16/05/2024 | Yazar: Kaos GL

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın teması “Hatırlıyorum, hatırlıyor musun?” oldu. İstanbul Trans Onur Haftası’nın teması ise “Faili devlet”

32. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası ve 10. İstanbul Trans Onur Haftası komiteleri temalarını belirledi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

32. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, bu seneki Onur Yürüyüşü’nün temasını geçtiğimiz günlerde duyurdu. 24-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek 32. İstanbul Onur Haftası’nın teması “Hatırlıyorum, hatırlıyor musun?” oldu.

Hafta boyu sürecek etkinlikler, 30 Haziran’da gerçekleşecek Onur Yürüyüşü ile sona erecek.

32-istanbul-lgbti-onur-haftasi-ve-10-istanbul-trans-onur-haftasi-komiteleri-temalarini-belirledi-1

Komite’nin bu seneki yürüyüşe ilişkin çağrı metni ise şöyle:

“İstiklâl’de on binler olduğumuz Onur Yürüyüşlerini, Galata Kulesi’ni, Boğaziçi Köprüsü’nü, Haliç Köprüsü’nü bayraklarımızla süslediğimiz akşamları, Hande Kader’i, Ahmet Yıldız’ı, Buse Şeker’i, Didem’i, Boğaç’ı, Efe Özyavuz’u, Zirve Soylu’yu, Aligül’ü, hayatını kaybeden tüm yol arkadaşlarımızı, trans mahpusları, Bayram Sokak’ı, Esat Eryaman’ı, Ülker Sokak'ı, Hortum Süleyman ve Hanefi gibi işkencecileri, Gezi Parkı’nı ve direnişimizi, Gezi direnişinde kaybettiğimiz canları, erkek şiddetiyle hayatını kaybeden kadınları, devletin açlığa yoksulluğa sürüklediği milyonları, barınma kriziyle mücadele eden ve evlerinden edilen lubunyaları, Gazze ve Rojava’daki LGBTİ+’ları, Filistin’de yaşanan soykırıma ses çıkartanların Rojava’da yaptıklarını, Roboski’de kaybettiklerimizi, hapsedilen tutsak vekillerimizi, kayyum ile terbiye etmeye çalıştığınız belediyelerimizi ve üniversitelerimizi, Berkin Elvan’ı, Ceylan Önkol’u, kimsenin nedensiz göçmeyeceğini, göç etmek zorunda bırakılan mülteci, göçmen ve sürgündeki binlerce lubunyayı, deprem bölgelerinde yalnız bıraktığınız milyonlarca insanı, KHK ile bir gecede işinden ettiğiniz milyonları, LGBTİ+lara kimliği ve yöneliminden dolayı iş vermeyen patronları, seks işçiliğini meslekten saymayanları, düşman olduğunuz, ‘başıboş’ diye yaftaladığınız sokak hayvanlarını, Ortadoğu’da barış olmadan dünyada barışın olmayacağını, LGBTİ+lar özgürleşmeden özgür bir yaşam kurulamayacağını hatırlıyoruz. Hatırlıyor musun?

Devletin tüm kriminalize etme ve yalnızlaştırma çabalarına, binbir yasağına rağmen birbirimize umut olduğumuz, gözlerinin içine baktığımız, sarıldığımız yürüyüşleri sen de hatırlıyor musun? Nişantaşı, Ülker Sokak, İstiklâl ve daha niceleri… Bizi rezil bir geleceğin kölesi sananlara inat ‘biz yaşadıkça siz çıldırın’ diyoruz. Tüm hafızamızı hatırlamak, hiç unutmamak ve belleğimize yenilerini katmak için bu sene 24-30 Haziran tarihleri arasında ‘Hatırlıyorum, sen de hatırlıyor musun?’ temasıyla Onur Haftasında, 30 Haziran günü Onur Yürüyüşünde buluşalım!"

Komitenin etkinlik önerisi çağrısı ise 20 Mayıs’a kadar devam edecek. Etkinlik önerisinde bulunmak için tıklayın.

10. İstanbul Trans Onur Haftası “Faili devlet” temasıyla 17-23 Haziran’da gerçekleşecek!

32-istanbul-lgbti-onur-haftasi-ve-10-istanbul-trans-onur-haftasi-komiteleri-temalarini-belirledi-2

10.İstanbul Trans Onur Haftası da bu seneki Trans Onur Haftası’nın temasını belirledi. 17-23 Haziran’da gerçekleşecek 10.İstanbul Trans Onur Haftası’nın teması ise “Faili devlet!” oldu. Hafta boyu sürecek etkinlikler 23 Haziran’da gerçekleşecek yürüyüş ile sona erecek.

