05/01/2021 | Yazar: Kaos GL

1930’lu yılların rumbaları günümüz queer performans sanatçılarıyla buluşuyor.

"Kırıta Kırıta geliyoruz!" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Jilet Sebahat

‘Kırıta Kırıta’ isimli video projesi, 1930’lu yıllarda bestelenmiş rumbaları, kantoları ve fokstrotları günümüzün queer performans sanatçılarıyla bir araya getiriyor.

Dramaqueer/İstanbul Sanat Derneği, 1930’lu yıllarda Dramalı Hasan Hasgüler tarafından bestelenmiş rumbaları, kantoları ve fokstrotları günümüzün queer performans sanatçılarıyla buluşturduğu ‘Kırıta Kırıta” adlı video projesini YouTube kanalı üzerinden başlattı. Yeni yılla beraber izleyicilerin beğenisine sunulan proje, 13 hafta boyunca her hafta cuma günü yayınlanacak videolarla devam edecek:

34-kirita-kirita-geliyoruz-34-1

ABB

“Kayıtlarına ulaşmakta bile güçlük çekeceğiniz bu eserler, taş plaklarda Mahmure Handan, Neriman, Fahriye, Nezihe ve Seyyan Hanımların seslerinde ölümsüzleşmiş. Fakat kısa süre sonra unutulmuş pek çoğu, söylenmez olmuş. Zeki Müren, Adnan Pekak ve Seyfi Dursunoğlu (Huysuz Virjin) tarafından ara sıra hatırlatılmış, belleklere kazınmış şanslı olanları. İşte bu repertuvarı, queer potansiyellerinin de altını çizerek yepyeni kliplerle sunuyoruz. 13 hafta boyunca 13 kliple 1930’lardan 2020’lere bir köprü kuracağız.”

34-kirita-kirita-geliyoruz-34-2

Akış Ka

Projede yer alan sanatçılar ise şöyle:

Ahsen Gönülce, Jilet Sabahat, Q-bra, Madır Öktiş, Cake Mosque, Aleyna Fox, Ceytengri, Florence Konstantina Delight, ABB Afrodith, Latengri, Lucis, Aria Na ve Akış Ka.

“Queer bir dün ile queer bir bugünü buluşturacaklar bedenlerinde”

Projede yer alan araştırmacı Serdar Soydan, Argonotlar’da projeyi şöyle tanıtıyor:

“Kırıta Kırıta adını verdiğim ve Dramaqueer Sanat Kolektifi’yle beraber hazırladığımız projenin öyküsü bu. Dramalı Hasan Güler’in on iki parçasında yer alan, yukarıda açıklamaya çalıştığım queer potansiyeli öne çıkartan bir video çalışması seyircileriyle buluşmak için gün sayıyor.

34-kirita-kirita-geliyoruz-34-3

Q-Bra

“Ve aynı zamanda, Barbette, Safano, Rakos gibi o dönemin queer performans sanatçılarının ve Zeki Müren, Adnan Pekak, Huysuz Virjin gibi yine queer kült figürlerin hatıraları önünde bir tür saygı duruşu.

“Evet, Dramalı Hasan Güler’in rumbaları, fokstrotları, tango ve kantoları arasından seçilmiş, doğuyla batı arasında, ama doğunun ve batının ötesinde on iki parça, Jilet Sabahat, Q-bra, Cake Mosque ve Florence Delight gibi on iki queer performans sanatçısıyla bir araya geliyor. Her parça hem dönem estetiği hem de drag estetiği bir araya getirilerek kliplendiriliyor.

“On iki parçanın da ilk kayıtlarını kullanıyoruz projede. Yani otuzlu yılların başında plaklara sesini vermiş, bugün isimleri pek de bilinmeyen Fahire, Semiha, Nezihe, Neriman, Mahmure Handan, Nermin ve Seyyan Hanımların seslerini ödünç alacak projede yer alanlar.

“Queer bir dün ile queer bir bugünü buluşturacaklar bedenlerinde.

“RuPaul’s Drag Race’ten, Paris is Burning belgeseli ya da Ryan Murphy’nin Pose dizisinden tanıdık olduğumuz terminolojiyle… ‘Category is…’/‘Kategori’miz otuzların dans salonları ihtişamı.”

Ahsen Gönülce’nin performansıyla hayat bulan ilk video klibi aşağıdan izleyebilirsiniz.


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: medya, kültür sanat
nefret