23/06/2021 | Yazar: Gözde Demirbilek

Heybeli yasağından Maçka saldırısına 29. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası pikniği

29. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası: #PiknikYasaklanamadı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dün Heybeliada’da yapılması planlanan ve Adalar Emniyet Müdürlüğü tarafından engellendikten sonra Şişli’deki Maçka Parkı’na taşınan 29. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası pikniği Şişli’de de yasaklandı.

Şişli Kaymakamlığı, “Milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi” bahanesiyle Onur Haftası kapsamında düzenlenebilecek tüm etkinliklerini 30 gün boyunca yasakladı.

15:30 saatlerinde kapıları polisler tarafından tutulmaya başlanan ve ziyaretçilerinin çantalarında gökkuşaklı eşya aranan Maçka Parkı’nda LGBTİ+’lar bir araya geldi.

29-istanbul-lgbti-onur-haftasi-piknikyasaklanamadi-1

16:30’da polis 29. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesiyle yaptığı konuşmada etkinliğin yasaklandığını, toplanılan yerde gökkuşağı bayrakları sahipleri tarafından toplanmazsa zorla alınacağını ve parkın çıkışında ancak teslim edileceğini söyledi.

29-istanbul-lgbti-onur-haftasi-piknikyasaklanamadi-2

Bayrakların kaldırılması üzerine 17:00’da polis bu sefer sosyal mesafe tedbirlerini sadece Onur Haftası pikniği katılımcıları için uygulayarak daha geniş alana yayılın uyarısı yaptı.

29-istanbul-lgbti-onur-haftasi-piknikyasaklanamadi-3

17:30’da piknik katılımcılarından birinin fotoğraf çekinmek için gökkuşaklı bayrak açtığını gören polis, piknik alanını yeniden rahatsız etti. 19:00’da bitirilmesi planlanan pikniğin 18:00’de bitirilmesini yoksa topluluğun dağıtılacağını söyledi.

29-istanbul-lgbti-onur-haftasi-piknikyasaklanamadi-4

18:30 itibariyle polisin daha önce uyarı yaptığı sosyal mesafe tedbirlerine uygun bir şekilde geniş alana yayılan piknik alanına polis girerek LGBTİ+’ların tüm alanı boşaltmasını istedi. Piknik katılımcılarının parkın tamamen boşaltılmadığı sürece çıkmayacağını söylemesi üzerine kitleye polis saldırdı.

29-istanbul-lgbti-onur-haftasi-piknikyasaklanamadi-5

Saldırı sırasında parkta oturmaya devam eden ziyaretçilerin sadece bir kısmı, polisin LGBTİ+’ların etrafını çevirmesi üzerine piknik katılımcıları parkı boşaltmak üzere kapılara sürüldü.

Polis saldırısında Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’ndan bir aktivistin kolu kırıldı, dövülerek darp edilen başka bir aktivist gözaltına alındı. Gözaltına alınan aktivist 23:30 sularında ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. 


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam