyen Görünürlük Günü kutlu olsun Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Gizem Winter / Kaos GL

Bugün 26 Nisan Lezbiyen Görünürlük Günü.

Uluslararası İnsan Hakları Vakfı (IHRF) bugünü yayımladığı şu metinle kutladı:

“Lezbiyen Görünürlük Haftası olarak da bilinen Lezbiyen Görünürlük Günü, lezbiyen görünürlüğü ve kültürü hakkında farkındalık yaratmak ve kutlamak için 26 Nisan'da düzenlenen yıllık bir etkinliktir. Gün, cinsel yönelimleri nedeniyle toplumda sıklıkla ayrımcılığa ve ötekileştirmeye maruz kalan lezbiyenlerin karşılaştıkları zorluklara dikkat çekmek için kuruldu.

“Lezbiyen Görünürlük Günü'nün kökenleri, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir grup lezbiyen aktivistin toplumdaki lezbiyenlerin görünürlüğünü ve farkındalığını artırmak için ‘Ben bir Lezbiyenim’ adlı bir sosyal medya kampanyası başlattığı 2008 yılında başlıyor. Kampanya ivme kazandı ve sosyal medyada geniş çapta paylaşıldı ve 26 Nisan'da Lezbiyen Görünürlük Günü'nün kurulmasına yol açtı.

“Lezbiyen Görünürlük Günü'nün amacı, lezbiyen görünürlüğünü teşvik etmek ve lezbiyen kimliği hakkında var olan klişelere ve yanlış anlamalara meydan okumaktır. Lezbiyen deneyimlerinin çeşitliliğini kutlamak ve lezbiyenlerin topluma, kültüre ve siyasete katkılarını vurgulamak için bir gün.

“Lezbiyen Görünürlük Günü, tüm dünyada lezbiyen ve LGBTQ+ örgütleri tarafından düzenlenen etkinlikler, yürüyüşler ve mitinglerle kutlanıyor. Gün, lezbiyen bireylerin ve müttefiklerinin bir araya gelip lezbiyen görünürlüğü ve eşitliğine desteklerini göstermeleri için bir fırsattır.”


Etiketler: insan hakları, kadın
nefret