11/05/2011 | Yazar: KAOS GL

İstanbul’da buluşan 330 aydın, akademisyen ve sanatçı, “Biz farklıklarımızla birlikte, özgür ve eşit yurttaşlar olarak yaşamak isteyenler” olarak Emek, Demokr

330 Aydın Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’na Destek Verdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İstanbul’da buluşan 330 aydın, akademisyen ve sanatçı, “Biz farklıklarımızla birlikte, özgür ve eşit yurttaşlar olarak yaşamak isteyenler” olarak Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’nu desteklediklerini açıkladı. Aralarında Adalet Ağaoğlu, Nuray Mert, Hırant Dink’in oğlu Arat Dink, Mete Çubukçu, Şebnem Koru Fincancı, Sevim Belli, Zeynep Gambetti, Nazım Alpman, Ahmet İnsel, Gencay Gürsoy, Celal Başlangıç, Deniz Türkali, Derya Alabora, Erol Katırcıoğlu, Erturul Mavioğlu, Gültan Kaya, Yeşim Biber, Julide Kural, Fehmi Işık, Baskın Oran, bulunduğu 330 aydın, akademisyen ve sanatçı, Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’nu destekleyeceklerine ilişkin Taksim Hill Otel’de basın toplantısı düzenledi. Hazırlanan metine imza atan 330 akademisyen, yazar, aydın ve sanatçı, “Bağımsızlar meclise, biz farklıklarımızla birlikte, özgür ve eşit yurttaşlar olarak yaşamak isteyenler” şiarıyla bloğun bağımsız adaylarını destekleyeceklerini açıkladı.

Toplantıya blok adayları Ahmet Türk, Abdullah Levent Tüzel, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Mustafa Avcı ve Emrullah Bingül de katıldı. Kürtçe ve Türkçe hazırlanan metne kalabalık grup adına Prof. Dr. Gencay Gürsoy ve Kürt Enstitüsü’nden Roni Mıraz okudu.
 
‘Özgürlük ve eşitlikçi bir anayasa için destekliyoruz’
Gürsoy’un okuduğu ve ortak olarak hazırlanan Türkçe metinde, aydın, akademisyen ve sanatçılar olarak bağımsızları desteklediklerini açıklayarak, Türkiye’nin yurttaşları olarak eşit, siyasi haklara sahip olmak isteyen Kürtler, Aleviler, çeşitli dinsel inançlara, etnik kökenlere, cinsiyet kimliklerine sahip, barış ve demokrasi isteyen herkesi blok adaylarını destekleme çağrısında bulunuldu. “Parlamentoya ülkenin renk ve seslerinin temsilcilerinin göndermek için, bloğun bağımsız adaylarının destekliyoruz” diyen Gürsoy, özgürlükçü ve eşitlikçi yeni bir anayasa talep ettikleri için bloğu desteklediklerini belirtti. Gürsoy, “İfade ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerle mücadele eden işçiler, emekçiler, gençler, kadınlar, vahşi piyasa ekonomisinden, sosyal güvencesizlikten, işsizlikten ve sadaka siyasetinden mağdur olan yoksullar, ekolojik yıkıma karşı doğa ile uyumlu bir yaşamın yanında olanlar; her türlü etnik, kültürel, cinsiyete dayalı sınıfsal farklılığın engelsiz olarak mecliste temsil edilmesini savunanlar, ülkemizin karanlık dönemlerinin aydınlatılmasını ve tüm kirli odakların dağıtılması için parlamentoda bir sesin olmasını gerektiğini düşünenler; barış isteyen ve barış için mücadele eden tüm Türkiyeliler olarak, yüzde on seçim barajını sandıktan bir kez daha delmek, parlamentoya ülkenin renk ve seslerinin temsilcilerinin göndermek için; Emek, Özgürlük ve Demokrasi bloğunun bağımsız adaylarının destekliyor, özgürlükçü ve eşitlikçi bir anayasa talep eden tüm yurttaşları 12 Haziran’da genel seçimlerinde bu adaylara oy vermeye çağırıyoruz” dedi.
 
