14/02/2022 | Yazar: Kaos GL

İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldıkları için haklarında sınır dışı kararı verilen İranlı mülteciler dayanışma talep ettikleri bir mesaj paylaştı.

"İnsan haklarını savunduğumuz için sınır dışı edilmek üzereyiz!" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Evin Arslan / csgorselarsiv.org

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı imzasıyla çekilmesinin ardından, 20 Mart 2021 günü Denizli'de düzenlenen basın açıklamasına katılan İranlı mülteciler Esmaeil Fattahi, Leili Faraji, Zeinab Sahafi ve eyleme katılmayan Mohammad Pourakbari Kermani 5 Nisan günü gözaltına alındı. 6 Nisan günü jet hızıyla alınan sınır dışı kararına edilen itiraz da geçtiğimiz günlerde reddedildi.

Ekmek ve Gül’ün yayımladığı video ile çağrı yapan Esmaeil Fattahi, Leili Faraji ve Zeinab Sahafi dayanışma çağrısında bulunuyor. Sınır dışı edilmeleri durumunda İran’da şiddet, haksız gözaltı ve tutuklama gibi muamelelere maruz kalacaklarını söyleyen insan hakları savunucuları, İstanbul Sözleşmesi eylemine katılmalarının yasa dışı olmadığını da belirtiyor.

Ağır işkence ve cezalara maruz kalacaklar

İran’dayken kadınların tribünlerde maç izleyebilmeleri için mücadele eden Zeinab Sahafi yayımlanan videoda “Ben hiçbir suç işlemedim. Sadece kadın hakları için bir eyleme gittim. Ondan sonra bize sınır dışı kararı verdiler.” diyor.

İnsan hakları savunucusu ve gazeteci olan ve İran’da rejime karşı propaganda yapmak suçlamasıyla 4 yıl hapis yatan Esmaeil Fattahi ise “Hakkımızda verilen hukuksuz karara karşı herkesi dayanışmaya çağırıyorum. Eğer kendi ülkemize geri gönderilirsek ağır işkence ve cezalara maruz kalacağız.” sözleriyle can güvenlikleri olmadığını belirtiyor.

Telefonla konuştu, sınır dışı ediliyor

Kız kardeşi İran’da istihbarat güçleri tarafından öldürüldükten sonra katillerinin bulunması için çabaladığı için İran istihbaratı tarafından baskıya maruz bırakılan kadın hakları aktivisti Leili Faraji dayanışma beklediklerini söylüyor: “Benim iltica dosyam uluslararası koruma tarafından kabul edilmiş durumda. Bu, İran’a gönderilirsem ağır cezalar alacağım anlamına geliyor. Ama Türkiye bunu hiç önemsemiyor ve bizim için sınır dışı kararı veriyor. Ben bütün kadın hakları aktivistlerinden bize destek vermelerini bekliyorum.”

Mohammad Pourakbari Kermani ise İstanbul Sözleşmesi eylemine katılmadığı halde eylem günü telefonda Esmaeil Fattahi’yi aradığı için sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya.

İstanbul Sözleşmesi mültecileri de koruyor

İstanbul Sözleşmesi hem Temel haklar, eşitlik ve ayrımcılık yapılmaması hem de Toplumsal cinsiyete dayalı iltica talepleri maddeleriyle mülteci kadın, LGBTİ+ ve çocukların da haklarını korumayı amaçlıyor.

Esmaeil Fattahi Kısa Dalga’da Ersan Tatar’ın sunumuyla yayımlanan Gereği Düşünüldü programına konuk oldu.


Etiketler: insan hakları, kadın, mülteci
İstihdam