Komite’nin bu seneki yürüyüşe ilişkin Türkçe, İngilizce ve Kürtçe yayınlanan çağrı metni ise şöyle:

"10. İstanbul Trans Onur Haftası'nı 17-23 Haziran'da gerçekleştireceğiz ve temamızı açıklıyoruz: Faili Devlet!

En son 2014'te "Faili Devlet" demiştik. Aradan yıllar geçti, devlet şiddeti daha da arttı. Yasaklandık, hedef gösterildik, öldürüldük, göç etmek zorunda bırakıldık, tutsak edildik, barınamadık, intihara sürüklendik, çay dahi içemedik, piknik yapamadık, dans edemedik, dövüldük, çalışamadık, Ama tüm şiddetinize rağmen direnişimizle nanik çekiyoruz, var oluyoruz ve diyoruz ki: Biz trans+'lar başta olmak üzere LGBTİ+'lara yaşatılan ve yaşatılacakların FAILI DEVLETTİR. Hafta boyu etkinliklerde, 23 Haziran günü Trans Onur Yürüyüşü'nde haykıralım lubunya ve lubunya sevici: "Faili Devlet!"

Hande Kader'i, Didem Akay'ı, Dilek İnce'yi, Zirve Soylu'yu, Okyanus Efe'yi, Eylül Cansın'ı, Biricik Sultan'ı, İrem Okan'ı, Dora Özer'i, Azra Has'ı ve katledilen tüm yol

arkadaşlarımızın adlarını yeniden hatırlatıyoruz; hesap sormaya devam edeceğiz.

Trans cinayetleri/intiharları politiktir ve pek tabii faili devlettir.

Kapitalizmin yarattığı bu sistemin destekleyicilerinden hayatta olduğumuz her gün hesap sormaya devam edeceğiz. Hayvanların, mültecilerin, Kürtlerin, Filistin halklarının, işçilerin, öğrencilerin, kadınların, sakatların, HİV'le yaşayanların, çocukların, alevilerin, romanların, çingenelerin, orospuların bu düzen ikliminde var olamamasının, katledilmesinin, ölümü seçmek zorunda bırakılmasının da faili devlettir; devletin düzenidir. Tek fail, devlet değildir. Ancak biliyoruz ki var olan diğer failleri besleyen, aklayan ve o failleri doğuran devletin ta kendisidir. Bu yüzden bu sene, 10. Trans Onur Yürüyüşü'nde yeniden "Faili Devlet!" diye haykıracağız. Kendilerine "fail" sıfatını yakıştırdığımız devlet ve devletçikler, elbet bu gerçekliği işitmekten rahatsızlık duyacaktır; duymalıdır da.

Geçtiğimiz aylarda 79'dan beri Bayram Sokak'ta yaşayan, çalışan, var olan trans kadınların evlerine vurulan 3 aylık mühürlemenin barınma hakkı başta olmak üzere yaşam hakkının ta kendisini gasp etmek olduğunu yineliyoruz. Sokaklarda, sokaklarımızda var olmaya devam edeceğiz. Bizi ittiğiniz gettolarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Bayram Sokak TRANSLARIN!

Bu sene gerçekleşen Newroz'da devletin beslediği, alan açtığı LGBTİ+fobi yüzünden bizlere 15-20 erkek tarafından linç gerçekleştirilmesinin, Newroz alanından çıkmak zorunda kalmamızın, fiziksel/psikolojik/sözel şiddete maruz kalmamızın faili devlet ayol! Hatırlatmakta fayda var: Nefretinizle var olmadığımız gibi nefretinizle de bitmeyeceğiz. Bizlerin olmadığı hiçbir halay özgür değildir.

İsrail Devleti tarafından Filistin'de gerçekleştirilen ve devam eden soykırımda Filistin halklarının yanında olduğunu söyleyen bu devlet ve iktidar, Katil İsrail Devleti ile ticaretini sürdürürken bu dediklerinin oksimorondan başka hiçbir şey olmadığının altını çiziyoruz. Aynı devlet, İsrail'i kinarken(!) Rojava'yı bombalıyor. Rojava'da insanlık suçu işleniyor, kimyasal silahlarla Rojava halklarına saldırılıyor, Rojava halkları katlediliyor. Bunun failinin devlet olduğunu bir kez daha söylüyoruz.

FİLİSTİNDE İNTİFADA, KÜRDİSTAN'DA SERHILDAN.

10. Trans Onur Haftası olarak ezilen, sömürülen, öldürülen, katledilen, hedef gösterilen, kriminalize edilen tüm canlılar ve halklar için Haziran'da "Faili Devlet!" diyeceğiz. Tıpkı yıllardır dediğimiz gibi.”

Komitenin etkinlik önerisi çağrısı ise 18 Mayıs’a kadar devam edecek. Etkinlik önerisinde bulunmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, onur yürüyüşü
İstihdam