Gürsoy’un ardından Kürtçe metni Roni Mıraz okudu
Metnin okunmasının ardından blok adayları, aydın ve akademisyenler kısa konuşmalar yaptı.
 
‘Demokrasi sorusunu sormak için’
Prof. Dr. Ahmet İnsel, Kürtlerin 90′larda yaka paça Meclis’ten çıkarıldığını belirterek, bu nedenle Kürtlerin Meclis’e girmesinin önemli olduğunu söyledi. Demokrasi ve özgürlük özlemlerinin blok adaylarının meclise taşıyacağını inandığı için bağımsız adayları desteklediğini dile getiren İnsel, bloğun güçlü oluşunun toplumda bazı menfur saldırıların ortaya çıkarttığını ve seçim bürolarının da bu nedenle saldırıya uğradığını kaydetti.
 
Ahmet Kaya’nın eşi Gültan Kaya, emek ve özgürlük kavramlarının kendisi için kutsal olduğunu ve bunların blokta ifadesini bulduğu için desteklediğini söyledi.
 
Hrant Dink’in oğlu Arat Dink, bileşen olarak demokrasi sorusunu sormak için bir araya geldiklerini ve bağımsızları desteklemeye karar verdiklerini ifade etti.
 
Yazar Nuray Mert, bloğun Türkiye’de herkesin destekleyeceğini ifade ederek, kendisinin bloktan önce de BDP’ye uygulanan antidemokratik seçim barajı nedeniyle BDP’ye destekleme kararı aldığını kaydetti. 12 Eylül’den sonra demokrasi ve özgürlüğü diri tutan tek gücün Kürt siyasal hareketi olduğunu belirten Mert, toplanmalarının nedenin kamuoyu yaratmak olduğunu belirterek, haberi izleyen gazetecilerden Türkiye’nin Kürtlere, muhaliflere ve bloğa uyguladığı medya ambargosunun kaldırılması ve bunun için çaba sarf etmesini istedi. Mert, bloğun Türkiye’de bulunan herkese muhalif mücadele alanı açtığını söyledi.
 
Yazar şair Sennur Sezer, anne, kadın ve yazar kimliğinden dolayı yaşadığı haksızlıklara karşı mücadelenin ifadesini Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’nda bulduğu için desteklediğini söyledi.
 
Gazeteci Murat Çelikkan ise yıllardır verdikleri mücadelenin blokta ifadesini bulduğunu ve Kürt sorununun çözümü için temel dinamik olduğu için desteklediğini belirtti.
 
Oyuncu Julide Kural da, bloğun bağımsız adayları için sahnede ve gittiği her yerde çalışacağını ifade ederek, bloğun Türkiye’nin en önemli demokrasi sorunu olan Kürt sorununu çözeceğine inandığı için desteklediğini vurguladı.
 
‘Kürtlerin özgürlüğü için mücadele etmeyenler sosyalist olmazlar’
Emek, Demokrasi ve Demokrasi Bloğu Mardin Bağımsız Milletvekili Adayı Ahmet Türk, Kürtlerin bölgede yapılan uygulamalardan dolayı duygusal kopuşu yaşadığını ve bunun çok ciddi olduğunu kaydederek, bunun sorumlusunun Kürtler değil, AKP hükümeti olduğunu söyledi. Türk, aydın ve akademisyenlerin bloğu desteklemekle sadece Meclis’e vekil gönderemeyeceğini, aynı zamanda Türkiye’nin geleceği için adım attığını söyledi.
 
Bloğun Mersin adayı Erturul Kürkçü de, kendilerine destek veren herkese teşekkür ederek, Kürt özgürlük hareketinin bloğun oluşmasında tayin edici bir rol oynadığını ve büyük bir siyasi zeka üstünlüğü gösterdiğini belirtti. Kürkçü, blok dışında kalan tüm sosyalist ve emek cephelerinin bloğa katılmaları çağrısında bulunarak, “Kürtlerin özgürlük mücadelesine destek vermeyenler sosyalist olamazlar” dedi. Kürkçü, ÖDP’nin seçim dışına bırakılmasını kınayarak, seçimden sonrada tüm muhalif, sosyalist ve emek çevrelerin bloğa katılması için çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.
 
