01/03/2024 | Yazar: Kaos GL

Davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Yargılanan 18 kişinin beraatine karar verildi.

3. Eskişehir Onur Yürüyüşü davasına beraat! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: MLSA

3. Eskişehir Onur Yürüyüşü davasının ikinci duruşması bugün görüldü. Eskişehir 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada yargılanan 18 kişinin beraatine karar verildi.

Davayı Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) takip etti. MLSA davaya ilişkin gelişmeleri X hesabı üzerinden şöyle aktardı:

“Duruşmada hakkında dava açılan altı kişi ve avukatları hazır bulundu. Önceki celse Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’nden istenmesine karar verilen, gözaltı anına ait görüntülerin dosyaya ulaştığı aktarıldı. Önceki celse savunma yapmayan Abdullah İkbal Arslanbaş, avukat olarak yürüyüşün yapılmak istendiği alanda bulunduğunu belirterek, herhangi bir uyarı yapılmadan polislerce müdahale edildiğini belirtti. Arslanbaş, “Hukuki bir öngörülebilirliğin olmadığı bir noktadayız. Artık eylem yapmasan durduğun yerde gözaltına alınıyorsun” dedi. Duruşmada beyanda bulunan avukatlar, dosyaya yeni eklenen görüntülerle ilgili mahkemenin bilirkişi raporu talebinin dava sürecini uzatarak mağduriyetlere yol açacağını belirterek, beraat talebinde bulundu. İddia makamı esas halkındaki görüşünde, “suçun unsurlarının oluşmadığı” gerekçesiyle haklarında dava açılanların beraatine karar verilmesini talep etti. Tüm sanıkların beraatine karar verildi.”

Ne olmuştu?

9 Temmuz’da Eskişehir Hasan Polatkan Kültür Merkezi önünde saat 14:00’te bir araya gelen ve Onur Yürüyüşü’ne katılan 18 kişi Valiliğin ayrımcı ve hukuksuz yasak kararı nedeniyle gözaltına alınmıştı. Okunması polis tarafından engellenen basın açıklamasında şu ifadeler yer almıştı:

“Bizleri gettolara sıkıştırmaya çalışanlara inat gettolar değil tüm kent bizim diyoruz. Kampüslerden sokaklara varoluş mücadelemizi büyütüyoruz! AKP iktidarının 90’lardaki faşist cuntanın mirasçısı olduğunu biliyoruz. Devlet-çete işbirliği ile Bayram Sokak’ta, Bornova Sokak’ta evlerinden sürgün edilmeye çalışılan transları görmeyenlere de öfkemiz ve isyanımız büyüyor. Hükümet her bir nefret söylemiyle anayasayı açıkça ihlal ediyor, eşit yurttaşlık ilkesini çiğniyor. Bugün oturduğunuz o koltuklar üzerinden kesilen ahkamınız yarın o koltuklardan indiğinizde sizleri yargılanmaktan kurtaramayacak. Barışın yolunu ilmek ilmek örmeye devam ettiğimiz süreçte sizleri uyarmayı kendimize borç biliyoruz. Bulunduğunuz konumların gerekliliği olarak yapılması gereken baskı, yasak ve şiddet değil, Anayasanın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin gereğini yerine getirmektir.”


Etiketler: insan hakları, onur yürüyüşü, dava
İstihdam