10/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Silva Derneği’nin Çoklu Kriz Dönemlerinde Kadın+ Örgütlenmelerinin Gözünden Fon İlişkileri ve Politika Önerileri başlıklı raporuna göre LGBTİ+ dernekleri bütçe sıkıntısı yaşıyor.

"İnsanlar kadın ve LGBTİ+ dernekleriyle yan yana kalmaktan korkuyorlar” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Silva Derneği’nin yayınladığı rapora göre; araştırmaya katılan derneklerin yüzde 52’si Ukrayna savaşının başlamasının ardından mülteci LGBTİ+’lara ilişkin projelerde bütçe sıkıntısı yaşadıklarını belirtti.

Raporda yer alan bir diğer başlık da fon ve hibe kaynaklarına erişim deneyimleri oldu. LGBTİ+ hakları alanında faaliyet gösteren katılımcılardan birisi fon ve hibe kaynaklarına erişim deneyimlerini şöyle ifade etti:

“Bazı hibeler LGBTİ+ örgütlerini daha temsili bir yerde tutuyorlar. Mesela 10 tane toplumsal cinsiyet ile ilgili bir fon açtığını söylüyor ama 20 örgüt veya 10 örgüt desteklediyse içlerinden 1 tane LGBTİ+ örgüt var işte 2 tane yerel örgüt var. Orada belki de 3-4 yıldır çalışmanın gereği ile bunun çok temsili bir yerde kaldığımızı düşünüyorum. Bir hibe verenle şöyle bir görüşmem olmuştu daha bölgesel bir fondu Türkiye üzerinde değil. XX örgütü bir trans hakları derneği. Onlara başka bir konuda danışmak için aslında proje ile teknik bir konuyu danışmak için iletişime geçmiştim. Onlar projemizi duyduklarında biz geçen sene bir trans örgütü destekledik trans üzerinde bir proje yazmayın demişlerdi.”

“Mecburen oto sansür yapmak zorunda kaldığımız bir noktadayız”

Raporda kadın ve LGBTİ+ derneklerindeki güvenlik ve gelecek kaygısına da yer verildi. Katılımcılardan birisi, LGBTİ+ hakları alanında çalışan derneklerin ekonomik sürdürülebilirlik kaygısı olduğunu belirterek, “İnsan haklarındaki gerileme ayrımcılığın ve şiddetin daha görünür ve destekleniyor olması nedeniyle LGBTİ+ ve kadınlarda korku çok yaygın. Örgütün kapatılma riski oto sansür mecburen yapmak zorunda kaldığımız bir noktadayız. İnsanlar kadın ve LGBTİ+ dernekleriyle yan yana kalmaktan korkuyorlar” dedi.

“LGBTİ+ hareketini yerelden güçlendirecek bir fona ihtiyaç var”

Katılımcılar, fon sağlayıcılardan beklentilerini ise şöyle ifade etti:

“Özellikle LGBTİ+'lar başta olmak üzere toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında dezavantajlı grupların kapasitelerini geliştirme, örgütlenme, çalışma gerçekleştirme ve tüzel kuruluşlarını inşa etme ve bu kuruluşların sürdürülebilirliğini sağlamaları, hayatta kalabilmeleri, haklara eşit erişimi ve daha refah ve özgür yaşam sürmeleri için feminist fon sağlayıcısına ihtiyaç var.”

“Özellikle yereldeki kadın ve LGBTİ+ hareketlerini güçlendirmek için feminist etik ve yerelden hareketleri güçlendirecek bir fona ihtiyaç var.”

Rapora ulaşmak için tıklayınız


Etiketler: insan hakları, kadın
İstihdam