Bloğun İstanbul 2. Bölge adayı Sırrı Sürreya Önder ise, yapılan ortak açıklamayı bir manifesto olarak büyük bir borç bilerek meclise taşıyacaklarını söyledi.
 
Bloğun İstanbul 1. Bölge adayı Sabahat Tuncel de, Türkiye’de iki meclisin var olduğunu, esas meclisin toplantıda bir araya gelen ve Türkleri, Ermenileri, Çerkezleri, Kürtleri ve tüm farklıkları temsil eden toplantıdaki bileşen ve blok olduğunu söyledi. Tuncel, demokratik ulus projesinin oluşumu için umutlarının büyüdüğünü söyledi. Blok adayları Levent Tüzel, Mustafa Avcı ve Emrullah Bingül de kısa konuşmalar yaptı.
 
Konuşmaların ardından bloğun Mardin adayı Ahmet Türk, gazetecilerin bloğun Hakkari adayı Selahattin Demirtaş’ın, “Türkiye’de tek başbakan olmaz” açıklamasına ilişkin sorularını yanıtladı. Türk, Demirtaş’ın Kürtlerin Demokratik Özerklik projesi çerçevesinde ülkenin yönetimine katılması kapsamında böyle bir açıklama yaptığını söyledi.
 
Bloğa destek verenler…
ABDULLAH AYSU, ABDURRAHMAN ATALAY, ABDÜLHEKİM DAŞ, ADALET, AĞAOĞLU, ADNAN DİNAMET, AHMET ASENA, AHMET DİNDAR, AHMET KARDAM, AHMET ŞIK, AHMET TELLİ, AHMET TULGAR, AHMET ÜMİT, AKİF KURTULUŞ, AKSU BORA, ALİ EROL, ALİ KENANOĞLU, ARAT DİNK, ARET GICIR, ASLI OMDAN, ATA SOYER, AYÇA DAMGACI, AYDIN ÇUBUKÇU, AYDIN ENGİN, AYŞE GÜNAYSU, AYŞE HÜR, AYŞEGÜL DEVECİOĞLU, BAHRİ BELEN, BALÇİÇEK İLTER, BARIŞ PİRHASAN, BEHÇET ÇELİK, BEKİR AĞIRDIR, BELMA AKÇURA, BERAT GÜNÇIKAN, BERİL EYÜBOĞLU, BİRCAN YORULMA, BURHAN SÖNMEZ, BÜLENT AYDIN, BÜLENT FORTA, BÜLENT SOMAY, CAFER SOLGUN, CELAL BAŞLANGIÇ, CELALETTİN CAN, CENGİZ GÜLEÇ, CHRISTOPHER STEPHENSON, COŞKUN ÜSTERCİ, ÇAĞATAY ANADOL, ÇİĞDEM MATER, ÇİĞDEM YALÇIN PAMUKÇU, DEMET DEMİR, DENİZ TÜRKALİ, DERYA ALABORA, DİLEK GÖKÇİN, DOÇ. DR. AHMET DEMİREL, DOÇ. DR. AYŞE BERKMAN, DOÇ. DR. BETÜL YARAR, DOÇ. DR. BÜLENT BİLMEZ, DOÇ. DR. ELVAN ALTAN ERGUT, DOÇ. DR. FERDA KESKİN, DOÇ. DR. FERDAN ERGUT, DOÇ. DR. FEZA ARSLAN, DOÇ. DR. FEZA ARSLAN, DOÇ. DR. GÜÇLÜ ATEŞOĞLU, DOÇ. DR. LEVENT YILMAZ, DOÇ. DR. NİLGÜN TOKER, DOÇ. DR. TEOMAN PAMUKÇU, DOÇ. DR. YÜKSEL TAŞKIN, DOÇ. DR. ZEYNEP