07/06/2023 | Yazar: Eylem Esen Arabacı

26. Uçan Süpürge Film Festivali, yedi gün boyunca Büyülü Fener’de Ankaralı seyirciyle buluştu.

26. Uçan Süpürge Film Festivali sona erdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bu sene 26 yaşına giren Uçan Süpürge Film Festivali’nin 31 Mayıs’ta başlattığı serüveni bugün kapanış etkinliği ile veda etti. Bu yıl “Daha Fazlası, Daha Azı Değil” temasıyla yola çıkan 26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali haftayı dolu dolu geçirdi.

Pembesiz Mavisiz

Dünya çapındaki queer filmlere yer verilen Pembesiz Mavisiz başlıklı queer film seçkisinde birçok film izleyiciyle kavuştu.

Luis De Filippis’in dünya prömiyerini 2022 Toronto Film Festivali’nde yapan ilk uzun metrajlı filmi Dün Gece Söylediğin Bir Şey (Something You Said Last Night),’de trans bir kadının aile ilişkileri derinlikle işleniyor. Yirmili yaşlarındaki yazar adayı Ren ve küçük kız kardeşi Siena’nın başrolde olduğu ebeveynlerle isteksizce çıkılmış bir aile tatilinde geçiyor. Farklı türden bir trans hikâyesi sunan yapım, pek çok klişeyi başarıyla yıkıyor ve Ren karakterine hayat veren Carmen Madonia trans kadın Ren rolünde dikkatleri üzerine çekiyor.

Bask yönetmen Estibaliz Urresola Solaguren’in 2023 Berlin Film Festivali ana yarışmada prömiyerini yapan filmi 20.000 Arı Türü / 20,000 Species of Bees, insanların kendisine kafa karıştırıcı şekillerde hitap etmesiyle boğuşan bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Herkes ona doğum adı olan Aitor diye hitap etmekte ısrar ediyor ve takma adı Coco da daha az yanlış olsa da yine de kulağa doğru gelmiyordur. Film, bir çocuğub cinsel kimliğini bulmasını sıcak ve yumuşak nir hikaye olarak işliyor. Ailenin kadınlarının da kendi hayatlarıyla arzularını sorguladıkları filmin başrolünde yer alan sekiz yaşındaki Sofia Otero ise Berlinale’de ödül alan en genç oyuncu olarak tarihe adını yazdırdı.

Maryam Touzani imzalı Fas’ın 2022 Oscar adayı olan Mavi Kaftan / Blue Caftan, dünya prömiyerini 2022 Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde yaptı. Halim ve Mina, Fas’ın en eski mahallelerinden birinde bir geleneksel kaftan dükkânı işletmektedir. Talepkâr müşterilerinin isteklerini karşılayabilmek için Yossef’i işe alırlar. Yetenekli çırak, Halim’den nakış sanatını ve terziliği büyük istek ve azimle öğrenir. Mina, gittikçe genç adamın varlığından ne kadar etkilendiğini anlamaya çalışır. Mavi Kaftan, “aşk aşktır” cümlesini açık bir kalp, iyi yürekli karakterler ve çatışmanın yerine anlayış ile sevgiyi koyarak işliyor.


Etiketler: kadın, kültür sanat
İstihdam