02/06/2023 | Yazar: Eylem Esen Arabacı

26. Uçan Süpürge Film Festivali başladı. Festival açılışında “toplumsal cinsiyet” diye sunulan geleneksel Pembesiz-Mavisiz queer filmler seçkisi, Ankaralı sinemaseverleri bekliyor.

26. Uçan Süpürge Film Festivali başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bu sene 26 yaşına giren Uçan Süpürge Film Festivali 31 Mayıs’ta Ankara’da başladı. 26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali bu yıl “Daha Fazlası, Daha Azı Değil” temasıyla düzenleniyor. Festivalin afişleri ve görsel kimliği ise grafik tasarımcı Kibele Yarman'ın imzasını taşıyor.

Şenay Gürler ve Yetkin Dikinciler’in sunuculuğunu üstlendiği Ankara Opera Sahnesi’ndeki açılış gecesine sinemaseverler ve festival takipçileri katıldı.

Ödül alan Taşkın'dan LGBTİ+'lara teşekkür

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin her yıl sinemadaki kadın emeğinin altını çizmek, yeni kuşak kadın sinemacıları cesaretlendirmek üzere verdiği ödül törenine geçilmeden önce, festival destekçileri yaptıkları konuşmalarda Cannes Film Festivali’nde, Nuri Bilge Ceylan’ın Kuru Otlar Üstüne filmindeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Ödülü alan Merve Dizdar’a tebrik mesajı gönderdi. 

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde Onur Ödülü oyuncu Tilbe Saran’a, Bilge Olgaç Başarı Ödülleri oyuncu Asiye Dinçsoy, yönetmen-senarist Belmin Söylemez ve kurgucu Selda Taşkın’a, Genç Cadı Ödülü ise oyuncu Öyküsu Özyürek’e verildi.

Selda Taşkın konuşmasında sinema alanında varoluşunu destekleyen ve onu güçlü kılan tüm insanlara teşekkür ederken, LGBTİ+’lara da teşekkürlerini iletti. Allegra Ensemble’nin müzik dinletisiyle devam eden etkinlik, son olarak tüm festival çalışanlarının ve ödül sahiplerinin sahneye katılımı ve selamıyla sona erdi. 

Festival açılışında ‘Toplumsal Cinsiyet’ diye sunulan başlık: Queer Sinema Film Seçkisi

Dünya çapındaki queer filmlere yer verilen Pembesiz Mavisiz başlıklı queer film seçkisinde birçok film izleyiciyle kavuşmayı bekliyor.  Program akışında queer seçki olarak geçen alan bölüm, açılış etkinliğinde ise toplumsal cinsiyet olarak sunuldu.

Luis De Filippis’in Toronto, San Sebastian ve Rotterdam başta olmak üzere gösterildiği tüm festivallerde büyük ilgi gören ilk filmi Dün Gece Söylediğin Bir Şey / Something You Said Last Night, yirmili yaşlarındaki yazar adayı Ren ve küçük kız kardeşi Siena’nın başrolde olduğu ebeveynlerle isteksizce çıkılmış bir aile tatilinde geçiyor. Farklı türden bir trans hikâyesi sunan yapım, pek çok klişeyi başarıyla yıkıyor ve Ren karakterine hayat veren Carmen Madonia trans kadın Ren rolünde dikkatleri üzerine çekiyor.

Bask yönetmen Estibaliz Urresola Solaguren’in 2023 Berlin Film Festivali ana yarışmada prömiyerini yapan filmi 20.000 Arı Türü / 20,000 Species of Bees kendine farklı isimlerle hitap edilmesinden hoşnut olmayan sekiz yaşındaki bir çocuğun ailesinin yanında kendi benliğini keşfetme hikâyesi. Ailenin kadınlarının da kendi hayatlarıyla arzularını sorguladıkları filmin başrolünde yer alan sekiz yaşındaki Sofia Otero ise Berlinale’de ödül alan en genç oyuncu olarak tarihe adını yazdırdı. 

Maryam Touzani imzalı Fas’ın 2022 Oscar adayı olan Mavi Kaftan / Blue Caftan, dünya prömiyerini 2022 Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde yaptı. Mavi Kaftan, “aşk aşktır” cümlesini açık bir kalp, iyi yürekli karakterler ve çatışmanın yerine anlayış ile sevgiyi koyarak işliyor.

Festival programı

Festivalin Özel Gösterimler bölümü kapsamında; Tilbe Saran’ın başrolünde olduğu Çekmeceler, Asiye Dinçsoy’un rol aldığı Toz Bezi, Selda Taşkın’ın kurgusunu yaptığı Ela ile Hilmi ve Ali ile Öyküsu Özyürek’in rol aldığı Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada filmleri izleyiciyle buluşacak.

Festivalde bu yıl Bilge Olgaç Başarı Ödülü’ne layık görülen Belmin Söylemez’in ise kısa film ve belgesellerinden oluşan retrospektifi ile gösterildiği festivallerden ödüllerle dönen son filmi Ayna Ayna’nın gösterimi yapılacak. Belmin Söylemez: Şehirde Kâinatı Aramak adlı retrospektif kapsamında; Söylemez’in Bıyık, ZAP!, Dalgalar, Pencereler, Hayatımın Fotoğrafı, 34 Taksi, Bugün İstanbul Ne Kadar Güzel ve Bilge Olgaç ve Öğrencisi adlı kısa ve orta metraj belgesel filmleri izleyiciyle buluşacak.        

Gösterimleri Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda gerçekleşecek festivalde dokuz bölümde dünyanın dört bir yanından toplam 64 film izleyiciyle buluşacak.

Dünden bugüne Uçan Süpürge

Uçan Süpürge 1996 yılında şiddet, yasal haklar, temsil eşitsizliği, görünürlük, üretme ve yaratma gibi birçok farklı konuda farkındalık yaratmayı amaçlayan bir vakıf olarak yola çıktı.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kültür sanat alanındaki varlığını ve kadınların ihtiyaçlarını gören Uçan Süpürge, sinema alanındaki kadınların emeğini görünür kılmak amacıyla, 1998 yılında Türkiye’de ilk defa uluslararası kadın filmleri festivalini başlattı. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali panel, söyleşi ve sergilerin yapıldığı uluslararası bir organizasyon olarak varlığını sürdürüyor.


Etiketler: kadın, kültür sanat, medya okulu
İstihdam