GAMBETTİ DOĞAN TARKAN, DR. AHMET UHRİ, DR. AYŞEN CANDAŞ, DR. EMİN ALPER, DR. GAYE YILMAZ, DR. GÜREL TÜZÜN, DR. KORAY ÇALIŞKAN, DR. PINAR BEDİRHANOĞLU, DR. ÜSTÜN BİLGEN REINART, EKREM TÜKENMEZ, EMİNE UŞAKLIGİL, EMRE SENAN, ENİS RIZA SAKIZLI, ERCAN KANAR, ERDOĞAN AYDIN, ERGİN CİNMEN, ERKAN CAN, ERSİN SALMAN, ERTUĞRUL MAVİOĞLU, ESMERAY ÖZADİKTİ, ESRA KOÇ, EZGİ BAŞARAN,
FAHRİ ARAL, FATİH POLAT, FEHİM CACULİ, FEHİM IŞIK, FERİDUN KOÇ, FERYAL ÖNEY, FETHİYE ÇETİN, FİKRET İLKİZ, FİLİZ KERESTECİOĞLU, GARO PAYLAN, GAYE BORALIOĞLU, GÜL DİRİCAN, GÜLTEN KAYA, GÜNAY KUBİLAY, GÜNEY ÇEĞİN, GÜRHAN ERTÜR, HAKAN GÜNDÜZ, HAKAN TAHMAZ, HALİL ERGÜN, HALUK BİLGİNER, HALUK TEKELİ, HANDAN İPEKÇİ, HASAN BASRİ ÇIPLAK, HAYKO BAĞDAT, HÜLYA GÜLBAHAR, HÜSEYİN KARABEY, HÜSNÜ ÖNDÜL, ILGIN SU, IŞIL KASAPOĞLU, IŞIL UYAR, İBRAHİM AKSIN, İNCİ HEKİMOĞLU, İRFAN AKTAN, İSHAK KARAKAŞ, JAKLİN ÇELİK, JANET BARIŞ, JÜLİDE KURAL, KADİR AKIN, KARİN KARAKAŞLI, KAZIM ÖZDOĞAN, KEMAL AYDOĞAN, KEMAL AYTAÇ, KEMAL ÖRDEK, KEREM FIRTINA, KEREM KABADAYI, KORAY DÜZGÖREN, LAL LALEŞ, MAHİR GÜNŞİRAY, MAHMUT ALINAK, MAHMUT BOYNUDELİK, MEBUSE TEKAY, MEHMET AKSIN, MEHMET ALİ ALABORA, MEHMET DEMİR, MEHMET GÜLERYÜZ, MEHMET SALTOĞLU, MEHMET TİRGİL, MELİH BİÇER, MELİH YALÇIN, MELTEM AHISKA, MESUT ÖZTÜRK, MESUT VARLIK, METİN BAKKALCI, METİN BORAN, METİN YEĞİN, MIGIRDİÇ MARGOSYAN, MURAT ÇELİKKAN, MURAT PAPŞU, MURATHAN MUNGAN, MUSTAFA ATALAY, MUSTAFA SÜTLAŞ, MÜGE KARALOM, MÜGE SÖKMEN, NABİ YAĞCI, NADİRE MATER, NAİL SATLIGAN, NAZIM ALPMAN, NECDET OKCAN, NECMİYE ALPAY, NEŞE ERDİLEK, NEVRA AKDEMİR, NİHAT EMİLTAY, NİL MUTLUER, NİLGÜN ÖNEŞ, NİLGÜN YURDALAN, NİMET TANRIKULU, NURAY MERT, NURAY SANCAR, NURTEN TUÇ, ORHAN ALKAYA, ORHAN DİNK, ORHAN ESKİKÖY, ORHAN SİLİER, OSMAN KAVALA, OSMAN KÖKER, OYA BAYDAR, ÖMER TÜRKEŞ, ÖNDER ÇAKAR, ÖZCAN ALPER, ÖZCAN YURDALAN, ÖZGÜR DOĞAN, ÖZLEM DALKIRAN, PAKRAT ESTUKYAN, PINAR SELEK, PROF. DR. AHMET ÇAKMAK, PROF. DR. AHMET İNSEL, PROF. DR. AHMET TONAK, PROF. DR. ALİ NESİN, PROF. DR. AYŞE ERZAN, PROF. DR. AYŞE GÖZEN, PROF. DR. BASKIN ORAN, PROF. DR. BÜŞRA ERSANLI, PROF. DR. EROL KATIRCIOĞLU, PROF. DR. FATMAGÜL BERKTAY, PROF. DR. FERHAT KENTEL, PROF. DR. FERHUNDE ÖZBAY, PROF. DR. FİKRET ADAMAN, PROF. DR. FUAT ERCAN, PROF. DR. FUAT KEYMAN, PROF. DR. GENÇAY GÜRSOY, PROF. DR. HACER ANSAL, PROF. DR. JALE PARLA, PROF. DR. KUVVET LORDOĞLU, PROF. DR. MAHMUT MUTMAN, PROF. DR. MEHMET TÜRKAY, PROF. DR. MELEK GÖREGENLİ, PROF. DR. MERYEM KORAY, PROF. DR. MESUT YEĞEN, PROF. DR. MEYDA YEĞENOĞLU, PROF. DR. MİTHAT SANCAR, PROF. DR. NESRİN SUNGUR, PROF. DR. NİHAL SABAN, PROF. DR. NURAN YENTÜRK, PROF. DR. NURCAN ÖZKAPLAN, PROF. DR. NÜKHET ESEN, PROF. DR. OYA KÖYMEN, PROF. DR. ÖZGÜR SARIOĞLU, PROF. DR. SEMİH BİLGEN, PROF. DR. SİBEL IRZIK, PROF. DR. ŞAHİKA YÜKSEL, PROF. DR. ŞEBNEM KORUR FİNCANCI, PROF. DR. TAHA PARLA, PROF. DR. TAHSİN YEŞİLDERE, PROF. DR. TANAY SIDKI UYAR, PROF. DR. UYGUR KOCABAŞOĞLU, PROF. DR. YÜCEL SAYMAN, PROF. DR. YÜKSEL AKKAYA, RAGIP DURAN, RAGIP ZARAKOLU, RAUF KÖSEMEN, RIDVAN TURAN, RONİ MARGULİES, SABİH ATAÇ, SAMİ EVREN, SAMİ TAN, SARUHAN OLUÇ, SEDAT YILMAZ, SEDAT YURTDAŞ, SELEN UÇER, SELİM DEMİRDELEN, SELİM MAHMUTOĞLU, SELİM YILMAZ, SEMRA PELEK, SENNUR SEZER, SEREN YÜCE, SETTAR TANRIÖĞEN, SEVİL DEMİRCİ, SEVİM BELLİ, SEVİNÇ ALTAN, SEYFİ ÖNGİDER, SEZAİ SARIOĞLU, SEZAİ TEMELLİ, SİREN İDEMEN, SÜHA OĞUZERTEM, SÜREYYA BERFE, ŞAMİL ALTAN, ŞANAR YURDATAPAN, ŞEYHMUS DİKEN, ŞÜKRÜ ERBAŞ, TAMER LEVENT, TANIL BORA, TARHAN ERDEM, TARIK GÜNERSEL, TARIK ZİYA EKİNCİ, TAYFUN MATER, TUĞRUL PAŞAOĞLU, TURAN SARITEMUR, UFUK URAS, UĞRAŞ SALMAN, UMUR COŞKUN, ÜMİT ASLANBAY, ÜMİT ŞAHİN ,VECDİ ERBAY, VEYSİ SARISÖZEN, YAHYA AKYEL, YASEMİN GÖKSU, YAVUZ ÖNEN, YEŞİM BÜBER, YILDIRIM TÜRKER, YILDIZ ÖNEN, YILMAZ AYSAN, YONCA VERDİOĞLU, YRD. DOÇ. DR. EROL KÖROĞLU, YRD. DOÇ. DR. ESRA ARSAN, YRD. DOÇ. DR. ESRA MUNGAN, YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR MÜFTÜOĞLU, YRD. DOÇ. DR. TÜMAY ARSLAN, YRD. DOÇ.DR. MURAT PAKER ,YÜCEL GÖKTÜRK, YÜCEL TUNCA, YÜKSEL SELEK, ZAFER AYDIN, ZEKİ GÜL, ZEKİ TOMBAK, ZÜBEYDE KILIÇ


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam